torsdag 13 augusti 2009

Tryggare kan ingen vara

Läste precis något så bra, så att jag bara måste dela med mig. Det är ett citat taget ur Göran Skyttes bok "Omvänd".

"Med tiden blir jag övertygad om att Gud har sitt finger med i spelet hela tiden. Det finns där och pekar ut en möjlig riktning, men det tvingar inte. Vi kan välja att följa denna färdriktning, eller inte.
Om vi inte följer, får vi med tiden allt svårare att se Guds finger. Och om vi följer, får vi med tiden allt lättare att se Guds finger."

Precis det här har blivit så levande för mig de senaste månaderna. Jag tror det har att göra med att jag under denna tid mer och mer försökt leva i ögonblicket. Jag tror att det har gjort att jag blivit mer lyhörd för Guds små subtila fingervisningar. Jag har börjat följa dem efter bästa förmåga och så har Guds finger på detta sätt börjat framträda allt tydligare i alla möjliga sammanhang. Guds storhet har med ens blivit så tydlig! Jag kan med ens se Honom i så mycket, i saker och händelser som jag tidigare skulle ha kallat tillfälligheter.

För ett par veckor sedan blev även ett ord i Bibeln så levande för mig;

"Räkna med honom på alla dina vägar, så skall han göra dina stigar jämna"
Ordsspråksboken 3:6
Jag har läst det ordet många gånger tidigare, men nu blev det plötsligt så tydligt och enkelt för mig. Att allt jag behöver göra är att i allt jag gör också räkna med Guds hjälp och ledning. I stället för att enbart förlita mig på mina egna förmågor. Då ser han till att jämna stigen och hjälpa mig att klara av både smått och stort.
För att ge ett par exempel:
När vi var på väg hem till barnen efter vår Polen resa, var jag oerhört trött och sliten. Men jag visste ju att alla fyra barnen skulle vilja ha hela min fulla uppmärksamhet och jag ville verkligen inte göra dem besvikna genom att tappa tålamodet och inte orka med dem. Jag bad då en mycket kort och stilla bön där i bilen strax innan vi var framme. Jag sa: "Gud nu räknar jag med dig. Låt det bli en possitiv återförening. Låt barnen vara glada och lugna och inte klängiga och hysteriska och vilja komma alla på en gång. Och låt mig få styrka att möta dem alla som de behöver."
Och vet ni. Det blev precis så! Barnen var bara goa och glada och charmiga. Det blev inte det minsta jobbigt utan bara härligt och mysigt! Hade jag inte på detta sätt räknat med Gud, är jag inte säker på att det blivit så.
Det andra exemplet är från igår. Då åkte jag för att besöka min far som ligger inlagd pga demensliknande sjukdom. Tidigare när jag åkt dit har det nästan alltid blivit jobbigt och han har inte kunnat ta till sig att jag kom och jag har blivit uppriven och ledsen. Men nu har jag under en längre period intensivt bett för honom om frid och glädje (han har varit oerhört ångestladdad och depprimerad) och så igår i bilen bad jag om att besöket skulle bli lyckat och jag sa till Gud att jag räknade med honom.
Och vet ni. Besöket blev helt otroligt lyckat! Pappa var förändrad! Glad och uppskattande emot mig. Ville vara bland de andra på hemmet (han kallade dem för sina kompisar) istället för att bara ligga på sitt rum. Och han pratade och frågade om våra närmaste osv. Han hade även fått tillbaka mycket av sitt vanliga jag som är generöst och omsogsfullt. Ville t ex genast bjuda på chokladen jag hade med mig, både till mig och till personalen innan han tog själv. Han frågade andra boenden hur de mådde osv. Presenterade mig med stolthet i rösten för alla som dök upp och kunde skratta när personalen skämtade med honom. Visserligen fanns det fortfarande kvar vanföreställningar och ångest. Men det possitiva övervägde helt klart! Och det bästa av allt var att han åter fått sin Gudstro levande inom sig. När han nu blev ångestladdad över en vanföreställning, ropade han spontant på Jesus. Det kom liksom inifrån honom. Tidigare var han helt säker på att Gud helt övergett honom och att han var helt förlorad och bortom all möjlighet till hjälp. Det går inte att beskriva hur glad och lättad jag var när jag sen åkte hem! Andra får tro vad de vill. Men för mig var det ett så tydligt bevis på att ett mirakel skett med honom. Att Gud haft sitt finger med även här!
Det är så skönt att på detta sätt få förlita sig på Guds ingripande i allt. Så befriande att veta att allt inte hänger på mig, utan veta att en som är så oändligt mycket större än mig håller mig i sin hand.
Tryggare kan ingen vara, än Guds lilla barnaskara.
Stjärnan ej på himla fästet, fågeln ej i kända nästet.

4 kommentarer:

Ebba sa...

Roligt att höra att pappa verkar må bättre! Känns riktigt jobbigt att inte kunna hälsa på så ofta... :-(

Makena sa...

Men du kan ju ringa! Hör av dig om du inte har nummret.

Anonym sa...

Blir rörd! Tack för ett otroligt givande inlägg Makena! Så sant ; en liten stund med Jesus och allt förändrat är!
/Malin

Makena sa...

Så roligt att min text kunde beröra! Det är ju det jag vill när jag dela med mig av sådanhär saker.