måndag 3 december 2007

Ekologiska funderingar

Liksom många andra i dessa dagar, funderar Makena en hel del på det här med klimatförändringarna och miljön och vad vi egentligen utsätter vår jord för. När man börjar nysta lite i det hela, upptäcker man snart hur mycket sjukare allt är än vad man först trodde. Och man inser att det krävs stora förändringar i hur vi lever för att sätta stopp på den skenande förstörelsen av jorden. Speciellt är det ju vi i väst som belastar miljön extremt mycket. Makena lärde sig nyligen (när hon såg på Bollibompa med barnen) att om alla i hela världen skulle leva som vi i väst, skulle vi behöva fyra! jordklot. När man hör sådant, inser man att något är väldigt, väldigt fel!


Härom dagen satt Makena och ammade och läste under tiden en artikel i Di Weekend om ekologiskt mode. Tidigare har Makena tyckt att ekologiska kläder, det är väl ändå att ta i och bara nått för miljönördar. Okej, ekologisk mjölk är ju bra och kravmärkta bananer och annat sånt. Men ekologiska kläder? Nu får ni väl ta och ge er liksom. Makena har tänkt om.

Att det är en massa gifter i kläderna vet väl de flesta. Men längre tänker man inte. So what? Jag kör dem i tvättmaskinen en gång så försvinner väl det mesta. Och inte skänker man vårt dyrbara grundvatten en endaste liten tanke. Men får man veta att de stackarna som färgar tygerna, (som sen ska bli våra kläder) står upp till knäna i (de giftiga!) färgbaden. Och att det färgade vattnet sedan släpps ut i dricksvattnet och förstör en hel sjö och vattentillförseln för en hel by. Ja då låter det här med ekologiska kläder helt plötsligt inte alls så dumt längre, utan tvärt om som det enda rätta om man har någon som helst ansvarskänsla i kroppen. Och helt plötsligt känns det minst sagt oetiskt att stödja kedjor som H&M, som ju har som affärsidè att folk (läs ungdomar) ska köpa billiga plagg av dålig kvalité som snabbt går ur mode och sen köpa nytt och moderiktigt bara några veckor senare. Vilket totalt slöseri med jordens resurser! Usch och fy!

Men visst är det svårt att förändra sig. Det tycker även Makena. Hon vill ju t ex gärna köpa söta bebiskläder i retrostil på Lindex. Och de ekologiska klädkedjorna är ju ännu inte så många och ofta dyrare också. Så bra då att det finns andra sätt. Man kan ju (som Makena har som en liten hobby) fynda unika kläder på secondhand. Både billigt och ekologiskt! Och sen har faktiskt Makena den enorma förmånen att få ärva en stor del av hemmets klädbehov av släkt och vänner. Det har hon alltid varit enormt tacksam för. Men nu, med detta ekologiska perspektiv, känns det ännu bättre att hon inte har för vana att hela tiden köpa nya kläder i butikerna till sig och sina barn. Tänk, Makena har faktiskt levt ganska ekologiskt (när det gäller kläder alltså), utan att en ha vetat om det själv.

En annan rolig detalj som det stod om i den där Di-artikeln, var att svart är den färg som belastar miljön alldra mest. Makena (som inte gillar svart så där jättemycket) log för sig själv, men började dock undra i sitt stilla sinne hur mycket orange och brunt belastar miljön? Men hon handlar ju som sagt mest begagnat ändå, så egentligen spelar väl den lilla detaljen inte så där jättestor roll i sammanhanget.

4 kommentarer:

smultron sa...

Hjälp! Nu växte sig mitt dåliga samvete ytterligare. Jag älskar svart.

Anonym sa...

hahaha.. det had enog varit bäst om jag inte såg denna utläggning.. jag ligger risigt til..:)
du är duktig iaf..
kram

makena sa...

Jag vill inte ge någon dålig samvete! Vill bara få folk att börja tänka lite och kanske kan man göra ngn liten förändring i hur man lever för att dra sitt lilla strå? Tro för all del inte att jag själv är ngn perfekt "renlevnadsmänniska".Jag har bara börjat få upp ögonen för det här mer och mer. Förändring tar tid.

Anonym sa...

Visst vet du om att ekologiska kläder är dålit för miljön också? T.ex. i kläderna finns ett gift som heter nonyfenolextolyrat och bomullen är mkt dyr och måste transporteras över hela världen. (INTE bra!)