tisdag 8 april 2008

Godisavgiftning


Igår bestämde hon sig. På något vis har Makena lyckats hitta den rätta motivationen att bryta med sitt ohälsosamma liv. För hur konstigt det än må låta i mångas öron har Makena den senaste tiden helt spårat ur när det gäller sunda vanor. Hon som tidigare varit måttligt intresserad av godis och kakor och av princip aldrig köpt hem chips. Hon lät sig ändå snärjas i småätandets bedrägliga grepp. Och hon som varit så medveten om vikten av att röra på sig slutade helt upp med morgonpromenader och armhävningar och blev en stillasittande soffpotatis. Hur kunde detta ske?


Det började väl (som det alltid gör) lite oskyldigt med att hon unnade sig en och annan smågodis från barnens lördagspåsar då och då. Utan att hon märkte det blev det mer och mer och hon började köpa hem godis till sig själv. Sen var det kört! Makena fann sig själv vara sugen mest hela tiden. Hon såg till att alltid ha något gott hemma att småäta på. Glass, godis, chips och pepparkakor (en gammal last från barndommen). Under dagarna liksom drogs hon till den där kakburken och kunde inte låta bli att äta minst en tre, fyra stycken i stöten. Om kvällarna åt hon glass (mjölkfri) och chips och sköjde ner hela sörjan med överbliven julmust. Nice. Hon var fast och visste inte hur hon skulle kunna bryta denna onda cirkel.
Hur hon rättfärdigade sitt hetsätande? Jo, hon ammade ju. Och hon var ju tvungen att avstå från alla goda mjölkprodukter. Och eftersom hon ju dessutom var så trött och haft en tuff vinter med mycket förkylningar och magsjuka i familjen, tyckte hon minnsann att hon var värd att unna sig av både det ena och det andra. Hon orkade helt enkelt inte vara måttfull och "duktig". Nånstans började hon dock inse att hennes lilla unnande hade gått överstyr och blivit ett regelrätt beroende. Men hur skulle hon kunna bryta detta begär? Ja det var frågan.
Men så igår surfade hon lite på ett kärt föräldraforum och hittade en tråd som hette "Godisavgiftning". Hon läste och lät sig inspireras. Och nånstans där bland raderna om sockrets skadliga följder och peppande tillrop sockerberoende mammor emellan, hittade hon sin motivation. Makena betämde sig där och då att nu var det slut på småätandet och sockerfrosseriet. Den eftermiddagen tog Makena inte en enda kaka till. Efter maten lyckades hon motstå frestelsen att ta en delicatoboll till efterrätt. Och på kvällen åt hon bara lite kvällsfika tillsammans med maken. Ingen glass, inget godis och inga chips! Och i stället för att hälla i sig massor av juice, tog hon först ett stort glass vatten för att släcka törsten och kunde sen nöja sig med ett enda glas med juice.
Imorse upptog Makena så åter sin goda vana att dricka vatten och morgonpromenera. Hon känner att hon återtagit kontrollen. Och det känns fantastikst bra! Nu gäller det bara att fortsätta att vara ståndaktig när suget sätter in. Och inte åter bli slav under sockrets obarmhärtiga herre. Makena utmanar dem av sina läsare som känner sig manade att också hänga på. Hon lovar att peppa alla som vågar.


9 kommentarer:

Sebbes Fruga sa...

Bra jobbat! Alla måste vi väl till och från skärpa till oss på några områden i livet. Nu när det är vår, ska löpardojjorna på igen, efter att ha legat i vinterdvala några månader.

Lycka till med avgiftningen! Skulle nog själv behöva en omgång. Men jag vill inte... ;-)

Kram!

smultron sa...

Känner inte att jag behöver hänga på nån godisavgiftning men mer motion skulle jag behöva och vilja ha!

Jag har varit sockersugen till tusen när jag ammat, iallafall med de två första.

Muppens mamma sa...

hmm sockerberoende har jag nog varit hela livet... Kan hänga på med motionen men håller nog kvar mitt socker lite till...

Celia sa...

Aldrig bra med slaveri. Leve befrielsen - bara du inte börjar vandra i öknen i 40 år bara...

Ebba sa...

Inspirerad av lillasyster? ;) Ja, jag har ju alltid varit något av en trendsättare... ;-) nej, men skämt åsido, tror faktiskt att just socker och för mycket soffpotatisande kan göra en väldigt trött. Så vem vet, nu kanske dina krafter vänder åter med dunder och brak? :-) Själv kämpar jag på med sug med... dag två och jag är såååååå godissugen! Fast egentligen så är det ju rätt äckligt. Bläää

Makena sa...

sebbes fruga: Ja, jag skulle också vilja komma igång med att jogga. Ska bara bli av med den här eeeeeenvisa förkylningen först!

smultron: Låter uppmuntrande att det kanske också är amningen som är boven, och inte baara dålig karaktär ;).

muppens mamma: Ja att röra på sig är ju vaktiskt det allra viktigaste!

celia: Nä, det är det jag inte gillade, att jag inte hade kontroll över mig själv...är nog dock ingen risk för ökenvandring. Jag kör inte nolltolerans på socker ;)

ebba: Visste inte att du också kör avgiftning. Blev faktiskt inspirerad av sjalbarn :O

Till er alla:...kan jag meddela att jag inte ätit vare sig godis, kakor eller glass sedan jag startade. Skippade till och med socktet i teet på öppnins idag! Hurra för mig!:D

Charlotte sa...

Lycka till med avgiftningen!
Ny fredagstävling hos mig - vinn en kultig tv-serie på dvd! Titta gärna in och var med. Trevlig helg!

Frida sa...

Härligt! Jag har satt igång med nya krafter idag. Stegräknaren sitter i byxlinningen, har ätit nyttigt och sockerfattigt och ikväll ska jag ut och promenera. Har iofs redan varit på en promenad idag, men tänkte gå själv så jag kan hålla lite tempo. Barnen vill ju inte rusa på, utan i lugnt tempo titta på tussilagor, myror och annat roligt på vägen :)

Lycka till till oss nu!

Sara F sa...

Så du har oxå hamnat i de träsket..
Ja å maken unnade oss massor av fika å liknande i somras, de kilona e fortfarande kvar =(
Betämde oss förra veckan, att sluta äta fika å godis fram till juni, juli nånting...får bli mkt morötter istället =)
På månda börjas de..