onsdag 5 november 2008

Frågesport och matro

Kring Makenas matbord har det ofta en tendens att bli rätt högljutt (mildt uttryckt). En vill ha smöret och ber snällt första gången. Hinner man då inte reagera tillräckligt snabbt (inom 2 sekunder) börjar han istället vråla! En sitter och bankar i bordet med en sked och övar samtidigt på sitt favoritord: "Mamamama...". En annan gnäller för att hon fått fel färg på muggen, eller fel sked, eller att hon inte gillar korv just den dagen. En fjärde har tusen saker att berätta och höjer hela tiden ljudvolymen för att överrösta de andra. För en av dessa är det dessutom stört omöjligt att sitta still på stolen. Därför hörs utöver alla dessa ljud och oljud ett uppfodrande: "Sitt ner på stolen!" från någon av föräldrarna sisådär varannan minut. Lägg därtill humor som bara barn begriper sig på så förstår du kanske att Makenas nerver får spel.

Nu tänker genast någon: "Har de ingen pli alls på sina ungar?" Till denna någon vill Makena påpeka att hon och maken provat det mesta vad det gäller pli kring köksbordet. Skicka från bordet. Ingen efterrätt. Förmaningar och åter förmaningar. Detta har dock inte givit önskvärt resultat. Makena har insett att det mesta av tumultet faktiskt inte beror på dålig uppfostran eller något sådant. Det är bara så att har man myror i baken är det svårt att sitta stilla. Och är man full av berättelser är det svårt att bara sitta tyst. (Det där med vrålandet efter smöret och tramsandet om besticken finns det dock ingen ursäkt för!). Men eftersom Makena verkligen vill ha lugn och ro kring matbordet, har hon inte abdikerat och accepterat detta "kaos". Absolut inte! Istället har hon klurat och klurat och faktiskt kommit på ett sätt som fungerar! Ni gissade rätt. Det är här frågesporten kommer in.

Makena föreslog helt enkelt en dag att familjen skulle köra lite frågesport kring bordet. Hon tänkte att detta skulle få alla att focusera på samma sak och hjälpa alla att för en stund släppa sin egen agenda. Alla (speciellt Boppo!) var med på det hela. De använde frågekorten ur spelet "Geni 2000", men improviserade enklare frågor till barnen. Alla, till och med Jojjan, tyckte det var jättekul. Och bäst av allt. Det blev lugnt och trivsamt kring bordet! Boppo och Nonno involverade även Bebisen och gav henne frågor som: "Vem är det?" och pekade på mamma eller pappa. Alla kan vara med på sitt sätt.

Med tiden har nu Makena utvecklat det hela och börjat göra egna, åldersanpassade, frågekort till barnen. Det vart nämligen lite svårt att alltid raskt hitta på lämliga frågor. Hon googlade på "barnfrågor" och fann att det fanns massor av bra frågor att bara sno rätt av. Makena (tillsammans med Boppo) klippte sedan ut frågelappar i tre olika färger. En färg för varje barn. Sedan började de skriva ner lämpliga frågor på respektive färg. Jojjan fick rosa lappar och hon får frågor som: "Vad heter Pippis kompisar?", "Vad ville Lotta ha i födelsedagspresent?" eller "Vilket djur säger VOV?". Nonno fick gröna lappar och får frågor som: "Hur många magar har en ko?" ,"Vilket djur sjunger man om i Mors lilla Olle?", "Vilket är världens längsta djur?" och dyl. Boppo ville ha blå lappar. Han gillar utmaningar och får de svåraste frågorna. T ex "Vilket är världens tyngsta djur?", "På vilken kroppsdel kunde man skada Akilles?" och "Vad betyder det att en växt är fridlyst?". Makena känner sig mycket nöjd över denna sin geniala idè. För frågesportandet gör ju inte bara barnen lugna. Det bidrar också starkt till familjesammanhållningen, är lärorikt och allmänbildandet och dessutom väldigt roligt!

Nu används dock inte frågorna vid precis alla måltider. Men när Makena känner tendenser till tumult, brukar hon snabbt föreslå frågesporten. Det blir rätt ofta... Frågeskrivandet är därför en ständigt pågånde process. Frågorna tar ju slut rätt snabbt. Makena gogglar och skriver frågor, klipper ut lappar och hittar på egna frågor. Vad gör man inte för lite matro? Men det vore kanske en tanke att önska sig "Barngeni" i julklapp? Det kan ju faktiskt hända att Makena tappar lusten att skriva frågor en dag.

7 kommentarer:

allt o inget med jeanette sa...

Vad duktig du är!
Vi är mer inne på att leka tysta leken... ;D
Jeanette

smultron sa...

Det kör vi också med. Senast i går. Fast jag ställer också frågor som: Om ni var ett vilt djur, vad skulle ni vara då? Eller: Vad måste ni ha på julbordet? En maträtt hela veckan? Bästa bok?
o s v.

Makena sa...

Jeanette: Det har vi också provat med. Men då blir det bara så att de hela tiden börjar om och säger (med hög stämma i kör) "TYSTA LEKEN..." Inte särskilt rogivande ;-)

Smultron: WOW kul att fler gör samma sak. Jag som trodde jag var först på jorden att komma på detta med frågor hihi ;-)Tack för tipset på annan typ av frågor också!

Charlotte sa...

Vilken trevlig idé! Kost och kunskap allt i ett. Kan nog vara kul även när det bara är vuxna runt bordet.

Vicki sa...

Inne och kollar i din blogg!

Hur många barn har du?

Vicki¨

Makena sa...

charlotte: Absolut! :) Varit inne och tävlat! :D

Vicki: Alltid kul med nya besökare. Välkommen! :) Jag har fyra barn mellan 8 och 1 år. Två av varje sort ;-)

Frida sa...

Ibland kommer jag på mig själv med att jag saknar dig. Jätteknäppt. *skratt* Men jag blir så glad när du har skrivit en kommentar. Kära syster! Allt gott! Ser fram emot att få läsa ditt liv snart igen (dvs ett inlägg). KRAM