onsdag 17 september 2008

Makenas rutiner

Förut. Innan Makena hade bekantat sig med Flylady. Tycktes det vara en omöjlig uppgift att hålla ett hem (åtminstone hennes eget) i någorlunda städat och trevligt skick. Visst fick hon ibland spader och gick lös på dammråttor och kladdet i badrummet. Men medan hon städade och stod i, kände hon alltid samma misströstan. För hon visste ju så väl att det snart skulle komma att se lika eländigt ut igen. Enstaka sockar och diverse små klädhögar mm skulle åter tampas på golvet med grus och damm. Makena skulle åter skada sina fötter på omkringspridda legobitar och i badrummet skulle det lukta gammalt kiss efter små pojkar som inte lärt sig träffa rätt. Och var så säker. Inte kom det någon oväntad gäst och hälsade på när Makena just hade städat inte. Nej, de kom såklart när det såg ut som vanligt. Makena visste inte att det kunde vara på nått annat sätt.

Men. Så fann hon en dag en kvinna på nätet som kallar sig Flylady. Och allt blev som nytt! Makena fick lära sig, ett steg i taget, att hitta rutiner som kunde hålla hemmet i schack så gott som jämt. Makena slog frivolter på insidan. För hon hade alltid drömt om ett fint och städat hem. Och nu fick hon veta hur drömmen kunde bli sann. Det gick inte på en dag. Inte på en vecka eller en månad. Men efter en längre tid, när hon jobbat på med de s k babystegen, segrat och kraschat och tagit nya tag igen några gånger om. Började rutinerna hitta vägen till ryggmärgen och fungera vecka ut och vecka in. Ibland strålande, ibland mindre bra. Men de fanns där och finns där och hjälper varje dag Makena att hålla stånd mot oredan och smutsen. På begäran från Frida ska hon här kort redogöra för de viktigaste av dessa ovärderliga rutiner.

Morgonrutin

*Sätta på en tvätt.
*Hänga gårkvällens tvätt.
*Bädda alla sängar och plocka ev lösa kläder. Öppnar fönstren lite grann för vädring.
*"Rädda ett rum" Dvs plocka tillbaka saker till sin rätta plats under ett par minuter.
*När hon sen gör i ordning sig i badrummet passar hon på att snabbstäda toa, handfat och golv under 2 minuter (medel och trasor finns lätttillgängligt där inne) Vid behov putsar hon spegeln. Det tar ju bara några sekunder.
*Tömma diskmaskinen

Kvällsrutin

*Göra snyggt i köket. Torka av diskbänken. Sätta på diskmaskinen.
*Plocka undan i huset under 5-10 minuter.
*Dammsuga av snabbt i kök, hall och vardagsrum.
*Sätta på en tvätt.
*Tända levande ljus (en ny rutin som börjat nu i höst)

Där emellan har hon tagit för vana att (nästan) alltid diska undan efter måltider direkt. Lägga saker och ting där det ska vara istället för att bara dumpa det där hon är och lär barnen och maken att göra detsamma. För att underlätta har hon i hallen dels en leksakslåda där alla lösa leksaker snabbt kan stoppas undan i förbifarten, dels en byrålåda avsedd för saker "som-ligger-framme-men-som-man-inte-orkar/hinner-lägga-på-rätt-plats-just-då". (När den är full är det bara att sätta timern på en kvart och springa runt med allt dit det ska.) Hon har också lärt sig att göra veckomatsedel (med tillhörande veckohandling) och planerar då sju rätter/vecka. Varje rätt lagas i dubbel satts och räcker också till lunch dagen efter. Hon slipper därmed slita sitt hår varje kväll när det börjar dra ihop sig till middagsdax. Och vid lunchdax är det bara att värma på gårdagens middag. Superpraktiskt! Hängd och torkad tvätt viks och läggs in någon gång under dagen. Utöver alla dessa små vanor, har hon lärt sig att rensa, rensa, rensa! Inga "kan-va-bra-att-ha-saker" får bo kvar hos Makena. Försmå, eller trasiga kläder rensas bort fortlöpande (eller blir engångstrasor till toaletterna) Om det inte älskas eller används får det flytta!

Dessa är de rutiner som fungerar för Makena. Flylady förespråkar mkt mer som Makena gör mer eller mindre och högst sporadiskt. Det handlar om att städa ett rum i veckan. Och då från topp till tå. Att "välsigna hemmet" med lite dammning, renbäddning och svabbning på måndagar, vattna på tisdagar osv. Men trots att Makena ofta slarvar med detta har hon funnit att hemmet faktiskt hålls riktigt fint och välkommnande om man bara träget håller fast vid morgon och kvällsrutinerna. Allt där utöver räknar hon som ren och skär bonus och är nöjd med det.

9 kommentarer:

Overthere sa...

Vilka bra tips!!! Tackar och bockar! Just nu befinner vi oss i USA och bor i en minilägenhet (nåja, två sovrum och ett litet vardagsrum som hänger ihop med köket) och vi har 'börjat om' med att få till ett hem, om än för en kortare tid. Och naturligtvis så tillbringar kottarna helst tiden där jag är med resultatet att man har alla leksaker utspridda i princip överallt... Så tack för tipsen! Nu kan vi förhoppningsvis hålla bättre ordning även här :-)
Karolina (mamma till Hugo - som är nästan lika gammal som er yngsta)

Frida sa...

Nu ska jag vara jätteärlig. Jag sitter med tårar i ögonen när jag läser ditt inlägg. Det är ju mig du skriver om, det är ju så där jag har det (i början alltså). Och så jag avskyr att ha det så. Alla som känner mig vet hur svårt jag har att upprätthålla ordning. Att skaffa ordning är busenkelt, men inte att upprätthålla. Och kära du, du har just blivit min bästa vän, du har gett mig HOPP. Jag är så tacksam! Nu går jag och sätter på en tvätt och tömmer diskmaskinen och fixar toan medan jag borstar tänderna! Wow. Skriv mer, ge mig mer! Jag hungrar och törstar!

Celia sa...

Flitigt och smart och effektivt på en gång. Och utan gnäll dessutom. Det borde finnas fler kvinnor som du.
Kramar!

BETSY sa...

Å rutiner. Jag börjar älska rutiner!! Kan man ha ordning för jämnan? Än så länge har jag vattningsdag på torsdagar, så den kan jag bocka av, resten får jag nog jobba på ;) Hörde en sommarpratare i somras som sa: "Det blir inte lättare senare, det blir bara senare" Det lever jag på.
Å, nu måste jag gå å vattna, dagen är ju snart slut...

Anonym sa...

Tack för tipsen!
Morgonrutinen tror jag jag får skippa eftersom jag måste iväg till jobbet. Men kvällsrutinen ska jag anamma. Men faktiskt är jag mycket stolt över min hemmaman som håller hemmet i gott skick!
Är du intresserad av Feng shui? Jag försöker leva efter tips jag fått från den läran, både vad gäller hem och inredning samt relationer.

Frida sa...

Hej igen! Dag två av mina nya rutiner och det går jättebra!
Du... du skulle itne vilja delge några av dina gamla veckomatsedlar med inköpslistor eller? Jag skulle älska dig ännu mer :-)

smultron sa...

Jag har alltid varit en sån där som "håller efter". Folk tror att jag är pedant men det är jag absolut INTE. Däremot ligger var sak på sin plats (utom leksakerna under dagen). På kvällen ska rummen vara lugna, diskstället tomt (vi har ingen diskmaskin), tvätten på tork till morgonen, svagare belysning mm.

Jag lägger väldigt lite tid på städning men folk tror tvärtom!

Makena sa...

overthere: Kul med en så långväga kommentar :) Och vad roligt att du blev inspirerad :D

frida: WOW! Det var stora ord det! Så härligt att jag gett dig hopp! Vill du lära mer och verkligen komma in i det här tänket ska du genast gå in på Flyladys hemsida och börja med Babystepsen! Det är den vägen jag lärt mig...en krokig väg har det varit, men det som är så fint med rutiner är att de är lätta att ta upp igen om/när man tappar dem. Så kul att du redan kommit igång också. Angående veckomatsedlar så har jag inte riktigt ork och tid att skriva nu, men kanske senare. Iaf så har jag länge samlat på mig olika middagsrecept på olika håll. Arla.se är ett sånt ställe! Sen väljer jag mellan mina familjefavoriter och skriver sen inköpslista utifrån recpet och vad som redan finns hemma. Inte krångligt alls och det underlättar MASSOR!! Blir sugen på att träffa dig irl ju! Kramar!

celia: Åh tack! Dina ord värmer!:)

betsy: Visst är det underbart med rutiner. Can`t live without them!! Och visst kan man ha någotsånär ordning nästan jämt. Men visst är det rörigt här ibland med...t ex när mamman inte fått sova och så. Men det fina är att rutinerna sitter i ryggmärgen och funkar nästan av sig själva nu, även när man är trött :D

Elin: Visst kan du göra morgonrutin fast du jobbar. Den går på ett kick! Tanken är ju att man liksom ska göra allt i farten. Det funkade förra året för mig när jag åkte iväg med fyra barn själv vid 7:20 om morgnarna! Annars kan väl din man gör den också!? Är inte så insatt i Feng Shui, men tror att det är lite för flummigt för mig ;-)

Smultron: Precis!! Hemligheten är ju att man håller det fint. Då behöver man aldrig städa på det viset och att t ex damma eller dammsuga går ju på ett kick när det redan är fria ytor :)ps Jag är inte heller pedant ds

allt o inget med jeanette sa...

Vilken kvinna du är!
Ska göra en sån rutinlista jag med!! :)

Jeanette