Idag är det måndag och på måndagar brukar jag se till att planera veckans mat. Jag tänkte därför viga måndagar åt matinlägg här på bloggen. Idag kommer det att handla om matplanering.
Maten är ju ett av de allra viktigaste flödena i ett hem. I allafall upplever jag det så. Med fyra barn och ytterligare fyra dagbarn att utfodra varje dag, har jag varit tvungen att utveckla system för att undvika frustration, gnälliga barn och panikfärder till affären. Något som dock visat sig inte vara helt lätt.
Jag har under många år gjort veckomatsedel med tillhörande inköpslista varje vecka. Dock har det varit rätt mycket jobb att hitta på en massa maträtter varje vecka och skriva listan till; falukorv och makaroner eller köpta köttbullar var och varannan dag är inget allternativ för mig. Jag har vecka ut och vecka in bläddrat i receptböcker och googlat på nätet efter recept på maträtter som är nyttiga, goda och hyfsat lättlagade till en rimlig penning. Inte alldeles lätt att fylla alla de kriterierna. Speciellt inte då jag har två flickor som är otroligt kinkiga med maten. Har många gånger känts så tröstlöst och eländigt att ha stått och lagat någon i mina ögon ny och spännande rätt och så blir det ändå bara gnäll och tokvägran hos de två mindre barnen när vi ska äta. Förgäves har jag försökt hitta rätter alla i familjen gillar, men efter flera år av misslyckande har jag nu äntligen insett att detta inte är hållbart längre.
För att komma bort ifrån denna jobbiga situation kring maten, har jag nu börjat utveckla ett nytt system. Det innebär att jag tänker mig att vi ska ha sex fasta veckomatsedlar som rullar och som har tillhörande inköpslista färdigskriven. Vilka maträtter som ska få vara med håller jag just nu på att prova ut. Under några veckor framåt pågår detta projekt. Och det går till så att vi varje vecka provar två- tre lite osäkra "kort" och har mat som jag vet går hem resten av dagarna. Efter varje måltid får så varje familjemedlem sätta betyg på maten. Om både jag, min man och pojkarna gillar maten och vi tycker den var tillräckligt lätt att laga, kvalificerar den sig till sexveckors schemat. Till varje måltid ser jag också till att ha bröd och uppskuren frukt och/eller grönsaker som flickorna kan äta om maten var "tokäcklig" enligt dem. På så sätt slipper vi gnisslet och gnället om maten inte passade alla, utan de som inte gillade kan äta tillbehör och vara nöjda ändå. Med ett fast antal olika maträtter som återkommer med jämna mellanrum, tänker jag mig också att flickorna kommer att vänja sig vid dem och förhoppningsvis börja gilla fler maträtter. Barn gillar ju det som är bekant. Jag har nog varit lite väl varierad i maten har jag insett. Det har varit mitt sätt att "stå ut" med det eviga matlagandet. Jag har sökt inspiration i ständigt nya rätter, men samtidigt "slitit mitt hår" när det ständigt varit gnäll. Det nya systemet tror jag kan göra det hela bättre för alla. Jag får tillräckligt mycket variation och barnen får samtidigt mer förutsägbarhet. För att ytterligare öka förutsägbarheten har jag också gjort en tavla i köket där jag varje vecka skriver upp matsedeln. Det är en vanlig tavla med glasruta där jag satt ett A4-papper inrutat i veckodagarna och med kolumner för lunch och middag. Maträtterna skriver jag på glaset i rutorna med en vanlig tuschpenna. Lätt att torka av och skriva nytt igen. Den idén har jag fått från den här fina bloggen.
Utvärdering av detta nya system kommer längre fram. Hur gör ni med maten i er familj? Skulle vara roligt att få ta del av!
Painting Neon Art Project for Kids
1 dag sedan
1 kommentar:
hur går det?
Skicka en kommentar