torsdag 11 oktober 2007

Makena blir upprörd!

Just precis nu blev Makena en aning konfunderad och ganska upprörd med för den delen. Detta sedan hon läst dessa råd om vad man behöver som nybliven förälder.

Hon läser först att bebisen sannolikt kommer att tillbringa mycket tid i barnvagnen, så denna måste därför utrustas med kudde. Makenas bebis (och många andras med) kommer dock inte att tillbringa särdeles mycket tid i denna "oumbärliga" vagn. För Makenas bebis kommer istället att befinna sig tätt intill sin moders bröst, gosigt inlindad i en färgglad sjal. Makenas bebis får sitt livsnödvändiga behov av närhet tillgodosett och Makena får händerna fria (slipper köra en vagn farm och tillbaka över en tröskel t ex) till annat som händelsevis kan behöva göras i ett hem med ytterligare tre barn. I och för sig har Makena inte mindre än två liggvagnar stående i garaget. Men det beror helt enkelt på att den ena av dem var en helt oemotståndlig skönhet från 1965 som Makena bara snubblade över på Myrorna en dag och den andra en gåva från Makenas snälla (absolut välmenande) syster.

Nästa "måste-pryl" är enligt barnmorskan Ingela Wiklund en barnsäng. Även Makena kommer troligvis att använda redan befintlig vagga och spjällsäng, men hon känner många föräldrar som haft en spjällsäng stående oanvänd (av bebis alltså, till förvaring kan den ju alltid komma till användning) under hela bebistiden. För deras bebisar ville hellre sova nära mamma i hennes säng och även Makenas alla barn har den första tiden sovit som bäst under mammas varma täcke, nära till hennes goda mjölk. Och inte bara bebisarna, Makena har också sovit bättre med bebisen nära till hands, eftersom hon på det viset sluppit stiga upp vid varje nattamning.


Kläder kommer på tredje plats i Wiklunds lista. Ska detta tolkas som att barnvagn och spjällsäng är högre prioriterat än kläder i vårt kalla nordiska klimat frågar sig Makena? Hon frågar sig också varför i hela världen bebisen måste ha småbyxor ovanpå blöjorna? Makenas bebisar har iallafall aldrig haft något sådant och de verkar alla tre ändå ha vuxit upp till välmående barn vad Makena kan se. Omlottröjor har hon dock provat, men snabbt förkastat till förmån för de bra mycket mer praktiska bodysarna som faktiskt finns nu för tiden.

Sen kommer vi till ett intressant kapitel. Nämligen blöjor. Här kommer en rad rent ut sagt häpnadväckande påståenden från ovan nämda "expert". Pampers och Libero höjs genast till skyarna. Direkt efteråt antyds att alternativet till (miljövänliga?) papperblöjor, dvs tygblöjor, skulle vara farliga för naturen!? Känner verkligen inte Wiklund till alla miljövidriga ämnen som används vid tillverkning av blöjor och har hon aldrig ägnat det enorna sopberget av kasserade engångsblöjor en enda tanke? Makena tror att hon har fått betalt för att säga så där. Man skulle vidare vara en förälder som inte spenderar tid med sitt barn om man använder tygblöjor enligt samma "expert". Hur hon får ihop den logiken har jag inte ringaste aning om. Däremot vet jag att Jojjan (som varit tygblöjebarn!) varit nära sin mamma minst lika mycket som sina "papperblöjkompisar". Jojjan såg nämligen som bebis och upptill 1,5 års ålder till att hennes mamma Makena befann sig högst en meter ifrån henne. Helst skulle hon förståss vara i famnen dygnet runt!

Om bilbarnstol och skötväska (iof överreklamerad) har Makena inte så mycket att säga. Är man bilburen så ska bebisen såklart sitta i en bilbarnstol ,eller babyskydd för att vara korrekt. Men korrekthet verkar ju å andra sidan inte så högprioriterat för denna artilkeskribent. Skönt i allafall att Ingela och jag kan vara överens på en punkt.

För under nästa punkt, hygienartiklar, spärrar Makena återigen upp ögonen. Hon har nämligen fått veta att just Idominsalva är mycket allergiframkallande. Upprörande att inte Ingela fått veta det under sin kostsamma utbildning! Och varför skulle bebisar överhuvud taget behöva dessa salvor om nu pappersblöjorna Libero och Pampers är bra? Bara en liten undran kära Ingela?

Här slutar listan på bra-att-ha saker och listan med onödiga saker tar vid. Och här når också Makenas förvåning helt nya oanade höjder. Ja, första meningen får till och med Makena (som faktiskt är en ganska snäll och mild själ) att ilskna till! "Bärsele. Kan man köpa senare om barnet uppskattar att bli buret." Makena saknar här ord! Rätta mig om jag har fel, men vilken bebis i hela vår vida värld uppskattar inte att bli buret??? Visst, inte alla bebisar uppskattar att bäras i sele (det gjorde inte Jojjan heller) men alla bebisar som Makena någosin har träffat på har uppskattat att bli burna! För den förälder som inte vill få kramp i armarna och dessutom som sagt behöver dessa värkande armar till annat, kan Makena här återigen inte låta bli att sjunga bärsjalens lov. Att detta (åtminstone för Makena) helt oumbärliga hjälpmedel och i särklass bästa babypryl alla kategorier inte ens nämns, är i Makenas ögon mycket anmärkningsvärt.

Men Makena har vid det här laget för längesen slutat att egentligen förvånas av Wiklund och hennes alla absurda påståenden. Hon kan bara ledsamt nog konstatera att en stor skara, intet ont anande blivande föräldrar, kommer att svälja Wiklunds alla "råd" med hull och hår. Detta i tron att en verklig expert på barn har talat. Sorgligt.

3 kommentarer:

ia-fia sa...

Klokt rutet!!! :D

Ebba sa...

Alltså... Hmm, ja du det låter ju lite märkligt... Fast barnvagn och barnsäng skulle jag inte överlevt utan!! ALLA är ju inte sjaltokar!! ;-) Vet dessutom på rak arm två barn som inte gillat att bäras i sjal. Och Engla gillade inte över huvudtaget att bli buren... NU däremot vill hon det.. *så dags nu* Säger som jag alltid sagt, dumt att generalisera när det gäller barn. Men hennes påståenden verkar helt klart ogenomtänkta och en smula gammaldagsa, hon är kanske inte så uppdaterad? T.om. på neo där jag är nu förespråkas ju sjal osv...

Sen snälla snälla söta syster. Kan du inte sluta skriva om dig själv i 3:e person? jag skulle läst ditt inlägg tidigare om du inte gjort det. Finner det en smula irriterande och lite märkligt, men det är ju helt min personliga åsikt och säkert en smaksak... /Sis

Makena sa...

jag vet att alla inte är sjaltokar ;-) Och inte heller jag skulle vilja vara utan vagn och säng som sagt..men jag menar bara att hon utgår ifrån att ALLA ser dem som oumbärliga.

Angående 3:e person, så tycker jag att det både är lättare och roligare att skriva så..så du får allt lära vänja dig! :)