torsdag 11 december 2008

Julgranskotte


I adventstider passar det ovanligt bra att pyssla och den här lilla "julgranen" är både fin och lätt att göra för stora och små. Det hela kräver dock minst ett dygns framförhållning, då kottarna bör plockas in i förväg för att hinna torka och öppna sig lite.
Du behöver:
*Kotte
*Grön vattenfärg/hobbyfärg
*Liten träbit, t ex trärondell
*Hobbylim eller spik eller båda ;-)
*Paljetter, glitterlim mm (Använd fantasin!)
*Guldpapper till stjärna (eller stjärnpaljett)
*ev bomull för snö
Gör så här:
* Måla den torra kotten med grön färg (vattenfärg går bra) Låt torka.
*Sätt fast granen på något så att den kan stå.
Här tänkte Makena först limma fast kotten på en liten rund pappbit med trälim...det gick inge bra. Hon tog då istället en träbit och försökte limma fast kotten på den istället. Gick halvbra, men var inte lätt att få stabilt. Slutligen kom hon så på den briljanta idén att spika en liten spik igenom träbiten och sedan liksom trä på kotten på spiken. Det blev både stabilt och bra! :)
*Klä granen!
Makena och barnen använde glitterlim och limmade med det fast runda paljetter på granen (kulorna). Jojjan klippte även ut små hjärtan från ett glittrigt presentpapper och limmade fast. Makena limmade ihop en litenbit guldpapper så det blev guld på båda sidorna och ritade på fri hand en toppstjäna. Även den limmades fast med glitterlim. Slutligen sattes glittret på genom att sätta en smal sträng glitterlim några varv runt granen.
*Låt snön falla! (Limma fast lite bomull på träbiten som granen står på)
Klart!
Detta pyssel passar bra även för små barn. Makenas knappa 4-åring klarade det galant och att sitta och limma fast paljetter var roligt och självgående en bra stund. Ett tacksamt pyssel som blir fint utan massa dyrt material.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mysigt julpyssel! Nu är barnen ändrade på min blogg..
Kram!
Kram madde