onsdag 2 april 2014

Istället för tvål i hela handfatet och såpa på köksgolvet

Idag på eftermiddagen gjorde jag i ordning en liten härligt kladdig och kreativ hörna till Lilla S 2,5 år. Jag hade redan igår satt en låda med vatten i frysen. I den satte jag också en mindre burk med en tyngd i för att det skulle bli ett utrymme i isen.

Så idag tog jag ut lådan med is på altanen och hällde varmt vatten i utrymmet där burken varit. Sen sprayade jag lite "berg" med raklödder och öste på lite hemgjord fingerfärg på de små bergen av raklödder. Därefter ställde jag dit en burk med smådjur, samt ett antal olika saker att ösa, röra och pensla med.

När allt detta var klart och förberett tog jag Lilla S i handen och sa att:

"Nu ska du få kladda och hälla och leka!"

"Kladda!!!" utropade hon och sken upp som vårsolen själv!

Sen satte hon sig vid islådan och började experimentera, kladda, ösa, röra, ploppa i djur och hade väldigt roligt en lång stund!

Att på detta sätt skapa utrymmen för små barn att få gå loss och experimentera och kladda så mycket de vill är bra på så många sätt! De använder då sina sinnen och det är mycket utvecklande för barn. Från att de föds undersöker de sin omvärld med sina sinnen; känner, luktar och smakar. Barn undersöker, kategoriserar och upptäcker världen med sina sinnen. Det är därför de så gärna i de små åldrarna vill kladda med allt. Ger man dem inte utrymme tar de det själva och orsakar gärna mindre katastrofer ibland. Här har t ex flera fulla tvålpumpar blivit uttömda i handfatet och en hel flaska såpa blivit uthälld på köksgolvet genom åren. Att ge barnet utrymme att göra detta fritt bevarar inte bara husfriden utan utvecklar också en rad färdigheter. Deras finmotorik övas när de öser och pillar och leker, vilket är viktigt för skrivutvecklingen längre fram. De utvecklar sitt språk, då ord sätts på de nya saker de upplever med sin känsel. Vatten t ex blir inte bara vatten, utan också vått, kallt, varmt, is osv.

Dessutom är det lugnande för barnen att få använda sina sinnen på detta sätt. De slappnar av och en massa må-bra-hormoner aktiveras. Nog så viktigt för våra små barn, som så ofta kan ha de stressigt omkring sig i vårt stressiga samhälle! De blir också nöjda och roade en lång stund. Och en sådan här lek är ju så mycket bättre för dem än att bli satta framför TV::n när man som förälder behöver en stunds lugn och ro.

Och även större barn gillar kladdig experimenterande lek. Genast när Lilla S började leka med islådan kom de övriga större barnen och flockades kring henne väldigt intresserade och ville vara med. Detta ledde till en riktigt härligt kreativ eftermiddag för oss alla! Så häftigt det är när ett litet initiativ leder till en rad andra härliga aktiviteter som man inte kunnat planera i förväg. Så blev det med regnbågssaltet och så blev det med denna islåda. Vad den resulterade i berättar jag mer om en annan dag!

Inga kommentarer: