lördag 10 maj 2008

Nattblöjans vara eller icke vara


Det här med att sluta med nattblöja kan antingen gå helt smärtfritt utan krussiduller eller så kan det bli en mindre smidig och utdragen historia. När det gäller pojkarna gick det snabbt och lätt för den ena, men inte för den andra. Dock var det i båda fallen så att Makena bestämde när det böjade bli dax och pojkarna var helt med på noterna. I fallet Jojjan verkar det bli den utdragna varianten och denna gång får inte Makena bestämma när det ska slutas. Nej för ser ni, det ska Jojjan! Dvs Makena tycker inte att Jojjan ännu är mogen att ta bort blöjan, men det tycker Jojjan.

Under en tid har hon nu därför vissa nätter velat vara utan blöja. Makena som ju inte vill vara den som sätter stopp för en eventuell begynnande mognad på detta område, har låtit henne vara utan de nätter hon velat. Och i vilket fall som helst vill Makena inte tvinga Jojjan att ha blöja om hon nu så gärna vill slippa. Ännu har Jojjan dock inte lyckas vara torr en enda natt, utan har tvärt om vaknat "plaskeblöt" (som gammelfarmor Britta skulle ha uttryckt det) framåt midnatt och kommit över till Makenas säng. Den senaste veckan har Jojjan trots uteblivna framgångar lagt in en ny växel och vill nu vara utan blöja varje natt! Makena har bäddat med plastad frotè, tagit hand om plaskeblöt unge om nätterna, tvättat och haft tålamod.

Men så igår kväll när det började närma sig läggning, kände Makena att det skulle vara underbart skönt om Jojjan kunde tänka sig ha blöja den natten. Dels är det ju rätt tröttande i längden att väckas av plaskeblött flickebarn var eviga natt och dels låg alla plastade lakan i tvätten. Makena frågade Jojjan om hon inte skulle ha blöja ändå? Det skulle hon såklart inte! Makena drog en djup suck och stillade sig för ett ögonblick. Att börja bråka med Jojjan om det hela kändes inte aktuellt. Makena vill inte utöva tvång när det gäller en såndan sak. Men samtidigt ville hon ju inte heller få en förstörd madrass och önskade slippa nattlig utryckning pga kiss. kom plötsligt en ingivelse (från ovan?) att erbjuda Jojjan att måla något fint på blöjan med tuschpenna. Jojjan nappade direkt! Makena fick måla. Och hon målade i tur och ordning på Jojjans begäran en hund, en blomma, en nalle och en ko. Sen ville Jojjan helt plötsligt ha blöja och glad och sprudlande lät hon Makena sätta på blöjan och allt var frid och fröjd. Madrassen var räddad och Makena fick en ovanligt lugn natt. Helt fantastiskt!

Ikväll ska det målas igen. I skrivandes stund väljer Jojjan en ny färg på pennan och Makena ser fram emot ännu en kissfri natt!

6 kommentarer:

Celia sa...

Ja du är ju verkligen fyndig du. Och så kreativt sen!
Själv är jag lite bekvämare - tar på blöjan när de somnat.

Ebba sa...

Om hon u vil vara utan, så kan man göra så att man tar upp henne innan ni lägger er och sätter henne på toa, så fick vi göra et tag med Engla, sen löste det sig. Så kan man även tänka på att de inte ska dricka så mycket vid läggdags.. Dricker hon välling? I så fall kan det vara boven. Annars så kanske hon helt enkelt inte är redo. ..

Makena sa...

celia: Så enkelt är det inte med min dotter. Vi har provat den varianten, men hon vakanar och blir arg som ett bi när hon fattar vad vi håller på med. Och dessutom så vaknar hon varje natt och kommer över till vår säng och då blir det en konflikt om att ha blöja mitt i natten (mindre kul)om hon inte haft den på sig frivilligt från början. Så att få med henne på noterna är enda sättet.Och visst var det en kreativ idè, men jag tror jag fick hjälp med idèn från ovan jag :).

ebba: Vi har provat att kissa henne...det funkar inte, hon kissar ner sig ändå. Och nej, hon dricker inte välling. Hon är helt enkelt inte mogen som jag skrev.

smultron sa...

Sonen ville inte heller ha nattblöja innan han var riktigt mogen. Då köpte jag byxblöjor och sa att det var lite mittemellan kalsong och blöja och det godkände han.

Vi sa att han helst skulle väcka oss och gå och kissa men att det inte var katastrof om det blev i "byxan". Efter ca en månad var han faktiskt redo att sluta helt.

Man får ju helt enkelt hitta den lösning som passar just det barnet och se när det är dags. Lycka till!

Lotta sa...

Jag hade inte heller lust att tvätta ihjäl mig så jag körde mkt övertalning innan Emmelina accepterade en variant jag hört ngn annan provat: att ha trosor på sig under blöjan för att barnet ska vakna om det blir blött. Men det resulterade bara i att hon låg en hel natt i blöta trosor, så vi la ner försöken på obestämd tid. Det kanske fungerar bättre på er lilla fröken:)!

Kram Lotta

BETSY sa...

Hon verkar veta vad hon vill er stora tjej ;) Dina idéer är helt klart från ovan. Vem skulle annars komma på tanken att barnet skulle nappa på nattblöja, bara man målade lite på den :) Jättebra idé! Vilket tålamod du verkar ha!!
Kram1