måndag 30 januari 2012

När skrivflytet kommer på besök

Vet ni. Jag tror jag tog i en aning i överkant när jag sa att jag skulle sluta blogga. För nu känner jag att jag fått lite av blogglusten tillbaka. Framförallt känner jag behov av att blogga om mitt skrivande. Det händer ju så mycket under en skrivprocess.

Av naturliga skäl hinner jag inte skriva under dagarna. Men det tar jag igen på kvällarna. Då stänger jag in mig i sovrummet och meddelar övriga familjemedlemmar att jag inte vill bli störd. Och så skriver jag. Jag har fått lära mig att det är bra att bara släppa och flödesskriva och inte stanna upp för att fundera på meningsbyggnader eller vilket ord som passar bäst. Det ska man enligt många göra senare när man redigerar. Jag funkar dock inte riktigt så. Jag skriver en bit, oftast ett kapitel, sen går jag tillbaka och gör om och gör om. Ändrar ett ord där, ändrar en mening där osv. Den biten tycker jag är väldigt rolig och jag jobbar mig sakta men säkert framåt i mitt manus på detta sätt. Och det är när jag håller på med denna löpande redigering, eller vad man ska kalla det, som jag liksom kommer in i min fantasivärld igen. Och så kan det där skrivflytet komma.

Just ett sådant flyt kom för ett par dagar sedan. Då satt jag vid skrivbordet med ett tomt dokument på datorn framför mig. Jag visste att det skulle bli kapitel fem och jag hade en titel. Mer visste jag inte. Men så började jag bara skriva och plötsligt såg jag det hela så tydligt framför mig. Mina fingrar började dansa över tangenterna och de skrev vad jag såg. Det blev till och med så att jag på sina håll nästan hoppade till av förvåning. Nej, men hände det så? Vad hemskt! Men det var så det skulle vara och snart var kapitlet klart. Trodde jag. Men nästa kväll när jag läste igenom vad jag skrivit såg jag mer och kapitlet växte sig ännu lite större och fylligare. En person dök också upp och genast visste jag vad han skulle heta. Annars brukar jag fundera både länge och väl på vilket namn olika personer ska ha. Sådana här stunder av "flow" är helt fantastiska! Och jag bara tackar och tar emot när de behagar besöka min lilla skrivarlya.

5 kommentarer:

Johanna sa...

Det är så roligt att du skriver en egen bok!! Jag skall läsa den sen ;) KRAM

Makena sa...

Ja det är så superkul!!! Nu hann jag dock precis skriva om inlägget medan du skrev en kommentar. Men innehållet är ju i princip det samma. Bara lite mer genomtänkt. Det andra rafsade jag bara ner i reklampausen på Familjen Annorlunda :)

Allt o Inget Med Jeanette sa...

Wow! Vad kul att sktiva!!
Mannen håller också på o skriver "en bok".Sakta men säkert. Är så impad av alla författare!!!

Kan jag få mitt ex signerat sen kanske?!

Kram J <3

Allt o Inget Med Jeanette sa...

Gick lite fort där... skriva....

Kul att du bloggar igen förresten!!!

Kraaam

Makena sa...

Men är det saaant?! Skriver Jocke med? Vad skriver han för bok då? *ytterst nyfiken* Och ja. Du ska med glädje få en signerad kopia när jag kommit så långt! :) Kramar!