lördag 30 april 2011

Köttfärsbåtar



Just nu gratineras fyra fina köttfärsbåtar i ugnen. Vad köttfärsbåtar är? Jo det är en fiffig rätt man lätt kan slänga ihop exempelvis till lördagslunchen om man har tacoköttfärs över från gårdagen. Här blir det ofta köttfärs över, då jag brukar steka upp ganska mycket. Dock blir det oftast för lite för att räcka till hela familjen nästa dag igen. Det är här båtarna kommer in. Jag har nämligen sett att man kan fylla aubergine med köttfärs och gratinera i ugnen. Detta fann jag en gång då jag googlade på aubergine. Där och då föddes så mina köttfärsbåtar. Jag såg ju direkt att en aubergine delad på längden ser precis ut som en båt. Det ser ju vem som helst! Kallar jag det köttfärsbåtar låter det ju också så mycket roligare än köttfärsfyllda auberginer och chanserna att barnen ska köpa det ökar markant! Här kommer receptet:


Köttfärsbåtar ca 4-5 port (räcker gott och väl till mig och barnen när maken jobbar)
2 auberginer
färdig stekt och kryddad köttfärs (ca 300-400 g)
en slatt chilisås
2 dl cremefraich
1 dl grädde
riven ost (jag tar prästost)

Dela auberginerna på längden. Gröp ur och lägg innehållet åt sidan.
Stek upp köttfärsen i smör eller olivolja och tillsätt sedan aubergininnehållet och låt det steka ihop. Tillsätt chilisås. 
Salta och peppra efter smak.

Sås

2 dl cremefraich
1 dl grädde
ev 1 msk philadelphiaost om du har hemma
riven ost (jag tar prästost)

Koka upp grädde och philadelphia och tillsätt cremefraiche.
Låt puttra någon minut.
Tag bort grytan från värmen och häll i ett par nävar riven ost.
Peppra.

Lägg de urgröpta auberginerna på en plåt eller i en stor ugnsfast form. 
Fyll dem med köttfärsröran och fördela såsen över båtarna. 
Strö lite extra riven ost över (eller skiva några skivor ost och lägg på)
Gratinera i ugnen ca 20 minuter

Servera med en blandad sallad. Har du kvar grönsaker från tacomiddagen är det bara att hälla ihop det i en skål så har du salladen färdig! Komplettera med mer sallad om det blir för lite. 

Klart!

Jag tycker det här är jättegott och barnen gillar det också! Dock äter de inte själva skalet utan bara innehållet. Men man kan äta skalet och jag tycker det är helt okej om det bara är tillräckligt mjukt. För att få det lite mjukare kan man steka skalen lite innan man fyller dem, eller ha dem längre inne i ugnen.

Självklart kan man använda vanlig otillagad köttfärs också. Då får man dock krydda den först som man behagar. Har man inte alla ingredienser till såsen kan man ta lite vad man haver. En gång hade jag bara cremefraiche och ost hemma. Då bara bredde jag över cremefraiche över köttfärsen i båtarna och skivade några ostskivor och la ovanpå. Det blev gott det med. 

Trevlig helg!



fredag 29 april 2011

En liten pedagogisk stubbe


Jag har en liten stubbe. En stubbe som jag gjort av en plåtburk, papier maché och mossa. Stubben är ihålig och har ett lock som är gjort i samma stil som stubben. Idén till stubben fick jag från sagokistan och där finns också beskrivning på hur man kan göra den. Sedan dess har jag använt den då och då på olika sätt tillsammans med barnen.

Just nu använder jag den på följande sätt:

Jag väljer först ut ett litet djur som vaknat nu på våren. Spindeln har varit på besök i stubben och denna veckan var det nyckelpigan. Jag lägger då först djuret i stubben. Sedan lägger jag även i den bokstav djuret börjar på. Sen lägger jag ner en liten lapp eller dylikt med en sång, en ramsa eller en saga som handlar om djuret i stubben. Om sedan ramsan eller vad det var innehåller något mer att spinna vidare på lägger jag även ner något sådant.

När vi sen ska samlas kring stubben säger vi en liten egenpåhittad ramsa tillsammans: 

"Här har vi vår stubbe
stubbe, stubbe, stubbe
Vad kan det va i?
Vad kan det va i?
Vi öppnar på locket
wiiiiiiiiii!!!" 

När vi säger "wiiii" öppnar jag locket med en flygande rörelse och så lägger jag locket mitt framför barnen och det lilla djuret "kryper ut" och sätter sig till rätta mitt på locket så alla kan se det. Sen börjar vi tillsammans undersöka vilken bokstav djuret börjar på. I fallet med nyckelpigan kom vi ju snart på att det ju var N. Då kommer N:et fram. Denna gången enkelt gjort av en piprensare. (Här skriver jag föresten om piprensarbokstäver) Kan även hända att jag använder en pusselbit från ett bokstavspussel eller något annat lämpligt. Jag håller upp N:et och säger hur den låter och visar tydligt hur tungan ligger i munnen. Barnen får i tur och ordning känna på bokstaven samtidigt som vi alla tillsammans om och om igen säger dess läte tills bokstaven gått runt. Därefter försöker vi komma på fler ord som börjar på N. Vi låter N-ljudet och jag kanske pekar på näsan och då kommer de på att näsa börjar på N. Så håller vi på en liten stund så länge det är roligt. Sen kommer det kanske en ramsa. Tillsammans med nyckelpigan fanns det hela två ramsor:

"Flyg, flyg Maria nyckelpiga
imorgon blir det vackert väder
då får du nya kläder"

Och en rörelseramsa...

