måndag 22 oktober 2007

Morotstjejens återtåg

För längesedan, när Makena ännu var singel och fattig student, var hon ständigt på jakt efter reapriser i mataffärerna. En gång kom hon till sin stora glädje över 2 kg morötter för endast 5 kr! Nu råkade detta ske under en rast, och hon hade alltså inget annat val än att ta med den stora påsen med morötter tillbaka till lektionen. Lite sugen och hungrig som hon var (näringsbrist pga dålig studentkost?) drog hon sedan oblygt fram sin morotspåse och började knapra. En liten skolflicka (som sedermera skulle visa sig bli Makenas svägerska) fick syn på denna galna student som satt och åt morötter mitt ibland fikande studenter och annat löst folk och gav Makena några roade kommentarer. Makena som var supernöjd med sitt fynd lät sig dock inte generas det minsta, enfaldig som hon var (är?).

Några veckor senare (Makena reserverar sig här för eventuella minnesluckor) föll det sig som så att Makena blev mer och mer bekant med den lilla skolflickans äldre bror (som sedermera till allas stora förvåning skulle visa sig bli Makenas make). Den lilla skolflickan kallade då hela tiden Makena för morottjejen, istället för hennes riktiga namn. Detta bjöd Makena så gärna på (kär och galen som hon höll på att bli).

Dags dato, en make, snart fyra barn och ett antal flyttar senare, börjar den där morottjejen åter göra anspråk på Makena. Makena har nämligen åter upptäkt hur fantastiskt användbara dessa orangea rötter är! Numer ser hon nämligen alltid till att ha en påse fräscha morötter (dock inte fullt så billiga som när det först begav sig) i kylskåpet. Morötterna som näst intill dagligen kommer till god användning, äts fortfarande råa, om än skalade och skurna i smidiga små stavar.

Numer är det dock inte bara den återuppståndna morotstjejen själv som äter med god aptit, utan morotstjejen har fått tre små morotsbarn som även de storligen uppskattar dessa goda stavar. Kurrar magarna lite på de små en stund innan maten är klar, trollar Makena, aka morotsmamman, raskt fram dessa magiska stavar och friden i huset återställs genast. Varje Söndag innan morotsmamman och hennes familj åker till kyrkan, tar hon sig också tid att skära upp en eller flera morötter att ta med i väskan. Morötterna kommer sedan väl till pass när alla trötta och hungriga kyrkobesökare ska åka hem igen. Innan barnen ens hinner komma på att de ska gnälla, slåss och bråka, langar så morotsmamman fram dem, morotsstavarna, och den 30 minuter långa hemfärden kan avnjutas i frid. Senast idag, använde sig morotsmamman åter av detta sitt genialiska trick. Morotsmamman kom nämligen på att hon ju måste hinna storhandla innan hon skulle hämta Boppo från skolan och då skulle ingen lunch hinnas med förrän de alla kommit hem igen. Ingen fara på taket. Som vanligt fanns det ju massa härliga morötter i kylen, som bara låg och väntade på uppstyckning. Strategiskt togs dessa sedan fram en liten stund innan morotsmamman och barnen var framme vid affären och alla tre kunde ladda sig med x antal stavar för att sedan klara handlingen utan blodsocker fall. Ja, för det är ju inte bara morotsbarnen som behöver lite extra energi ibland. Morotmamman själv knaprar förstås också på förfullt för att hålla sitt (ofta skiftande) humör i schack. Knaprar gör hon också då och då om kvällarna när morotsbarnen sover och suget efter något att stoppa i munnen blir för stort. På så sätt undviker morotsmamman att stoppa i sig allt för mycket onyttiga, hälsovådliga saker. För även om hon inte längre är en fattig student som äter bristfällig kost, gör det blivande morotsbarnet (som ännu befinner sig i morotsmammans mage) att morotsmamman ständigt lider av järnbrist och därför också ofta drabbas av ett oemotståndligt sug. Tänk om Makena inte kommit på att hon i själ och hjärta faktiskt är en morotstjej och istället trott att hon var en godistjej? Då hade hon säkerligen haft många fler kilon att släpa på och ruinerat sig på tandläkarbesök efter det att hennes blivande morotsbarn kommit till världen. Därmed inte sagt att morotsmamman klara sig på enbart morötter när suget sätter in. Nötter, torkad frukt och mörkchoklad behövs förstås också. Men de där morötterna fyller ändå sin funktion och minimerar som sagt sockerintaget avsevärt. Den lilla skolflickan visste inte hur rätt hon hade den där dagen hon döpte Makena till morotstjejen, den saken är klar!

Inga kommentarer: