lördag 25 augusti 2007

Konsten att få ett pojkrum städat

Tänk dig ett killrum med tre bilmattor som (nästan) täcker golvet. Tänk dig även en våningssäng i ena hörnet, en provisorisk rutschkana i anslutning till den, en svart fåtölj i ett hörn och en riddarborg på sniskan i motsvarande hörn. Tänk dig sedan mattorna täckta av allt ifrån mängder av lego, klossar, bilar och kapplastavar till diverse småskrot i form av pappersklipp, små pusselbitar samt ett gäng oidentifierbara småpyttlar. Skulle du böja dig ner, skulle du snabbt inse att även utrymmena under säng, rutschkana och fåtölj är välfyllda med ovan nämnda saker. Som grädde på moset kan du även här och var hitta någon smutsig socka och skitig kalsong. Do you get the picture?

Tänk dig sedan en mamma (med stor gravidmage), bekvämt tillbakalutad i ovan nämnda fåtölj, försedd med papper och tidtagarur. Mamman har ett förnöjt leende på sina läppar. Leendet beror på att hon framför sina ögon skådar något hon många gånger drömt om, men aldrig någonsin trodde skulle bli verklighet. Vad i hela världen kan vara en så underbar syn i ett så kaotiskt rum undrar du säkert nu? Jo det ska jag berätta. Framför mig på golvet ser jag nämligen två grabbar, 5 och 6 år gamla, rusa fram och tillbaka, städandes det röriga rummet så snabbt och effektivt de någonsin kan! Visst låter det som en dröm! Och jag kan tillägga att på dryga 15 minuter var rummet nästintill perfekt städat! Nu hör jag er sjunga i kör: "Tell me how? "Tell me how?" Lugna, lugna, ni ska få höra hur detta mirakel kunde inträffa.

I egenskap av ordningssträvande moder, har jag provat många metoder genom åren för att få killarna att hålla sitt rum fint och städat. Vi har t ex kört med att rummet ska vara städat innan Bolibompa, med resultatet att de ofta säger att de ändå inte vill se på Bolibompa. Vi har kört med fem minuters städning varje kväll, vilket oftast har resulterat i att de släpar sig fram över golvet och bara hinner få en bråkdel av stöket undanröjt innan tiden är ute. Vi har kört med att dela av rummet i zoner som ska städas i tur och ordning med pauser emellan. Detta brukar dock ta en hel dag och en hel del peppning från ansvarig vuxen framåt eftermiddagen. Ingen effektiv metod alltså. Vi har även kört flera varianter av "tävlingsstädning" där killarna utmanar varandra på olika sätt. Även detta har varit föga effektivt, eftersom killarna har helt olika nivåer av tävlingsinstingt inom sig. Boppo går in för det hela med liv och lust! Medan Nonno håller uppe farten max i en minut. Sen blir det gråt och tandagnisslan från den senare, för att den tidigare vinner och denne i sin tur klagar på att han får göra ALLT! Som ni hör har vi verkligen försökt att hitta ett fungerande koncept för detta speciella rum, som har en otrolig förmåga att förfalla på bara några minuter. Men så kläckte jag en dag en ny idé som gav det ovan beskrivna strålande resultatet!

Jag tog ett papper och delade upp det i tre kolumner. Första kolumnen fick heta: Sak och under den rubriken listades sen alla saker upp; lego, kappla, smutstvätt, pusselbitar osv. Nästa kolumn fick rubriken: Tid. Och tredje och sista kolumnen fick rubriken Placering. Sedan satte jag mig då tillrätta i den (nu flera gånger nämnda) svarta fåtöljen med detta protokoll och tidtagarur och ropade på pojkarna. För de nyfikna grabbarna förklarade jag att det nu skulle bli tävling mellan leksakerna! Deras uppgift skulle bli att samarbeta och städa en sak i taget enligt listans ordning och när de ropade "KLARA", skulle jag stoppa tiden och föra in den i protokollet. Spänningen bestod i att för varje "sak" försöka pressa tiden så mycket som möjligt för att se om denna "sak" kunde få bättre tid än den förgående? De köpte hela konceptet rakt av och gav järnet! När allt var städat förde vi sen tillsammans in rätt nummer under placeringskolumnen och korade guld, silver och bronsmedaljör. Pojkarna tyckte det hela var jättekul och även om man fick peppa Nonno lite extra (som har lätt för att tappa fokus) så har jag aldrig sett dem båda tillsammans städa sitt rum så effektivt. Vi har kört denna nya variant flera gånger till sedan dess (med samma goda resultat) och detta på deras egen begäran! Så det finns goda indikationer på att denna städmetod kommer att bli betydligt mer långlivad än alla dess föregångare!

2 kommentarer:

Ebba sa...

men... var har Boppos blogg tagit vägen?

Anonym sa...

Ja det är verkligen helt fantastiskt. /Anthon