"En liten nyckelpiga kryper på sitt blad
solen vackert skiner och hon är riktigt glad
Sju små prickar hon har på sin röda rygg
Maria nyckelpiga kryper lugn och trygg"
(Hitta på lämpliga rörelser att göra till)


Vi säger ramsorna tillsammans några gånger tills vi kan. Sen snappar jag upp att nyckelpigan ju hade sju prickar. Vips åker siffran 7 fram ur stubben. Sen åker det fram sju små prickar också som vi kan räkna tillsammans. Som avslutning sjöng vi sedan sången om nyckelpigan i handen.

"Jag har en nyckelpiga uti handen
och nu så kryper den upp för armen
och plötsligt flyger den bort sin kos
ja kanske landar den på din nos"
mel. en sockerbagare


Detta var ett exempel på vad en stubbesamling kan innehålla. Utifrån djuret byggs en liten pedagogisk stund upp. På detta sätt kan man på ett naturligt vis få med både bokstäver, siffror, räkna, saga, rim, ramsor och rörelse. Jag gillar att på detta sätt väva in olika saker på samma gång. Stubben kan man ju dessutom enkelt ta med sig ut i skogen och ha samlingen där. Det lär bli mer och mer av den varan nu när vi fått så härligt vårväder!



onsdag 27 april 2011

Date på återvinningstationen


Ikväll efter jobbet kände jag ett starkt behov av att få åka till stan och sitta på någon mysig uteservering med maken. Bara glömma allt vad barn och tjafs heter och få komma bort från middagsdisk och läggningar. Riktigt så blev det nu inte. Linsoppa med trotsande treåring och syskongnabb var den bistra verkligheten denna kväll. Dock lyckades vi ändå komma iväg på tu man hand hela två gånger under kvällen! Först blev det en liten kort date på återvinningsstationen här i samhället. Inte det mest romantiska men vi fick i alla fall tala ostört under några minuter. För fyrabarnsföräldrar är detta icke att förakta! Sen precis efter kl 21 kom Boppo och försäkrade sig om att vi fixat matsäck till hans friluftsdag imorgon. Åh nej!! Det hade vi glömt!! Men det hela löste sig med en romantisk tur till ICA inne i stan. Hand i hand gick vi där på Kvantum och kände oss unga och nykära. Lyxigt kände det också att slänga med en låda jordgubbar i korgen bara sådär.

Man får göra vad man kan för att hålla kärleken levande. Som flerbarnsförälder får man inte vara för kräsen. Man får hitta de små stunderna i vardagen och minnas att man inte bara är mamma och pappa en liten stund.. Väl hemma ifrån ICA sov alla barnen och diskmaskinen brummade så hemtrevligt. Maken stekte sig en hamburgare och jag gjorde i ordning en tallrik grekisk yoghurt med jordgubbar och blåbär. Sen satt vi vid köksbordet och pratade sådär soul to soul  och det var ju faktiskt väldigt mysigt det med. Uteserveringen kommer kanske en annan gång. Ikväll känner jag mig ändå så nöjd och lycklig över att vara gift med mannen i mitt liv och tillhöra världens bästa familj! 

tisdag 26 april 2011

Symöte- projekt lära sig sticka sockar!!


Början till en sk socka. Svårt att ta kort på den var det också!

Ni kanske har lagt märke till loggan: "Husmorsskolans Nya Syförening" här intill. Den visar att jag gått med i denna syförening som bedriver sin verksamhet över nätet. Tisdagar är den stora symötesdagen och det är därför jag nu har funnit mig själv sittande med mitt nya "lära-mig-sticka-som-svärmor-projekt"; strumpstickning! Jag försökte mig på att sticka ett par babysockar till min då nyfödda dotter. Det resulterade i att det inte blev mer än en då jag tyckte den såg lite märklig ut. Sedan dess har jag haft uppfattningen att sockar, eller närmare bestämt hälar, är omöjliga att sticka.

Men nu när jag bestämt mig för att bli en superstickare som min svärmor så måste jag ju lära mig! Så i påsk inleddes detta nya projekt. I början var det ju inga problem alls. Problemen började istället, inte helt oväntat, när jag skulle börja sticka, ja just det, hälen. Jag har klurat på beskrivningen, försökt, rivit upp och försökt igen. Sen gav jag upp och hittade en enklare hälbeskrivning på nätet. Så nu har jag då stickat något som ska vara en häl och fortsatt med foten. Jag tycker dock det är klurigt att komma ihåg vilken som är sticka ett och vilken som är sticka fyra. På dem ska det nämligen minskas vartannat varv nu. Men så i min glädje över att tro mig ha kommit på vilken sticka ett och fyra är minskar jag för glatta livet i flera varv i rad. Hoppsan! Försöker återgå till mönstret och vartannat varv minskningarna, men då är jag så förvirrad att jag glömmer den femte stickan och stickar på bara fyra och sen vet jag inte hur jag har det längre.

Håhåjaja. Nu har jag i alla fall åter fördelat maskorna någorlunda jämt på fyra stickor och stickar med den femte. Men inte vet jag hur det blir i slutändan. Inser nu också att jag har för lite garn i rätt färger för att det ska räcka till en socka till. Jaja. Jag får väl se denna socka som ett rent inlärnings moment och inte tänka mig att något barn ska använda sockan sen. Raggsockssäsongen är ju dessutom ändå snart över. Så jag får väl satsa på att ha lärt mig strumpstickning till i höst när det åter blir aktuellt med tjocka sockor...

Om någon av er andra i syföreningen har några nybörjar tips till mig så mottages de med STOR tacksamhet!


I bakgrunden skymtar den här kannan. Jag tyckte den var så fin med en liten vas med vitsippor intill så jag skickar med den också. Kannan är köpt på min svärfars loppis i Lidköping för 20 kronor och vitsipporna plockades idag i en fårhage som jag besökte tillsammans med dagbarnen och mina kollegor.

Nu återgår jag till stickningen och önskar er därmed en trevlig kväll!

måndag 25 april 2011

Medan jag sov...

Innan jag ens stigit upp hade barnen redan ätit frukost själva och gått ut och lekt. Killarna spelar någon sorts fotbolls grej på altanen (de gjorde de föresten också igår när vi gick och la oss...) och tjejerna spelar kubb på gräsmattan. Hur bra det nu går med en treåring? Härliga ungar! Själv ska jag försöka vakna och äta en härlig frukost ute i solen. Finns jordgubbar kvar sen helgen och de får åka ner i yoghurten tror jag minsann!

Ha en fin dag!

söndag 24 april 2011

Godare än O´boy!


Ibland har jag nästan känt mig som en elak mamma som så sällan låter mina barn dricka varm choklad. Då det innehåller en massa socker tycker jag inte det är dryck man dricker titt som tätt. Men nu kan jag med gott samvete ge dem något annat som de tycker är lika gott, eller till och med godare! Genom LCHF har jag nämligen lärt mig att göra äggmjölk! Det är en dryck som består av ägg, smör, vatten och ev någon valfri smaksättning. Tyckte själv inte att det lät gott när jag först hörde om det, men nyfiken som man är provade jag i allafall! Jag smaksatte min med kakao och en tsk honung och erbjöd barnen att smaka. Och det vart lysande kritik. Alla gillade det! Speciellt Jojjan som sa att det till och med var godare än O´boy! Och hon bad genast om att få ett glas till. Sedan dess har hon i tid och otid tjatat om att få äggmjölk! Ett synnerligen gott betyg. Det fina med äggmjölk är att det inte bara är gott, utan också väldigt näringsrikt och mättande! Ägg innehåller förutom såklart protein en massa vitaminer och antioxidanter och är bland det nyttigaste man kan äta och smör (riktigt!) är bra fett som kroppen behöver. Så detta känns riktigt, riktigt lyckat! Här kommer receptet:

Äggmjölk


2 ägg
25-50 g smör
2-3 dl kokande vatten

Förslag på smaksättningar:

Honung
Kakao
Kanel
Vanilj
Kardemumma
Saffran
Mynta
Citronmeliss
Grädde
Kaffe
Bär 

Gör så här 
1) Koka upp vatten och tillsätt äggvitorna. Mixa en stund medan det kokar någon minut.
2) Smält under tiden smöret i en skål med höga kanter.
3) Tillsätt äggulorna och valfri smaksättning. Vispa ihop. 
4) Häll på kokande äggvitevatten och vispa eller mixa ihop några sekunder.

Den går att använda både kall och varm och passar även i kaffet! Ska man värma upp färdig äggmjölk igen görs det bäst på spisen under omrörning.



Om kvällarna hädanefter blir det äggmjölkschoklad barnen ska få i magarna innan läggdax. Mumsigt!

lördag 23 april 2011

Påskaftonsfirande med grodor, blåsippebåtar och årets första sädesärla!


Idag är det påskafton och solen har strålat som aldrig förr från en klarblå himmel. När det började närma sig lunch tog vi med påsklunchen och gav oss iväg på en utflykt. Vi åkte till Lafsen, en liten idyllisk sjö mitt inne i skogen. Sommarvarmt var det och vi intog maten i shorts och linne vid ett picnickbord.


Efter maten kastade pojkarna freesbee med pappa och flickorna grävde i sanden och badade fötterna. Jojjan tog till och med av sig alla kläder och badade (!) Förtjust skrattande stod hon mitt ute i vattnet och stänkte och plaskade. Jag satte mig på bryggan med en bok och doppade i fötterna då och då, blickade ut över det gnistrande vattnet och bara insöp det vackra landskapet. Frid och lycka!


Lite senare gick jag och Lilla L till bäcken som mynnar ut i sjön och lekte. Vi byggde båtar av löv, små pinnar och blåsippor och tittade på hur de seglade iväg i strömmen. Lilla L kom även på att man ju kan kasta i kottar och se hur de åker iväg med en välda fart! Spännande och fascinerande för en liten treåring.


Runt Lafsen är det ett fantastiskt djurliv! Nonno fick syn på en groda som simmade i vattnet och så såg vi årets första sädesärlor! Senare studerade Nonno intresserat en liten ål som ringlade fram i vattenbrynet. Och plötsligt flög det över den silverglittrande sjön  en stor fågel. Vi tror det var en Trana!


En annan (eller kanske samma) groda dök senare upp på gräsmattan och hela barnaskaran följde spänt dess färd mot vattnet.


Inspirerade av grodans lustiga hoppande började de allesammans hoppa tillsammans med grodan. Ser ni grodan som befinner sig mitt på skuggan från Boppos ena ben?

En helt fantastisk påskaftonsdag hade vi vid sjön och sommaren kändes mycket, mycket nära!

Ha en trevlig påskaftons kväll allesammans!

Här blir det grillat!

En härlig frukost med nötbröd!


Idag åt jag en riktigt god och mättande frukost; en skål med grekisk yoghurt, blåbär och lite linfrön. Ett halvt ägg, godmorgon apelsinjuice och så en skiva nötbröd (!) med smör och ost. Just nötbrödet var den stora sensationen denna morgon. För enligt LCHF ska man ju inte äta vanligt bröd. Har gått jättebra och jag har inte saknat det nämnvärt. Men så snubblade jag idag på morgonen över ett recept på nötbröd och var bara så nyfiken på det så jag testade direkt! Ca fem minuter senare hade jag nybakat nötbröd att äta till min frukost ute i solen. Ska erkänna att jag var lite skeptisk till hur detta egentligen skulle smaka, men jag blev mycket positivt överaskad! Det hade bra brödkonsistens och smakade riktigt bra! Dessutom var det otroligt mättande. Detta kommer att sätta guldkant på min nya kosthållning. Här kommer det superenkla receptet:

Nötbröd


1.Mal ca 1 dl mandel, hasselnötter eller andra nötter. Jag körde dem med mixerstaven och det gick jättebra.
2. Smält 1 msk smör (obs riktigt smör!) i en djup tallrik eller liten skål.
3.Vispa i ett ägg i det smälta smöret.
4. Blanda i en halv tsk bakpulver i de malna nötterna.
5. Blanda nötterna med ägg och smörblandningen.
6. Baka brödet i 2,5 minut i microvågsugnen.

Ät och njut!!

torsdag 21 april 2011

Varför heter det skärtorsdag?


Har du någon gång funderat på varför denna dagen heter skärtorsdag? Mina pojkar sa att det var för att Petrus skar av örat på en soldat i Getsemane trädgård och en av dem sa lite skämtsamt: "Ska vi ut och fånga öron idag eller?" Jojjan var även hon inne på att det hade med skära att göra. Man skulle ju även kunna tänka sig att det har med skär som i rosa att göra. Men inget av detta stämmer. För i detta sammanhang betyder ordet skära "rena" och syftar på att Jesus under skärtorsdagen tvättade lärjeungarnas fötter. På Jesus tid gick man i öppna sandaler och mycket smuts hamnade då på fötterna. Att erbjuda sina gäster att tvätta deras fötter innan en måltid var därför en artig sed. Dock brukade det vara tjänarna, alltså de lägre stående som tvättade fötterna. När nu Jesus tvättade lärjeungarnas fötter visade han med den handlingen att han kommit till jorden som människornas tjänare.

Måltiden som Jesus och lärjeungarna sedan skulle äta var det som kallas: "Den sista måltiden". Alltså den sista måltiden Jesus skulle ha tillsamman med sina lärjeungar innan han skulle dö på korset för mänsklighetens synder. Måltiden bestod av bröd och vin som Jesus delade ut bland lärjeungarna i det att han säger: "Detta är min kropp och detta är mitt blod, så ofta ni äter det tänk på mig!"  Detta var den första nattvarden. Och sedan dess har kristna över hela jorden firat nattvarden till minne och möte av sin Frälsare Jesus. Tidigare ansågs nattvarden på skärtorsdagen vara årets viktigaste.

Ikväll hade jag privilegiet att få delta i en Getsemanegudstjänst i min kyrka. Det var så stilla och stämningsfullt med tända ljus överallt och vackra hymner om Jesu lidande och offer under Påsken. Vi firade även nattvard tillsammans. För mig är påsken den viktigaste högtiden! Och att på detta sätt få stilla sig och minnas vad som egentligen hände är oerhört dyrbart för mig. Jag blir rörd till tårar av tacksamhet till min Frälsare!

Påsken handlar inte om godis i mängd och påskkärringar, fjädrar och god mat. Något mycket djupare finns där som kristna över hela världen firat sedan den påsken Jesus gav sitt liv. Jag önskar att också du skulle finna denna djupare mening med livet och tillvaron denna påsk.

Ljuvlig förmiddag i skogen

Skogen är en underbar plats! Så gott som varje morgon tar jag en skogspromenad. Ett ljuvligt sätt att starta dagen på! Denna förmiddag tog jag även med mig mina två döttrar och deras kusin E. De cyklade och jag gick och när vi kom fram till skogen parkerade vi cyklarna bakom en gran. Vi började vandra stigen fram och snart dök dagens första sevärdhet upp; en myrstack som myllrade av liv! De studerade stacken och undrade var de går in och hittade då de lite större hålen där massor av myror strömmade in och ut.


Visst ser ni myran som just är i färd med att konka på ett barr!


 När vi sen gick vidare hittade vi snart massor av vitsippor och blåsippor som barnen ivrigt plockade! E var speciellt fascinerad över att hon fick plocka även blåpsipporna. De är nämligen fridlysta i hennes del av landet.


Efter en lång stund bland vårblommorna gick vi vidare utefter stigen. Och vi förstod snabbt att fler individer brukar gå där. Stigen var nämligen full av hästbajs! Men det var inge problem. Vi bara hoppade åt sidan och tog oss fram via stenar och annat. Då dök där upp en skara långa resliga tussilago. Det var lite småsvårt att plocka dem, då de växte mitt ute i ett litet kärr. Men det gick bra ändå och ökade bara äventyret.


Efter tussilagoplockandet vände vi tillbaka mot vitsipporna. Då stötte vi på en massa vackra daggkopor. Och i en endaste av dem låg en liten, liten daggdroppe och glänste som en liten diamant bara för oss!


 Sen hittade vi något mycket oväntat! I en gammal ihålig stubbe stötte vi nämligen på en liten tomtegubbe! Mitt på blankaste vårdagen! Han kanske hade krupit fram för att värma sig lite i vårsolen. Vad vet jag?

Ja mycket spännande hittar man i skogen! Intill vitsippestället lekte inte bara tre små flickor utan också tre små busiga ekorrar som kilade upp och ner och mellan träden i en välda fart! Och en bit bort hoppade några koltrastar omkring under några granar. De var dock för blyga för att komma med på bild. Envist flög de iväg en bit så fort jag närmade mig med kameran. Men de kan väl inte hjälpa att de är lite blyga tänkte vi.

Blommorna stod då där så snällt och lät sig plockas av små barnafingrar. Och när vi sen cyklade hemåt var cykelkorgarna fulla med blommor och barnen sjöng "Blåsippan ute i backarna står!" 


En härlig inledning på påskhelgen. 
Och en härlig påsk önskar jag er alla!



onsdag 20 april 2011

Supergod kasslergratäng!


Det här åt vi ikväll; kasslergratäng med paprika och squash. Det var verkligen jättegott och smidigt att göra och bra LCHF mat också då både grädde, ost och ovanjordsgrönsaker ingår. Till övriga familjen serverade jag dock även fullkornsris. Alla åt med god aptit, även matkritiska 6-åringen, så därför känns det som ett säkert kort att dela med sig av.


Kasslergratäng 8 port                            

  • 1,2 kg kassler
  • 2 squash
  • 2 röd paprika
  • 2 rödlök
  • 8 dl grädde
  • 2 dl chilisås
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk dijon senap
  • 2 tsk salt
  • svartpeppar
  • 300 g riven ost

Servera med:

  • ris
  • grönsallad


1. sätt ugnen på 225°C

2. Koka riset enligt instruktionerna på paketet.

3. Skär kasslern i smala ca 3 cm långa bitar och lägg sen i en ugnsfast form. Skala rödlöken och kärna ur paprikan. Skär rödlök, paprika och squash i skivor och blanda med kasslern i formen. Blanda grädden med chili och alla kryddor. Häll detta över kasslern och grönsakerna och blanda runt. Avsluta med att strö över den rivna osten. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter.


Receptet är hämtat från Vardagsmaten.se 

För övrigt vill jag önska er alla en trevlig kväll. För min del blir det en tidig sådan då jag idag inte alls har haft samma energi som igår.  Ögonen går nästan i kors trots att klockan inte ens är 21:00 så det är väl bara att gilla läget. Grabbarna och deras kusiner sak dock vara uppe läääänge till säger de. Milan spelar ju semifinal ju! Och sen var det visst final också. Jaja de har ju påsklov som tur är.

Godnatt!

tisdag 19 april 2011

Massor av härlig FÄRG!

Idag har jag för första gången på mycket länge känt mig full av ENERGI!!! 
Och när jag sedan råkade hamna på Gudrun Sjödéns färgglada hemsida fick jag nästan glädjefnatt! 




Så mycket FÄRG!!!


Sånt här gillar jag skarpt ska ni veta!


Vem blir inte glad av...


Färg!

Och när jag kikat runt ett tag kunde jag bara inte låta bli att kolla vad min egen garderob förmådde!
Och jag hittade faktiskt en massa färglatt att kombinera med varandra! 
Klänningar och scarfar i organge, gult och turkost.
Och så ett par knallröda strumpbyxor!

Jag hoppade fram och tillbaka i vardagsrummet med den ena outfiten efter den andra
och bad pojkarna som kollade fotboll ge utlåtande.

De gillade det mesta och jag gillade ALLT!

Och nu är det ju VÅR så nu kan alla dessa somriga färgglada klänningar komma i bruk igen!

