fredag 7 mars 2008

Rent Hus


Har ni sett Tv4:as nya serie Rent Hus? Om inte, GÖR DET! Makena kan intyga att det är ett mycket underhållande program! För det första är Marlene, en av programledarna, Makenas forna chef. Makena jobbade nämligen för denna städgurinna (det ordet finns inte va?) när hon för ett antal år sedan var singel och student i Uppsala. Hon städade allt ifrån igengrodda studentkorridorer till prydliga kontor. Och dagligen körde hon företagets fina gröna skåpbil fylld med städredskap och medel kors och tvärs genom stan. Bara att höra den bekanta rösten och se Marlene (som är sig lik) in action är riktigt roande. Makena sitter och ler igenkännande programmen igenom.

För det andra älskar Makena ordning och reda lika mkt som hon hatar smuts och oreda! Ja faktum är att Makena mår fysiskt dåligt när hon inte orkat hålla hemmet i det skick hon vill. Och hon mår å andra sidan otroligt bra när det är rent och snyggt och alla hennes rutiner flyter. Barnen må vara sjuka, maken må ha jobbat dygnet runt och knappt synts till och Makena må vara trött in i märgen. Men är det bara städat så klarar Makena faktiskt allt det där andra riktigt bra.

För det tredje är ju Makena (som trogna läsare vet) medlem i ett städforum på nätet. Där har hon fått goda strategier till att lyckas hålla sitt hem (åtminstone hyfsat) fint. Makena ska villigt erkänna att hon inte alls hinner och orkar med allt hon skulle vilja. Men hon har lyckats hitta en acceptabel nivå som håller i längden för denna ofta trötta mor till fyra spralliga barn. Det där med städning på djupet är det dock sämre med. Och här kommer det senaste avsnittet av Rent Hus in.

Rent Hus besökte denna vecka en konstnärsfamilj i Stockholm. Förutom en otrolig oreda, för att inte säga rent kaos, påtalades ohyra i kylskåpet, kökslådor och bakom spisen. Vidare damm bakom kylskåpet och magsjukebakterier på tangentbordet. Då Makena vet med sig att hon inte alltför ofta städar bakom spisen eller dammsuger bakom kylskåpet var hon ju naturligtvis tvungen att genast göra bättring. I reklampauserna rengjorde (okej dammsög) hon i sopskåpet och sprang ut med soppåsen. Och direkt efter programmets slut styrde hon kosan mot spisen. Det var ingen lätt match att få ut det tunga åbäket, och Makena råkade dra sönder ett av handtagen (aj då!) innan hon tillslut fick ut eländet. Lite orolig över vad hon skulle hitta tog hon sig sedan en titt där bakom. Där var förvisso skitigt och flottigt. Men till sin stora lättnad fanns där inte tillstymmelsen till ohyra. Skönt! Inspirerad av städprogrammet tog så Makena sig an smutsen med stor entusiasm och iver. Under en knapp halvtimme sprayade, torkade och gnodde hon så det stod härliga till. När hon var klar hade hon rengjort spisen utvändigt från alla sidor och hela utrymmet bakom så att det blänkte. Hon kände sig nöjd, men kunde samtidigt inte låta bli att undra om hon inte är lite galen som finner en fröjd i att rengöra en spis i sin ensamhet halvtio på kvällen? Fast i så fall var hon galen redan i 20-årsåldern. Då hade hon nämligen en egendomlig vana att storstäda lägenheten varje lördagnatt när hon kom hem från kyrkan och kompisarna.

Galen eller inte så tycker Makena i alla fall att det skönt att veta att Marlene skulle känna sig stolt över sin forna städerska (eller sanitetstekniker som det så fint heter) och att ingen kan komma och säga att Makena har ohyra bakom sin spis! Imorgon ska Makena dammsuga bakom kylskåpet och rengöra tangentbordet med tops. Hon vill ju inte riskera att bli magsjuk när hon sitter här och skriver sina blogginlägg.

5 kommentarer:

susanne sa...

You are kidding! Städade du pa lördagsnätter? Skulle aldrig i min vildaste fantasi komma pa nagot sadant.... Men det är gött när man har inspiration för städning! Si sa där en gang i halvaret. I vanliga fall är det ren viljestyrka.... Kämpa pa tappra moder!

Ebba sa...

Jag satt faktiskt i veckan och tänkte: Det där bara MÅSTE ju vara Marlene! Jag hörde dock aldrig hennes namn... Ha ha, nu måste jag ju kolla ju! (Har bara sett reklamsnuttarna) Även jag har ju jobbat där, heltid och höggravid dessutom!! *urk*

smultron sa...

Jag måste nog ta mig en titt. Har i veckan skrivit ett inlägg om mitt städjobb som jag inte publicerat ännu. Det kommer. Klart man behöver ha ordning i det kaos som kan uppstå i en barnfamilj.

BETSY sa...

Men å, det kanske är värt att se det där programmet...men jag blir ju illamående av allt äckel. Förstår inte hur folk kan ha det sådär alltså. Nånstans på vägen borde väl en tanke dykt upp att man kanske borde plocka iordning, eller torka av eller dammsuga lite??!
Ska ta mig en titt i alla fall ;)

Makena sa...

susanne: Jo det är faktiskt sant! Fick alltid värsta städrycket då. Sen städade jag ju en gång en viss studentskas rum med...ett rent nöje var det med! ;

ebba: Ja usch vad du fick kämpa!

smultron: Ser fram emot det inlägget...städgalen som jag är ;)

betsy: Välkommen till min blogg Betsy! :D Ja, man kan tycka det...men jag förstår också dem som bara släpper det hela och inte orkar...städning av ett hem är ju en never ending story.