söndag 7 oktober 2007

Foglossningens positiva sidor


"Det finns i allafall en intressant sak med den här foglossningen..."

...utbrister Maken fascinerat när han kommer ner till kaoset som råder efter gårdagen när den handikappade Makena var ensam med barnen.

"...det är att man inser hur mycket du gör när du inte har foglossning!"

Ja, detta var ju knappast någon nyhet för den handikappade Makena, men alltid kul när uppenbarelsen når makens medvetande.

"Jag fattar inte hur du lyckas hålla huset så städat annars med de här barnen som stökar ner hela tiden???!"...fortsätter han sen.

I och för sig är det inte "så städat hela tiden" men kaos brukar det oftast inte vara. Och nej, det kan ju vara svårt att förstå för en make som tror att städning går ut på att flytta stöket från ett ställe till ett annat ställe och inte till sitt rätta ställe. Som hemmamamma har Makena nu efter några år lärt sig att den metoden inte är så bra (om man vill få det städat alltså). Dessutom har hon det senaste året fått professionell utbildning i ämnet "ha så städat hela tiden" genom ett par ovärderliga hemsidor. Den ena sidan står för utbildningen och leds av en hurtfrisk dam som kallar sig Flylady. Genom hennes kloka och genomtänkta metoder har hemmets vårdnad numera börjat gå som en dans (dvs säga när Makena orkar och inte har tappat modet) och från att ha varit det ständiga frustrationsmomentet för Makena blivit riktigt rolig sysselsättning om dagarna! Den andra hemsidan tjänstgör som Makenas arbetskamrater och kollegor. När den sidan såg dagens ljus blev städningen ännu roligare tyckte Makena, som sedan dess har gjort Skrubba till startsida på familjens dator och har sin skinande diskbänk som skärmsläckare på den samma. Nördigt tycker nog de flesta, inspirerande tycker Makena! Klart att det inte är lätt för den oinvigde, outbildade Maken som till vardags sysslar med helt andra saker än damsugning, leksaksorganisation och renbäddning att förstå hur det går till att hålla ordning på saker och ting.

Men när den (numer) professionella Makena blivit förvisad till sittande läge och således fått mycket begränsade möjligheter att uppehålla hemmets alla nya lysande rutiner, får den oproffsige Maken chansen att visa vad han går för. För Makena hittade så klurigt på att Maken och barnen skulle ha städtävling tillsammans för att rensa upp lite i röran. När Makena föreslog detta vid frukostbordet utropade Boppo: "JAAAAAA!" och Nonno: "NEEEEEEJ!". Maken tittade upp lite chockat från sitt morgonkaffe, men nickade med lite motvilligt.
Resultatet nådde kanske inga förtjusande höjder, trots att Boppo verkligen gick in för det hela med liv och lust och till och med utropade mitt under brinnande städiver: "Jag vill allldrig sluta städa!". Hade alla deltagare bara haft samma motivation och effektivitet som han, hade hela huset säkerligen gått från dammigt kaos till skinande ordning på nolltid. Men dessvärre fanns det även vissa svagare länkar i denna tävling också. Dessa utgjordes av Maken, Nonno och Jojjan, som inte var fullt lika effektiva i sina metoder (för att uttrycka sig snällt). Nonno tappade fokus ungefär varannan sekund och Jojjan trodde Maken lekte häst där han låg och plockade pärlor på golvet. Makena hade i allafall vansinnigt roligt åt hela spektaklet och lite bättre såg hemmet ut efter målgång (dvs när Maken var tvungen att åka till jobbet) iallafall, alltid något!
Denna morgon har Makena således svagt kunnat skönja iallafall ett par positiva sidor av denna förfärliga foglossning: Makena får underhållning på hög nivå alldeles gratis och Maken får än mer orsak att i framtiden prisa sin fantastiska hustru! ;-)

1 kommentar:

Ebba sa...

Kommit på en till förfärligt postiv grej med din foglossning!! Du uppdaterar ju plötsligt bloggarna för glatta livet! Och riktigt intressant läsning blir det också!! Instämmer med dig, du har alldeles föööör söta barn!! Önskar att Boppo kunde dela med sig av sin städiver till sina icke så städvilliga kusiner... :-)