lördag 12 september 2009

Näringslära med Luke SkyWalker

Alla har vi väl någon gång försökt få våra barn att äta mer grönsaker. Försökt få dem att förstå att det ju är så nyyyyyttigt! Men det där med att det är så nyyyttigt kan ju bli en smula abstrakt för barn, och även för vuxna med för den delen. Men läser man på om vad olika näringsämnen gör för ens kropp och vad dåliga saker orsakar osv, blir det genast mycket lättare att motivera sig till att leva sunt.

I ett gammalt nummer av iform (tusen tack igen Jeanette!!!) gicks det igenom i en artikel varför det är så viktigt att få i sig protein efter man tränat. Att proteinet bryts ner till kedjor och förs runt i kroppen av blodet. När proteinkedjan så passerar en muskel skjuts den in i muskeln och ger den kraft att växa till. Kommer inget protein (som när man äter godis och kakor istället) bryts muskeln istället ner. På ett ungefär. I ett annat nummer gavs exemple på sk "powerfood" som är ultranyttig eftersom den är så rik på antioxidanter som hjälper kroppen hålla stånd mot angrepp av sjukdom av olika slag.

Uppfylld av all denna nya kunskap föll det sig så igår kväll när jag och killarna hade fredagsmys att jag började prata om allt detta med dom. Men för att liksom få dem att fatta, använde jag termer som de skulle kunna relatera till. Jag berättade t ex att när man äter pecannötter (som är en av de allra nyttigaste nötterna) är det som om Luke Skywalker kommer farande med sitt lasersvärd och förintar alla ondskelfulla fiender som vill förstöra kroppen. De tände direkt och ville veta vilken mer "lasersvärdsmat" det fanns att tillgå? Jag kunde då för två helfocuserade grabbar berätta att även blåbär, katrinplommon, honung, broccoli, rödbetor, rädisor och spenat m fl hör till dem som har superkrafter. De började fråga mer och mer om all sorts mat vi brukar äta. Hur är det med bröd då? Är det typ som om en pistol? Och är havregryn som ett spjut? Helt på eget initiativ tog så N på sig en ondskefull min och sa: "Så här ser det ut när man äter godis va?!"

Vid frukosten imorse fortsatte så pratet om lasersvärdsmaten och nu hade även J (som sov igår kväll) blivit intresserad. Vi hade plockat lite blåbär i en skogsdunge här intill att ha på gröten och i filen. N öppnade då ett blåbär och utbrast exalterat: "Blåbär är ju som ett rött lasersvärd!" och började fäkta i luften som självaste Luke. När det sedan på eftermiddagen var dax för lördagsgodis kom N och ville ha blåbär i sin godisskål också. Han förklarade att nu skulle det bli krig i hans kropp! Och han såg till att få så många blåbär att han var säker på en seger för de goda! :)

4 kommentarer:

Lovisa Hägerlund sa...

Du är då inte dålig på att komma på bra lösningar för att få barnen att förså... minns hulksoppan. Ska försöka lägga detta på minnet då våra kommande barn börjar knorra över maten.

Hoppas ni har det bra! Själv ska jag vara barnvakt snart för Emil. Det blir skoj...

Kram på er =)

Allt o Inget Med Jeanette sa...

Älskar ditt sätt att beskriva för barnen!

Jag är också ett Star wars fan så det kanske funkar på mig med! :)

Kram Jeanette

Sjöléns sa...

Vilken pedagog du är!

Tack för alla dina kommentarer på vår blog, så uppskattat.

/Stina

Allt o Inget Med Jeanette sa...

Hej kära granne!! :)

Jag har en utmaning till dig som du kan hämta på min blogg!

kram Jeanette