söndag 6 april 2014

Den sanna vilan finner man inte vid poolkanten

Att få förmånen att åka bort i från vardagen med alla dess åtaganden och plikter är fantastiskt. Att få oceaner av tid att prata färdigt med varandra. Oceaner av tid att läsa och reflektera. Låta allt stanna upp en stund. Hitta stillheten inom sig på ett djupare sätt.

På en strand, med himlen och havet inför ens blick så fort man tittar upp, låter detta sig lätt göras. Där vandrar tankarna som av sig själva mot evigheten och Gud. Där blir själen så stilla att den kan uppfatta och förnimma den evige som skapat allt detta. Det faller sig helt naturligt att be.

"Himlarna vittnar
om Guds härlighet,
himlavalvet förkunnar
hans händers verk.
Den ena dagen talar om det
för den andra,
den ena natten kungör det
för den andra,
utan tal och utan ord,
deras röst hörs inte.
De når ut över hela jorden,
deras ord når till världens ände."

Psaltaren kapitel 19, vers 2-5 

Inte lika enkelt går det vid hotellets pool. Där solstolarna står som packade sillar och en aldrig sinande ström av musik ljuder från högtalarna. Där får sinnet aldrig ro. När vi kommer hand i hand gående upp från havet till hotellet blir mitt hjärta beklämt. Jag känner medlidande med alla dem som hela dagen legat och solat i detta brus.

Jag tänker:

"Låt er inte luras av denna ytliga underhållning, av soldyrkande och färgglada drinkar. Ni tror att ni får vila och njutning. Ni tror att det är detta ni behöver. När detta kunde vara er chans att stanna upp. Er chans att låta bruset, som ändå ständigt ljuder i allas vår vardag, för en liten stund tystna. Då tror jag era själar skulle känna sin tomhet. Sin djupa längtan efter något mer. Då tror jag de existentiella frågorna skulle komma upp till ytan. Och skulle ni våga fråga ärligt från ert hjärta, tror jag att ni skulle få svar." 

För vår djupaste längtan kan ingen semester - hur häftig den än är - fylla. Vår djupaste törst kan bara släckas av Gud. Han som skapat alla semesterpardis på jorden. Hans är bergen, hans är haven och floderna, hans är hela den storslagna natur som finns i alla jordens länder.

Visst kan man bada vid en pool. Ha roligt på sin semester och njuta. Men semestern blir så mycket rikare om också hjärtat får finna sin vila hos Gud.

Inga kommentarer: