torsdag 13 mars 2008

En annorlunda onsdagkväll


I onsdags blev kvällen inte riktigt som vanligt. Den inleddes vid 17-tiden med att Makena och tre av barnen åkte fem mil för att hämta Boppo från ett kalas. Under de fem milen tillbaka hade Makena bilen fylld med sina egna barn, ett extra barn och även en tonårstjej som hjälpt till på kalaset. Boppo och hans kompis käkade godis längst bak. Nonno var uppspelt och ville prata högljutt med både Boppos kompis och tonårstjejen. Jojjan sjöng och Bebisen gallskrek. Makena försökte så gott det gick att konversera artigt med tjejen samtidigt som hon försökte hitta ett säkert ställe i regnet och mörkret att stanna på för att amma Bebisen. Efter amningsstopp och avsläppning av de extra passagerarna kunde kosan äntligen styras hemåt. Boppo fick då sitta i framsätet och göra sin läxa. Makena hade nämligen räknat ut att han skulle vara för trött för det när han kom hem.

Klockan var över sju innan de var hemma. Nonno och Jojjan hade blivit lovade att också få godis. Så Makena öppnade en av lördagsgodispåsarna och gav dem fyra godisar var innan gröten som de skulle få sen. Då blev de nöjda. Nu började klockan närma sig åtta och Makena ville ju inte missa Rent Hus! Hon insåg att hon inte skulle hinna utfodra och lägga dem alla innan 20:00 (även om hon av ohejdad vana är en fena på att lägga fyra barn själv). Det fick bli mys och gröt i soffan med allihop istället.

Rent Hus började och killarna tyckte det var jättekul att få se på ett vuxenprogram efter läggdax! Boppo tog verkligen till sig programmets budskap om vikten av att hålla rent och snyggt. Han började undra om inte hans egen familj också kunde göra "ett sånt där röj" och Makena tog tillfället i akt att förklara att det är för att inte få det sådär grisigt hon ständigt och jämt insisterar på att det ska städas. Och hon exemplifierade så pedagogiskt att om de alla nu bara skulle lämna sina gröttallrikar framme på bordet, så skulle de snart vara fyllda med mögel precis som i programmet. Boppo började sen se sig omkring och upptäkte alla skönhetsfel i huset. Han menade att dessa fel genast borde åtgärdas, för han vill ju ha det fiiiint! Vem vet? Kanske fick Makena där och då en allierad i den ständiga kampen mot disk, smutstvätt och dammråttor? Drömma går ju.

5 kommentarer:

smultron sa...

Jaaa! Nu måste mina små se ett avsnitt också ;)

Anonym sa...

Var försiktig med rengöringsmedel bara.
Man tror att de kan ligga bakom ökningen av allergier i väst.

Själv städar jag bara när dammråttorna börjar få liv och jag har aldrig besvärats av damm allergi eller annat. ;-)

/ W

Ebba sa...

Jag sa ju det!! Att det var ett b knep att få barne att vilja städa!! jag var dock inte lika snäll i onsdags, Isse fick snällt lägga sig vid första reklmpausen, ger man honom lillfingret så tar han hela handen typ... men har får ju gärna se repisen om han vill! ;-)

susanne sa...

Grøt I soffan.... Jag førstår om det ær æckligt hemma hos er...

Makena sa...

smultron: Klart de måste! Raportera gärna sen hur det gick.:D

W: Jo, jag vet. Jag har varit rätt slösig med rengöringsmedel, men ska bli bättre! Det finns ju miljövänliga alternativ som såpa och microfiberdukar...så inte behöver man vänta tills dammråttorna får liv. ;)

Ebba: Jag hade väl en liten sån tanke också, men de ville så gäääärna se, så jag kunde inte förneka dem. Joy ville dock frivilligt lägga sig efter en stund.

susanne: HAHAHA! Tänk in lite sylt och mjölk också, så är äckelsoffan fullbordad! ;)