måndag 8 december 2008

Hulkensoppa

Makena fick en kväll för sig att prova att göra en potatis och purjolöksoppa. Hon kände sig dock en aning tveksam till om barnen skulle äta det, men bestämde sig i allafall för att ge det en chans. Makena kokade så soppan efter konstens alla regler (vilka är väldigt få när det gäller just denna soppa) och kom slutligen till momentet att mixa ihop soppan så att den blir helt slät. Då såg hon (hon har faktiskt aldrig gjort denna soppa tidigare) att soppan blev alldeles knallgrön! Plötsligt visste hon precis hur hon skulle få barnen att äta soppan.

Hon ställde den rykande soppan mitt på bordet och hojtade: "Kom så får ni Hulkensoppa!" Barnen kom rusande för att se vad mamma menade. Vad då Hulkensoppa? Var den grön eller? De slängde sig upp på stolarna och kikade över grytkanten och gjorde stora ögon när de såg att den faktiskt var det! "Wow... fett coolt!" sa Boppo och blev exalterad på sitt speciella vis. Nonno tittade förundrat på soppan och började undra hur det kom sig att mamma kunde bjuda på Hulkensoppa bara sådär? Hade Hulken kanske varit där och lämnat den? Och var var han i så fall nu? Makena svarade bara svävande och hemlighetsfullt på alla frågor och vägrade att nämna något om ingredienserna medan hon öste upp åt var och en. Barnen började smaka på den mystiska soppan och hon såg på deras miner att smaken kanske inte var en tiopoängare. Men de fortsatte ändå att äta och såg ut att tänka: "Det smakar inte gott precis, men det måste ju vara gott eftersom Hulken gillar det här." Nonno sa att det bara var liiite äckligt och gaaanska gott. Lilla Buset som brukar vara en rätt kräsen sak, slukade hela sin tallrik och ville till och med ha mer! Makena kände sig mycket nöjd. Hon är nämligen tämligen säker på att inget av de tre största barnen skulle ha ätit över huvudtaget om hon sagt att det var potatis/purjolöksoppa. Purjolök har nämligen inte ätits i hennes hus på flera år av just den anledningen att barnen tokvägrat! Nu åt de med (ganska) god aptit. En mycket lättlagad och billig rätt var det också. Och dessutom nyttig! Här kommer receptet:

Hulkensoppa

Skala en massa potatisar (Makena tog c:a 6 stora), skär i bitar och lägg i en stor gryta. Skölj och skär en purjo i ganska stora bitar (ett par, tre cm långa) och lägg även dem i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker. Tillsätt buljong och/eller salt och peppar och låt koka tills allt är mjukt. Mixa sen soppan så att den blir helt slät och G R Ö N! Servera med kokta ägghalvor och ett gott bröd. Njuut! :)