onsdag 26 mars 2008

Russingubben


När Makena var liten och gick på dagis, lektes det ibland en lek som kallades Russingubben eller nått i den stilen. Makena minns att det var en riktigt rolig och mysig lek och igår bestämde hon sig för att prova leken på sin lilla barnaskara. De började med att tejpa ihop ett antal papper som sen Jojjan fick lägga sig på. Makena ritade konturerna och vips hade de fått en "gubbe". De hjälptes sedan åt att lägga ut russin på gubbens linjer.

Leken går sedan ut på att ett barn går ut, medan de andra tillsammans bestämmer sig för ett visst russin, "piprussinet". Den som gick ut får sedan komma in och börja äta russin. När barnet kommer till "piprussinet" ropar alla "Pip!" och h*n får sluta äta. Nästa barn får gå ut osv.

Makena kan här ge lite tips för att få det hela att flya smidigt. För det första bör man inte lägga ut russinen för tätt om man har en stor gubbe. Då kan det nämligen hända att någon får äta massor av russin innan h*n kommer till pip. Har man ett obegränsat antal russinpaket och tålamod att sitta och lägga ut russin i all oändlighet så går det väl an. Om inte, är det mycket bättre att lägga ut russinen med någon knapp decimeters avstånd. Då tar det lagom lång tid att både lägga ut och för det ätande barnet att komma till piprussinet. För att sedan undvika avundsjuka kan man innan nästa person går ut, "fylla på" med russin. Annars är risken stor att det första barnet får många russin och det sista knappt några alls. Följden blir högst troligt gråt och tandagnisslan och det var ju inte det man vill uppnå med leken.

Denna lek blev mycket uppskattad av samtliga när Makena och barnen lekte den igår (och idag ;)). Det fina med det hela är också att barnen får sig ett litet mellanmål på kuppen.


Du behöver:

*Papper och penna (ev tejp)
*Ett paket russin (man kan även ta t ex cornflakes eller vad man nu råkar ha hemma)
*2 eller flera leksugna barn!

9 kommentarer:

Anonym sa...

du ar alltid sa fyndig, helt klart varldens basta mamma. I dag har vi akt runt pa Moder Teresias olika barn och alderhem otrolig upplevelse hjartat gar sonder men sammtidit valdigt rorande jag ville ta med mig 20 barn hem om det hadde varit mojlig. halsa barnen att aka taxi har ar som rally tavling varje gang ? love love love \ gubben lilla

Schizomamman sa...

Det lekte vi också när vi var barn! "Tipp" kallade vi det:)

Min store pojke tycker också att det är kul (den lille har dessvärre inte tid att sitta still så länge;) men det kommer väl).

Kram

/Cecilia

Ebba sa...

Precis som Schizomamman så hette det faktiskt "Tipp-leken" och så skulle man säga tipp när den som åt tog det russin man kommit överrens om! :-) Fast pip funkar säkert lika bra! ;-) Bara jag som vill vara lite besserwisser! Kul att barnen gillade det i alla fall! Hur går det med make på vift och allt? *Kram*

Lillasyster sa...

Vi brukade leka en liknande lek med våra miniorscouter - "plocka svamp". Man lägger ut korkar (eller i princip vad som helst funkar) och ett barn får gå ut medan de andra bestämmer vilken svamp som är giftig. Barnet får komma in igen och börja plocka svamp. Alla svampar plockade före giftsvampen räknas och sen får nästa barn gå ut. Svamparna placeras ut igen och en ny giftsvamp väljs ut osv...

Vill man föra poäng så gör man annars låter man bli ;)

Celia sa...

Russinleken kallas Tipp härhemma också - mycket poppis.
Jodå, du träffade mitt i prick den texten var i Joels anda - har dock inte läst den boken. Ännu.

Charlotte sa...

Vilken kul lek - har jag aldrig hört talas om. Och vilket roligt ord "piprussin" är! :-)

Makena sa...

maken: Om du ville ta hem 20, skulle jag nog velat ta allihop!!

schizomamman: Tålamod att sitta still kommer nog. jag är glad att leken funkar med min 3-åring.

ebba:När jag googlade stod det att det kunde heta lite olika på olika ställen, så inget är "rätt" så det så! Och Nonno påstod att det heter russingubben och pip, så då gjorde vi så. :)

lillasyster: Låter kul och pedagogiskt :) Dessvärre vet ja inte ett dugg pm svampar...

celia:Den är jättebra! Läser den för andra gången nu. maken har börjat på uppföljaren (kommer inte ihåg vad den heter nu).

charlotte: Ja, visst är det ett kul ord!:) Jag är också förtjust i ord som du! T ex gjorde jag ett helt eget språk när jag var i 10-årsåldern nått ;)

Kerstin sa...

på mitt 9års-kalas lekte vi denna lek men med små "choklad-pluttar" istället - så hos oss hette den "pip-choklad" ;) minns att jag älskade den leken :D

Kerstin sa...

på mitt 9års-kalas lekte vi denna lek men med små "choklad-pluttar" istället - så hos oss hette den "pip-choklad" ;) minns att jag älskade den leken :D