I vår ska det va FÄRG!

Tjoho!

Att lägga om sin kost


Den här rätten åt vi igår och den heter "Torskbiff med bönsalsa". Den hittar du här. Jag struntade dock i paneringen eftersom jag inte längre äter mjöl.

Jag har lagt om min kost. Låter kanske dramatiskt men det har gått förvånansvärt lätt. Det började med att mina svärföräldrar börjat äta LCHF-kost. Kort förklarat handlar det om att äta väldigt lite kolhydrater och mer grönsaker och nyttigt fett samt inget socker. Själv har jag varit väldigt skeptisk till alla olika bantningkurer och må-bra kurer mm mm som kommit och gått. Har aldrig bantat i hela mitt liv och tänker inte göra det heller. Men när mina svärföräldarar började prata om LCHF blev jag intresserad. Jag läste mer om det på nätet och helt plötsligt bara började jag utan att egentligen bestämt mig för det. Jag var ute på restaurang med mina jobbarkompisar och då hoppade jag över potatisen helt automatiskt. Vi åt hamburgare med släktingarna. Då hoppade jag över brödet utan att sakna det ett dugg. Sen har det bara fortsatt. Och nu äter jag i princip LCHF-kost. Jag äter dock havregrynsgröt och musli till frukost och äter alla frukt utan att begränsa mig som man annars ska göra enligt LCHF. Och jag trivs utmärkt! Förra veckan hoppade jag även på en sockerfri vecka. Det gick helt utan problem för mig. Jag hade dock säkert god hjälp av att jag ändå ätit väldigt lite socker under Fastan. Kroppen var redan avvand sas.

Det första som hände när jag började med LCHF var att jag slapp uppblåst mage om kvällarna. Jag brukar annars se ut som i 6.e månaden eller så varje kväll. Inte jättekul. Nu höll sig dock magen helt lugn och fin hela dagen och kvällen igenom. Nästa sak som jag tydligt märkte var att jag kände mig nöjd och belåten mellan måltiderna. Det där lilla suget som annars brukar komma då och då bara var helt borta. Fantastiskt! Och så det stora. Min lilla "bullmage" som jag dragits med i flera år och på olika halvhjärtade sätt försökt bli av med har börjat ge med sig. Och utan vidare har jag gått ner ca 2-3 kg på bara ett par veckor. Och det utan att banta och gå och känna sig hungrig. För det har jag verkligen inte gjort.


När jag först hörde om LCHF trodde jag att det skulle vara helt omöjligt för mig att inte äta bröd. Jag har nämligen varit en riktig "mackmännikska" och varje kväll innan läggdax har jag ätit te och smörgåsar. Har jag någon gång försökt låta bli, har jag blivit rytande hungrig och ändå fått gå upp igen och äta. Men nu har jag istället för smörgåsar börjat göra mig en smoothie på kvällen. Det kan jag även äta till mellanmål eller så tar jag en avocado med lite citronsaft och peppar på. Funkar alldeles utmärkt och jag är mätt och belåten. Så detta kommer jag att fortsätta med helt klart! Känns så sunt och bra och jag saknar inte alls potatis, ris, pasta och allt bröd man tidigare stoppat i sig. Här kommer receptet på min smoothie om någon är sugen på att prova:

Blåbärs smoothie 1 port


ca 2 dl grekisk yogurt
en näve blåbär
1/2 skivad banan
ca en cm riven färsk ingefära
en 1/2 msk linfrön

Mixa ihop och strö över lite linfrön. Mumsigt gott!!

måndag 18 april 2011

Några rader som ringer i mina öron

En liten sång som vi sjöng när jag gick i mellanstadiet kom plötsligt till mig igen. Jag har inte tänkt på den på många år, men så med ens ringer den i mina öron. Kanske det finns någon som behöver dessa enkla små rader tänker jag. Det är orden i refrängen som ringer om och om igen, men jag dela med mig av alla verserna också:



Det vackraste ord som jag vet är

Ett ord som så sällan bli sagt.
Det väntar på stora och små det lilla ordet förlåt.

Vi ska förstå och förlåta varann
Och vara rädda om varann lite mer
Kanske snart så ses vi ej mer.
Vi ska förstå och förlåta varann.

Det vackraste ord som jag vet det har
Jesus ju lärt oss att be
På korset han bad denna bön det lilla ordet förlåt.

Vi ska förstå och förlåta varann
Och vara rädda om varann lite mer.
Kanske snart så ses vi ej mer.
Vi ska förstå och förlåta varann.

Det vackraste ord som jag vet det
kan få oss att skratta och le så skynda
dig genast att be det lilla ordet förlåt.

Vi ska förstå och förlåta varann
Och vara rädda om varann lite mer.
Kanske snart så ses vi ej mer.
Vi ska förstå och förlåta varann.

fredag 15 april 2011

En ovanligt gullig form av trots

Eftersom ordet "vill", eller snarare "vill inte" är ett av de mest frekvent förekommande hos Lilla L för tillfället, försökte jag för en tid sedan få henne att säga rätt. Hon säger nämligen "nill" med n istället för v. Hon vägrade och ignorerade konsekvent mina glada försök att få fram v-ljudet istället för n-ljudet. Tillslut brister hennes tålamod och hon fräser:

"Jag NILL inte säga VILL!" 

