fredag 14 december 2007

Helkväll med Bebis

Makena har fått en märklig liten bebis. Oftast beter hon sig precis som man förväntar sig att bebisar ska bete sig. Hon sover mer eller mindre hela dagarna, ammar, bajsar och kissar, och vaknar till liv när sena kvällen kommer. Men ibland överaskar hon sin mamma och beter sig i mor Makenas ögon alldeles besynnerligt. Igår kväll tyckte tydligen Bebisen att det var dax att spela sin mamma ett litet spratt.

Makena och Bebisen hade kvällen för sig själva. Makenas make var på julfest och alla Bebisens syskon sov sött i sina sängar (nåja, Jojjan sov i Makenas säng). Till en början var kvällen lung och skön. Bebisen sov i sin vagn, ammade lite ibland. Makena tittade på TV och plockade lite i köket under reklampauserna. Framåt 21-tiden ville dock Bebisen varken sova eller amma mer, utan började småskrika och kinka och vara allmänt missnöjd. Makena satte henne då förstås i sjalen (som Bebisen vanligtvis alltid blir nöjd och glad i). Men det ville bebisen inte alls veta av. Makena provade då att hålla henne på alla möjliga vis. Dansa, gunga, vagga. Men Bebisen lät sig inte bevekas.

Tillslut bestämde sig Makena för att byta blöja och sätta på pyjamas. Bara för att signalera att det var natt liksom. Då hände det otroliga. Så fort Bebisen hamnade på skötbordet, slog hon upp sina klara blå ögon och blev så nöjd och glad så det var en fröjd åt det. Hon började "prata" med Makena och delade ut en rad oemotståndliga leenden. Makena var förundrad.

Efter den mysiga skötbordsstunden tänkte Makena att nu kunde hon ta sin nöjda bebis och sätta sig en stund vid datorn innan Bebisen slocknade för natten. Ack vad hon bedrog sig! Så fort Makena lyfte upp Bebisen från skötbordet började protesterna att dugga tätt. Makena gjorde provade åter alla sina tricks, men Bebisen bara skrek och skrek. Makena förtvivlade. För skojs skull provade Makena efter ett tag att gå tillbaka till skötbordet där allt varit frid och fröjd. Och kan man tänka sig! Bebisen tystnade på direkten och blev åter sitt soliga jag. Makena stod där vid skötbordet och funderade på vad som var så magiskt med detta hemmasnickrade skötbord? Var det ljuset, färgerna på morgonrocken som hängde intill eller kanske det varma sköna elementet? Vad orsaken än kunde vara, var det uppenbart att det var här Bebisen ville tillbringa resten av kvällen (och halva natten). Makena var alltså låst vid skötbordet och tänkte i sitt stilla sinne att hon kanske borde önska sig en laptop till julklapp. Men en laptop till jul hjälpte ju inte Makenas trötta ben denna sena kväll. Tillslut insåg Makena att där kunde hon ju inte stå i all oändlighet, så hon bestämde sig för att göra det lite bekvämt där vid skötbordet. Proaktivitet kallas det.

En fåtölj släpades in. Makena hämtade juice och en burk pepparkakor och använde tvättkorgen som fikabord. Sen lade hon Bebisen till rätta på sitt älskade skötbord och slog sig själv ner i fåtöljen med sin roman. Äntligen infann sig det lugn Makena önskat sig. En lång stund satt hon där och läste och fikade och gosade emellanåt med Bebisen som verkade må som en liten prinsessa. Efter en bra stund ville dock Makena resa sig och göra lite annat. Hon tog upp Bebisen och gick mot vardagsrummet. Makena hann dock inte gå många steg innan Bebisen åter började väsnas. Bebisen ville ligga kvar på skötbodet. Basta!

Vid halvtolv-tiden somnade Bebisen efter en lång och gosig amningstund. Makena släckte och gjorde sig i ordning för natten. Men just som hon skulle till att lägga sig i sängen, började Bebisen åter göra sin lilla stämma hörd. Makena kunde bara glömma sin sköna varma säng. Tillbaka till skötbordet och romanen. Men när Makenas ögon började gå i kors och bokstäverna flyta samman till ett böljande hav bestämde hon sig för att det fick vara nog! Nu skulle här sovas!

Drygt en timme senare slocknade tillsist Bebisens klarvakna ögon. Makena kunde kraschlanda i sin sängen och få sig några timmars sömn innan nästa dag skulle vara ett faktum. Makena tycker det är tur att maken inte alltid är på julfest!

1 kommentar:

Mamsen sa...

Vad kuuul att du avslöjade mej. Jag är sedan jag fick kanalen för två månader sen, en stor beundrare av denna kvinna. Försöker titta varje jväll och vill ha alla hennes böcker i julklapp.
För övrigt låter det som du är en mycket tålmodig mamma.