lördag 13 december 2008

Ljuslykta av barnmatsburk


Här kommer ytterligare ett juligt pyssel. Makena älskar att tända ljus överallt så här års. De finns på borden, på köksbänkarna, på spiselkanten, på byråer, runt badkaret. Ja till och med lilla toan har fått ett ljus. Vad kan då passa bättre än att göra egna ljuslyktor!


Du behöver:


*Tom barnmatsburk (eller annan glasburk)
*Ett ägg
*c:a 1 msk strösocker
*Ett värmeljus
*ev glitterlim och paljetter till dekoration

Gör så här:


*Knäck ett ägg och skilj vitan från gulan. Har du ingen äggskiljare (som Makena faktiskt har!) lär det gå bra att sila mellan fingrarna. (Men det lär bli kladdigt)
*Häll vitan i burken, skruva på locket och SKAKA!

*Öppna locket, häll i sockret, skruva på locket och SKAKA igen!

*Häll bort (eller ät upp) överflödig äggtoddy. Ska du göra fler än en lykta kan resterna förstås återanvändas till fler lyktor.


Nu ska det förhoppningsvis se ut som snö inuti glasburken. Den första lyktan Makena och barnen gjorde blev dock inte så snöig som de önskat. Det hela påminde mer om snöblandat regn som rinner nerför fönsterrutorna i ett 0-gradigt vintersverige. Men de lät sig inte nedslås, utan fortsatte glatt att göra fler lyktor. Då märkte de att "snön" tog sig mer och mer ju fler gånger ägget och sockret blivit skakat. Hemligheten ligger nämligen i att skaka ORDENTLIGT så att det skummar rejält. (Vill man kan man ju vispa ägg och socker först i en bunke och sedan häll i burken och skaka.)


Nåväl. Snöblandat regn eller inte. När lyktan är färdigskakad är det dax att dekorera! Här låter man fantasin flöda och gör snirkliga mönster med glitterlim, duttar fast paljetter eller vad man nu vill. Sedan låter man det hela torka (glitterlimmet) och stelna (äggsockret) och lägger sedan slutligen i värmeljuset och beundrar sitt mästerverk!


Detta pyssel passar bra även för mycket små barn. Man behöver inte vara särskilt gammal för att kunna skaka burken och små barn finner ju stort nöje i sådana enkla uppgifter. Dekorerandet anpassar man sedan efter barnets ålder. Är det 2 år kan det få dutta glitterlim med hjälp av någon större. Är de i skolåldern kan de ju både skriva sitt namn och göra de mest fantasifulla mönster med glitterlim och paljetter. Jojjan som snart ska fylla 4, fyllde sin lykta med glitterlimsränder i alla regnbågens färger och njöt av detta i fulla drag! :).


Lycka till!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad mysigt! Du är en riktig hejare på pyssel du:)
/madde

bullegarien sa...

TACK for bra julpyssel-tips!!! Vi har just gjort jattefina ljuslyktor och ska mysa med nybakta lussekatter nu... Verkligen ett tips som passade bade 2 och 6 och 9 aringar, och mammor...!!! Billigt och bra och latt, man har allt hemma och behover inte forbereda nagonting innan...

Frida sa...

Går tyvärr inte... Är alldeles för allergisk mot de där hönsbollarna för att kunna öppna ett ägg i hemmet. Dock har jag använt barnmatsburkarna till att måla glasfärg på i alla regnbågens olika färger. Det är dessutom väldigt populärt hos sonen. Bra att ge bort i present också - ett litet konsverk. Kramar

Charlotte sa...

Tack för tipset - det blev ju fint!
Välkommen att tävla hos mig - välj om du vill vinna tur i spel&kärlek eller skumpa&ost. Ha en trevlig fjärdeadventshelg!