torsdag 14 juni 2007

Ambivalent

Jag har ända sedan i slutet av förra sommaren, ihärdigt hävdat att jag inte längre är intresserad av omväxlande årstider! När de kalla höstvindarna kom farande över tomten ifjol, kände jag bara: NEJ! Jag vill INTE! Hela hösten och vintern har jag sedan längtat och sett fram emot att våren och sommaren ska göra sitt återtåg! Har stönat och frustat vid igensnöade bilar (som ibland inte ens vill starta) och undrat varför jag inte bor i ett land med evig sommar?

När nu våren och sommaren så gjorde sitt intåg, kunde ingen vara gladare än jag! Liksom alla andra ljustörstande svenskar, omfamnade jag de första värmande stålarna med stor entusiasm och tog vara på varje sekund att sitta i den efterlängtade solen (förvisso inlindad i filtar i början, men ändå)! Maj lämnade visserligen en hel del att önska, men man kunde överleva denna besvikelse tack vare att april visat sig från sin allra bästa sida och fyllt på depåerna så pass att de räckte in i juni.

Så kom då juni och med den riktigt härlig sommar! Vi har tillbringat nästintill varje dag sedan dess vid stranden och riktigt vältrat oss i den svenska sommaren (som i och för sig kändes mer sydländsk än svensk). Att värmen även medförde mindre behagliga företeelser som svårigheter att sova (i vårt hus utan airkondition) och mer eller mindre värmeslag (i vår bil med trasig fläkt) kunde inte ta sordin på lyckan! En morgon för ett par dagar sedan när jag tog en tidig skogspromenad, fann jag mig själv rusig av sommarlycka! Att känna alla dessa underbara dofter från Guds härliga natur, se blommor i alla de färger och höra fåglarnas kvitter en ljummen junimorgon slår det mesta! Jag kände att jag liksom ville frysa (förstå mig rätt) juni och alltid, alltid ha det så här underbart!

Men likväl, all lycka och värme till trots, fann jag mig igår kväll glad över att det var så pass svalt att jag nästan kände mig lite frusen! Och att jag tack vare detta kunde mysa ner i ett hett bad innan sänggåendet! Hur i hela världen är man funtad då? Man drömmer ett helt år om sol och värme och sen hinner man inte njuta av allt detta i mer än ett par veckor så omfamnar man kylan igen!? Jag kände mig minst sagt ambivalent! Hur vill jag ha det egentligen? Skulle jag verkligen trivas i ett land med evig sommar? Jag börjar tvivla en aning. Våra nordiska själar kanske behöver kylan ibland för att liksom känna oss hemma och trygga? Liksom få pausa i solandet och utelivet emellanåt och boa oss inomhus med jämna mellanrum för att må riktgt bra? Eller har det med det här nordiska fenomenet som Fredrik Lindström avhandlade i sitt program Världens modernaste land nyligen? Fenomenet med att vi svenskar är så svältfödda på ljus och värme under hösten och den fruktansvärda vintern, att vi när sommaren väl kommer vill maximera ljusintaget så mycket det bara går och stressar ihjäl oss för att "inte missa sommaren"!? Hur det än är, ska jag nu passa på att boa mig riktigt ordentligt dessa mulna dagar! Så att jag åter igen är redo för sollapande när värmen slår till igen! För sanningen är väl ändå att det inte finns något mer underbart än en varm juni, men lite paus från den behöver vi kanske alla lite till mans ändå?

2 kommentarer:

Lallamen sa...

Tror du inte längtan efter kyla egentligen är en längtan efter att få sitta inne och kura en hel dag och inte behöva göra någonting. Är det varmt och soligt är det liksom "syndigt" för en svensk att inte vara ute och passa på att njuta. En mulen dag ger en ett legitimt skäl att få stanna i soffan med en god bok hela dagen... Man behöver inte ens ha dåligy samvete för att man inte sysselsätter barnen med pedagogiska påhitt - de har ändå haft så roligt i flera dagar och "det är bara nyttigt att ha lite tråkigt då och då"

Makena sa...

Har du också sett Världens modernaste land eller? ;) Jo, det ligger nog en hel del i det du säger.Och detta var ju i början på sommaren,när den ännu var ny och helig. Nu i augusti måste jag säga att jag inte alls känner mig syndig om jag är inne och skrotar fast solen skiner. Jag har väl börjat ta sommaren för given antar jag. Men jag har också konstaterat att jag nog visst vill ha sommar jämt, med det vilkoret att jag då även har tillgång till effektiv luftkonditionering inomhus!;)