tisdag 23 februari 2010

Bokstäver av piprensare


Idag på eftermiddagen satt vi och gjorde spindlar av pärlor och piprensare (kan visa hur en annan gång). Då utbrister plötsligt ett av barnen "Det här är ett L!" och visar upp en grön piprensarbit som hon format till ett L.

Då gick mina hjärna igång. Aha! Att jag aldrig tänkt på det förut! Jag har vid olika tillfällen velat ha bokstäver att göra olika saker med. Skurit ut i papp, klippt ut i färgat papper och senast igår gjorde jag bokstäver i trolldeg. Alla de sätten har varit rätt krångliga och tidsödande. Och resultatet har inte alltid blivit det bästa. Men så fick jag tack vare denna flicka idén att man ju kan göra bokstäver av piprensare! Satte genast i gång och det gick så lätt och snabbt och var så kul! Raskt hade jag gjort till i, samt några av barnens begynnelsebokstäver. Men sen tog piprensarna slut! (Ska köpa mer så snart jag kan!) Jag tänker samla dem i en liten söt låda och sen ta fram och använda tillsammans med barnen på olika sätt.

Här följer några idéer som jag kommit på själv och också fått från olika håll:

* Låt ett barn i taget ta en bokstav ut lådan, och så får det sen springa iväg och försöka hitta något som börjar på den bokstaven (hjälp dem som behöver).

*Håll upp en bokstav och säg den tillsamman och skicka den sedan runt bland barnen. De kan känna på den och sen försöka fundera ut ett namn, ett djur eller en sak som börjar på den bokstaven. Finns det någon i ringen som har den bokstaven i sitt namn? Osv. Hjälp till där det behövs och det är helt okej att säga samma sak som någon kompis sagt om man inte kommer på något själv!

*Man kan lägga upp några bokstäver på golvet och be ett barn i taget att få en viss bokstav. Här kan man ju också passa på att benämna färgen om man har dem i olika färg. T ex: "Kan Maja ge mig det röda m:et?" osv

*Sprid ut bokstäverna på golvet i rummet och så får barnen sedan "gå på jakt" och leta efter den bokstav som kommer först i deras namn. Barnen kan såklart hjälpa varandra att hitta rätt!
När alla hittat pratar man kort om varje barns bokstav och namn. Blir ju också ett sätt att bli sedd av alla i gruppen och träna på att vara lite i centrum för en kort stund.

*Barnen kan få göra egna bokstäver av piprensare. Kanske bokstäverna i sitt namn? Limma upp dem på en tavla? Låt fantasin spinna igång!

*Inom Montessori pedagogiken använder man sig också på olika sätt av uppsättningar av bokstäver (finns gott om litteratur tex på biblioteket).

Detta är bara några idéer. Barnen kommer säkerligen att hitta på andra sätt att leka med bokstäverna och det är ju det som är hela grejen med detta. Att få igång barnens egen upptäckarlusta och kreativitet och på ett lekfullt sätt låta dem få upptäcka att det är roligt med bokstäver!

4 kommentarer:

Esil Agni sa...

Du är såå rolig!!

Frida Park sa...

Duktiga du! I höstas brukade vi gå på bokstavsjakt i samband med att vi lärde oss en ny. Då smakade vi på den - hur den låter på olika sätt sedan fick alla samtidigt springa runt efter något där de såg bokstaven eller något som lät som bokstaven. Sedan satte vi oss i ringen så fick alla berätta vad de hittat. Det var otroligt uppskattat.

Allt o Inget Med Jeanette sa...

Du e såå fantastisk!!

Kram Jeanette

Annaf sa...

På min hemsida visar jag en orm och spindel av piprensare och nabbipärlor. Bokstäver var en toppen ide!