lördag 31 oktober 2009

Världens bästa bröd!
Måste bara få dela med mig av världens bästa brödrecept! Fick det själv på den här husliga bloggen. och vill dela det vidare till er mina kära läsare.

Det fina med det här brödet är att det är så lätt att baka! Man behöver inte alls vara någon superhuslig bullmamma för att klara detta. Dessutom blir det ganska mycket bröd så att det inte tar slut på en gång och man får några brödpåsar i frysen. Men det allra bästa är ändå att det är så fantastiskt himelskt GOTT!!


Här kommer receptet:

50 gr jäst
13 dl vatten - 37 grader
2 kg rågsikt
3 dl solrosfrön, linfrön, rågkross. (totalt 3 dl)
5 tsk salt
3 dl sirap


Smula ner jästen i en bunke eller i assistentens bunke om du har en sån. Häll på lite av det 37 gradiga vattnet och rör runt så att jästen löser sig helt. Häll på resten av vattnet. Tillsätt sirap, salt och de övriga ingreisenserna utom mjölet. När allt annat är i börjar du med mjölet. Häll på ganska stor del i början och sätt på assitetnten eller blanda i för hand. Fyll sen på lite i taget tills allt är i. Lägg över en ren handduk och låt degen jäsa i 30 minuter. Häll sedan över den i en smord långpanna och jäs i ytterligare 30 minuter. Nagga brödet och sätt in det i en 225 grader varm ugn. Grädda i 25 minuter och stäng sedan av ugnen. Låt nu brödet stå kvar i ugnen fram till morgonen. Öppna alltså EJ luckan!!


Egna kommentarer:

Jag bara blandar till degen i min coola orange assistent från 70-talet och låter maskinen göra jobbet. Ingen knådning alltså. Ett knep som min man lärt mig är att istället för att först ta det ljumna vattnet över jästen kan man hälla på sirapen. Då smälter jästen och det blir inte lika kritiskt att vattnet som man sen häller på är exakt 37 grader. Lättare att lyckas på det sättet alltså! Liksom den jag fick receptet av har jag dessutom i lite russin och minskar lite på mjölet och tar lite mer kross och drar bort lite på sirapen (drygt 2 dl istället för 3). När jag hällt upp degen i långpannan för ytterligare jäsning brukar jag sikta lite mjöl över och lägga på en handduk. Därav det vita pudret. Brukar göra det runt 21-22 på kvällen för att det inte ska bli för många timmar i ugnen (eller man får stiga upp omännskligt tidigt). 8-9 timmar verkar vara lagom enligt mina erfarenheter. På morgonen är det sen bara att ta ut det härliga långpannebrödet och skära upp det i ca 6 bitar och lägga in i påsar. Spara en, skära upp och NJUTA!

Hela familjen älskar detta bröd och trots att det blir ganska mycket är det slut på 3-4 dagar. Men det gör ju inget när det är så lätt att sätta en ny deg :).

Mycket brödlycka!

4 kommentarer:

Indianerna sa...

Oj, det låter gott! Svårt bara att få tag på ingredienserna här borta. Får prova i Sverige någon gång.
Tack Maria för tipset på bröllopsbilder på Madde och Jonatan. Så fin Madeleine var!!! Hon verkar inte uppdatera sin blogg så ofta så jag försökte med dig istället. Och det gick ju jättebra, tack tack!

Lisa

Frida sa...

JAG HAR OCKSÅ EN ORANGE ASSISTENT FRÅN 70-TALET. Jag var bara tvungen att ropa ut detta! Maria, det här är ju inte klokt. Är du min bortglömda - sportiga - tvilling?

Makena sa...

Indianerna: Det ÄR gott!! Och madde har ny blogg nu som hon uppdaterar betydligt oftare än så länge iaf. Och visst var hon vacker!!! Helt underbar! :)

Frida: Är det saaaant!! HAHAHA!

Johanna sa...

Yes, nu har jag äntligen testat brödet!! Men jag dessvärre ingen assistent så det blev till att knåda... men det var det värt! Det var väldigt gott!! :D Tack för tipset ;)