Detta är Lilla L i ett nötskal just nu. Mycket ork går åt till att hantera hennes trots. Och blogglusten verkar ha fått sig en törn på kuppen. Jag hoppas den återkommer snart för det är ju så kul att blogga och läsa era kommentarer.

Ha en härlig helg!

tisdag 12 april 2011

Virkade rosor på 5 minuter!


Ett litet projekt jag håller på med nu och då är att sortera in alla mina sy och pysselsaker i sådana här söta burkar. I dem ska jag ha knappar, virknålar, trädrullar, måttband, fina band och allt sånt där man behöver när man pysslar. Idén att virka hättor med rosor har jag fått från Elsas fina virkblogg  som jag också skriver om här. Själva hättorna har jag gjort precis som hon beskriver.Rosorna och bladen däremot har jag gjort med lite egen improvisation. Här kommer den mycket simpla beskrivningen:

Makenas virkade femminutersrosor och blad 

Ros:

Garn: Ett ganska tjockt gammelrosa restgarn av okänt ursprung
Virknål nr 6

Lägg upp 2 luftmaskor

varv 1: Virka 6 fasta maskor i andra luftmaskan från nålen.
varv 2: Virka 2 fasta maskor i de 6 fösta fasta maskorna.

Klipp av garnet så att du har en liten bit kvar. Med denna viker du liksom in andra varvet och formar det hela så roslikt som möjligt. Fäst tråden när du är nöjd.

Blad:


Garn: ett grönt restgarn av okänt ursprung. Medel tunt eller nått...

Virknål nr 3

varv 1: virka 12 luftmaskor
varv 2 virka en fast maska i varje luftmaska

Vik det på mitten så att det formas till ett litet blad. Sy ihop bladet på baksidan med sytråd i liknande färg. Sy fast bladet under rosen.

Så det var mina supersnabba rosor det! Nu ska jag sätta mig i soffan  och försöka mig på att sticka sockar och mysa lite tillsammans med mina grabbar som ser Barcelona spela kvartsfinal i Champions League.

Vad gör ni ikväll?

Kärt bekymmer


Mina pojkar är nästan aldrig stilla. Fler timmar om dagen är de ute och spelar fotboll eller innebandy. I lördags var de t ex ute redan 7:45 och spelade fotboll. Sedan avlöste handbollsträning och innebandymatcher varandra under dagen och sen var de ute till det mörknade och spelade med kompisarna på gräsplätten här utanför. Härliga grabbar!

Men hur får man dem att vara stilla när de är förkylda? De hostar och snorar men ändå är det lögn att hålla dem i vila. Idag har den störste varit hemma för halsont och rejäl förkylning. Har lyckats hålla honom lugn hela dagen faktiskt! Men framåt sena eftermiddagen började det krypa i kroppen på honom och han tiggde och bad om att få gå ut! Kunde tillslut inte hålla honom inne längre och han lovade att "bara" skjuta straffar mot innebandymålet. Jaja vad ska man göra? Man får väl hoppas att deras egna kroppar har vett att säga stopp om de tar i för mycket...

måndag 11 april 2011

Blåsippan ute i backarna står!


Min lilla stora tjej kom in och var omåttligt ledsen. Kompisarna hade varit dumma och hon kunde inte sluta gråta.


Efter lång stund i knät frågade jag henne om vi inte skulle gå till skogen och se om blåsipporna kommit?


Gråten försvann och hon ville genast gå!


Och i skogsbacken, vad fick vi se?! Jo en massa blåsippor som stod där och talade om att nu är det vår! Och min lilla stora tjej var plötsligt lyckligast på jorden. 

ps: Här i vårt län är blåsippor inte fridlysta som de är i stora delar av övriga landet. Bara om någon fler undrade ds

söndag 10 april 2011

Lycka är...

 

Lycka är att se motorvägens diken fulla av tussilago. Höra barnens förtjusta utrop och stanna bilen på en liten grusväg. Öppna bildörren och känna vårsolens varma strålar. Ta en flicka i varje hand medan pojkarna rusar före. Kliva ner i diket utan att bry sig ett dugg om att de höga finstövlarna blir leriga. Tillsammans med barnen plocka så många tussilago våra händer bara kan hålla!

lördag 9 april 2011

Vårrapport från skogen!

Imorse tog jag en promenad i skogen innan frukost. Tänkte komma igång igen efter en månad av förkylningar som avlöst varandra. Det var så härligt! Frisk härlig skogsluft och så fåglarna som håller konsert! Jag har ju under vintern lyssnat och tittat på de fåglar som övervintrar här omkring. Har lärt mig deras läten och när man varit ute så hör man förstås talgoxarna och även grönfinkarna som sjungit flitigt sedan Januari någon gång. Även gråsparvarnas och blåmesarnas sång är välkända läten i omgivningarna. När man på detta vis är bekant med fågelsången om vintern hör man genast när det kommit någon ny. Och idag hände det! Så fort jag närmade mig skogen hörde jag genast en bofink sjunga högt och glatt på en gren.Ett sant vårtecken mina vänner! Och när jag kom längre in i skogen var det en massa bofinkar som sjöng glatt till varandra mellan träden. Så ljuvligt! Och det var fullt liv på de andra med. Hörde en koltrast sjunga ljudligt och intensivt. Såg en nötväcka klättra upp och ner för en gren på jakt efter frön och hela skogen ljöd av liv. En ljuvlig start på lördagsmorgonen är det att gå där mitt i alltsammans. Jag gick och nynnade på den gamla morgonpsalmen; "Var jag går i skogar, berg och dalar" och kände en härlig lycka över Guds underbara natur och hans godhet som givit oss allt detta att njuta av.

fredag 8 april 2011

När det är reklam under Talang....


