fredag 7 mars 2008

Sy figur i papperI onsdags kom Nonno hem med ett fantastiskt fint pyssel från Barntimmarna. En Bamse, sydd med garnstygn i ett kraftigt papper. Makena snodde genast idén.

Samma eftermiddag (när barnen började bli lite gnälliga och uttråkade) föreslog så Makena att barnen skulle sy liknande små bilder. Makena letade fram lite lämpliga papper. Hittade dock bara ett tillräckligt kraftigt. Det fick Jojjan. Killarna fick klara sig med tunnare papper, men det funkade det med. Man tager vad man haver. Så frågade Makena vad de ville ha för bilder? Jojjan ville ha en stjärna. Nonno och Boppo ville ha varsin sportbil. Stjärnan var ju ganska enkel att få till på fri hand. Bilar hittade Makena i en målarbok och kalkerade av.

Sen gjorde Makena hål med jämna mellanrum utefter strecken med en ganska kraftig trubbig nål. Barnen fick välja garn ur Makenas garnkorg och sen var det bara att sätta igång. Hela eftermiddagen satt de och sydde och sydde. Jojjan fattade hur man skulle sy, men kunde inte hålla reda på vilket hål hon skulle sticka ner nålen i. Nonno satte sig då bredvid Jojjan och pekade hela tiden tålmodigt i vilket hål hon skulle sticka. Alla tre sydde och sydde och tyckte det var så roligt att de nästan höll på att glömma bort att titta på Bolibompa. Efter Bolibompa ville killarna fortsätta att sy. När det var läggdax släppte de sina konstverk mycket motvilligt, med löfte om att få fortsätta nästa morgon.

På morgon väcktes Makena av Boppo klockan 6. Han behövde hjälp med att fästa tråden! Både han och Nonno var då i full gång med sin sömnad igen. Pysselbarn var det ja.


Till detta lyckade pyssel behövs alltså:

*Ett kraftigt papper
*En penna (att rita med)
*En trubbig nål med stort öga
*Garn
Sy upp och ner i hålen som du gjort utefter linjen. När du kommit runt, syr du tillbaka på samma sätt så att stygnen bildar en hel linje runt om hela figuren. Dekorera med glitterfärg och paljetter om du så önskar. Detta pyssel passade lika bra för 7-åringen som för 3-åringen.

Mycket nöje!