onsdag 20 maj 2009

Maskroskrullar

När Makena var liten flicka lekte hon alla möjliga utelekar med sin syrra och kompisarna Leila och "Sonjaselisabet". Från morgon till kväll var de ute på ständigt nya upptåg. Makena och Leila lekte t ex ofta en lek som gick ut på att snurra en pinne och sedan gå ett visst antal steg åt det håll pinnen pekade. Detta kunde de hålla på med en hel dag. Färden gick genom skogar, tvärigenom häckar, över staket, åar och läggdor. Och det var så spännade att se vart man skulle hamna. Ibland lekte de djurkyrkogård. Det började en gång med att de hittade en död fågel som de begravde. Det visade sig vara så spännande att de aktivt började söka efter döda djur som de kunde begrava. Och när utbudet var skralt, nöjde de sig med att döda lite myggor och flugor som de sedan begravde. Andra dagar lekte de blomaffär. De plockade alla tänkbara blommor och lade upp dem fint på ett bord. Sedan fick andra barn på gatan köpa blommorna för "kattsilver". Ni vet sådana där silverblänkande lövtunna man kan hitta på marken ibland. De anordnade cirkusföreställningar för sina föräldrar, pallade äpplen och hallon hos ilskna grannar och en gång hittade de till och med en tjuvgömma under en grannes altan. Polisen kom dit och allt.

En annan sak de ofta gjorde om sommrarna var maskroskrullar. Makena minns inte om de precis kallde dem så, men det är i vilket fall ett bra namn på dem nu tycker Makena. Man tappade upp vatten i en hink. Sen gick man och samlade långa fina maskrosor med tjocka härliga stjälkar. Blommorna nöps bort (eller sprättes bort i någons ansikte). Sen delade man stjälken med nageln och drog sedan isär den ytterligare så att man fick fick smala remsor av maskrosstjälk. Remsorna släppte man sedan ner i vattnet och de började genast rulla ihop sig alldeles av sig själva. Det var nästan som magi tyckte de.


Idag när Makena var ute med alla dagbarnen poppade plötsligt denna maskroslek upp i hennes medvetande. Hon tror inte hon har tänkt på den en enda gång sedan barnsben, men nu såg hon plötsligt det så tydligt framför sig hur hon och Leila satt där på gräsmattan och gjorde maskroskrullar. Och Leila sa att man kunde dö om man drack vattnet (hon sa mycket den där Leila). Raskt sprang Makena in efter en hink vatten. Hon ropade till sig alla barnen och började förevisa hur man gör Maskroskrullar. Liksom Makena en gång, tyckte de alla att det var mycket fascinerande att se hur stjälkremsorna krullade ihop sig på olika sätt. De började springa runt på jakt efter fina maskrosor och sedan producerades det maskroskrullar hela långa eftermiddagen. Makenas minsta lilla dagbarn som bara är 14 månader tyckte det var så roligt så. Var enda gång en stjälk rullade ihop sig skrattade han så gott och han ville inte gå ifrån skådespelet i hinken när hans mamma kom. En granne i 20-årsåldern kom och böjde sig över hinken och sa med lysande ögon: "Åh det där gjorde ju vi på dagis! Det är ju jättekul!" Och Makena kände på något vis att cirkeln var sluten. Nu lekte hennes barn och deras kompisar samma lek som hon själv gjort som liten. Det var inte utan att hon kände en liten fläkt av historiens vingslag. En fläkt av ljuva barndomssommrar med blå himmel, grönska på knäna och jord under naglarna. Där lyckan är gjord av något så enkelt som att få se maskrosstjälkar krulla ihop sig om och om igen i en hink med vatten.


8 kommentarer:

Ebba sa...

Men åååååå massa minnen som poppar upp bara sådär!! :-) Måste genast, nåja får väl vänta tills i morgon, visa mina barn det där! och Engla har en kompis som ska sova över i morgon, kanske kan sysselsätta de små fnittriga tjejerna!! ;-)

6-barns mamma sa...

Jag läste om dina maskrosrullar, och kom på att mitt 3-åriga Troll alldrig gjort nåt sånt!
Så i helgen var det hennes tur och prova, hon älskdae det också och hennes storebror på 15½ år kom förbi och titta och log igenkännande. Tack för ditt tips!

BETSY sa...

Oj, det där har jag helt missat! Vi stekte maskrosorna och åt dom istället :)

Angelica sa...

Jag hade oxå glömt... tack, nu ska mina killar också göra "krullar" (kallae vi dem).

Bless!

Makena sa...

Angelica: Klart de ska heta krullar. Vad tänkte jag på? Ändrar genast! ;-)

Till er andra: Kul att jag kunde inspirera! Det var liksom lite det som var tanken :)

Charlotte sa...

Vilken härlig kreativitet, jag har har aldrig testat att göra maskrosrullar men blir sugen på att testa genast. Även om man är vuxen är det kul att leka ibland!
Och stort tack för tipset om hur man kan sopsortera!

smultron sa...

Jag blev sugen på att göra maskrosmarmelad som anna stilla hade recept på inne på bloggen.

Makena sa...

Charlotte: Jag kan riktigt se dig där du står vid diskbänken (eller kanske står du på balkongen)görandes maskroskrullar. Mer lek åt folket! :)

Smultron: Maskrosmarmelad? Det var nått nytt! Kanske man skulle prova. Fast jag brukar ju inte göra ens vanliga klassiska marmelader...hm vi får se. Kul tips iaf :).