fredag 2 juli 2010

Årtiondets billek

Det är högsommar och semestertider! Det innebär också ofta många timmar i bil med familjen. Själv är jag just hemkommen från en sådan resa med fyra barn i baksätena. Trots att jag var ensam vuxen och resan gick nonstopp i drygt fyra timmar flöt det på fantastiskt bra och barnen var nöjda och glada nästan hela tiden. En av nycklarna till denna lyckade resa är en fantastisk billek som vi brukar köra. Den är helt suverän i all sin enkelhet och jag ska nu dela den med er.

Vi kallar den "Pipleken" och till den behöver man endast ett tidtagarur/timer (som finns i var mans mobil) och barn som kan räkna. Leken går ut på att kunna gissa när en viss tid har gått. Alla som är med turas om att välja hur många sekunder man ska gissa på, t ex 300 sek (5 minuter). Den som tar tid säger: "Klara, färdiga, gå!" och sätter igång tiden. Deltagarna ska då räkna tyst för sig själva och ropa: "Pip!" när de tror att den angivna tiden gått. Den som kommer närmast har vunnit. Men gissar man för sent åker man i stället ut.

Denna lek funkar klockrent med mina barn! Alla utom Liva kan vara med. Jojjan som är 5 år kan visserligen bara räkna till 69, men då får hon dela upp tiden i 50 sekunders delar så går det ändå. Är tiden 300 sekunder säger vi åt henne att räkna till 50 sex gånger och hålla koll på hur många gånger hon räknat med hjälp av fingrarna. Enkelt!

Idag när vi bilade hemåt och jag tyckte ljudnivån passerat behagligt läge föreslog jag glatt att vi skulle leka "Pip-leken"! Alla (utom Liva såklart) nappade och ville vara med! Vi började med att Boppo fick välja tid och så körde vi igång. Som genom ett trollslag blev det alldeles knäpptyst i bilen och jag kunde bara njuta och fortsätta färden i den underbara tystnade som lade sig. Underbart! Visserligen fick jag ju hålla på och ställa timern, men det är ett litet pris att betala för tysta barn i en bil. Jag lovar! När Jojjan sen senare valde 1002 sekunder, blev det tyst i över en kvart i sträck!! Kan ni fatta! Och när syskonen bara var tysta och räknade och inte svarade på Livas pladder, så somnade hon istället. Perfekt!

Så denna lek kan jag å det varmaste rekommendera till alla som reser med barn. Den funkar ju även på tåg, flyg eller båt eller vad man nu reser med i sommar. Och den passar alla från ca 4-99 år! Jag skulle nog vilja ge leken högsta poäng alla kategorier och utnämna den till "Årtiondets Billek!" Den kommer naturligtvis att funka utmärkt även under nästa årtionde som ju infaller redan nästa år, men tills dess kanske någon ännu smartare lek kommit, vad vet jag och att utnämna den till "Århundradets billek" skulle kanske vara att ta i överkant. Så var så god! "Årtiondets billek" levererad här till dig! Enjoy!

3 kommentarer:

Esil Agni sa...

Du är för härlig!

Anonym sa...

Hej!

Åh vad roligt att vi har en gemensam vän. Jag får chansen att hälsa till Maria redan på lördag då vi ska på samma bröllop.

Ta hand om dig!
//Catrin

Makena sa...

Va kul! Jag hittade även hennes blogg så jag har skrivit lite där och gett henne min mailadress. Har inte haft kontakt med henne sedan jag var kanske 10 år, så det var jättespänande att stöta på henne på nätet på detta sätt! :)