...läser vi böcker!

Trevlig helg!

En superbra matplaneringssajt!!

Bilden lånad från Vardagsmaten.se

Jag har under flera år veckoplanerat maten. Både lunch och middag då jag varit hemma-mamma och nu är dagmamma. Jag har ofta planerat genom att först gå igenom vad som finns hemma och sedan har jag letat olika recept i min egen receptsamling, i olika Buffétidningar, på nätet och i andra kokböcker. Ganska omfattande, men är man som jag och vill ha variation så tar det den tiden. Har jag trott. Men nu när jag senast var på Willys där vi brukar veckohandla fick jag syn på en reklamskylt som gjorde reklam för matplaneringssajten: "Vardagsmaten.se". La adressen på minnet och så kollade jag in sidan när jag kom hem.

Och den var bara hur bra som helst! Man får ett matförslag för varje dag (mån-fre) och vill man byta går det lätt. Jag tänkte då att det vore ju bra om man också kunde lägga till egna recept så man inte bara måste använda de som finns på sajten. Och så upptäckte jag att man ju kunde det! Senare tänkte jag att det vore ju smidigt om man kunde lägga till egna saker på inköpslistan som inte ingår i recepten. Och så upptäckte jag att man kunde det också! Såg senare när jag matplanerade för första gången, alldeles nyss faktiskt, att matvarorna från deras egna recept sorterades in efter kategori. Tänkte att det hade ju varit supersmidigt om allt man själv lagt till också sorterades tillsammans med det andra. Och sedan när jag skickat inköpslistan till min egen mail ser jag till min stora glädje att nu även mina egna tillagda varor var insorterade! Min man är i stan och jag skulle matplanera och sedan smsa eller maila matlistan som jag brukar. Nu var det ju jätteenkelt att bara maila denna direkt till honom. Man kunde nämligen välja till vilken mail den skulle gå och inte bara den man registrerat. Det verkar onekligen som de har tänkt på allt på den här matplaneringssajten! Och nej, jag får inte betalt för att göra smygreklam eller något sånt om någon nu trodde det. Jag är helt enkelt eld och lågor! Kanske nyhetens behag. Men jag tror verkligen att detta verktyg kommer att underlätta matplaneringarna framöver! Har under en tid haft dåligt med inspiration för maten och det har blivit mycket samma, samma. Detta var precis vad jag behövde för att få ny inspiration! 


En elastisk avmaskning gjorde susen för kjolen!


Kjolen blev ju inte riktigt bra ändå. Den hårda avmaskningen var helt enkelt för tajt! Så igår trädde jag ett garn av avikande färg igenom den översta raden av maskor. Nåja, så gott jag förmådde se vilka som hörde vart. Och så rev jag upp avmaskningen och stickade några nya varv med resårstickning för att skyla över lite där jag tappat maskor vid upprivningen. 

Sen hittade jag en beskrivning på hur man gör en elastisk avmaskning! Och efter ett tag förstod jag hur man gör och det blev jättebra! Gjorde så en snodd.  Ja ni vet en såndär som man gjorde på fritids och stod i evigheter och snurrade två garn trådar som man satt fast i sin låda eller så. Jag tog en kökslåda denna gång. Sen trädde jag snodden upp och ner en liten bit ner i resårstickningen så att man kan knyta en liten rosett i midjan med. NU kan jag känna mig riktigt nöjd med kjolen och den blev mycket skönare att ha för Lilla L. Jag kom också på att det ju är en finfin idé att ha en stickad kjol på den lilla rumpan så här i tidiga kyliga våren. Värmer gott när hon ska sitta i sandlådan eller för all del i en vattenpöl i sina ofodrade galonisar.

Och hoppas ni inte får hicka nu, men nu tänkte jag vara så förmäten att jag, som knappt kan sticka själv, försöka mig på en liten skola för hur man gör en elsatiskavmaskning. Hoppas det blir begripligt.


Sticka först två maskor som vid vanlig avmaskning. 


Lyft sedan som vanligt den första över den andra. MEN låt den nu inte glida av vänsterstickan som du vanligtvis skulle ha gjort! 


För nu ska du istället sticka in den högra sticka bakom den maskan du just lyft över på vänsterstickan och sticka den som vanligt.


Nu har du åter två maskor på den högra stickan.
Sen låter du båda maskorna glida av vänsterstickan.


Då ser det ut såhär! Och sen är det bara att göra likadant om och om igen tills hela arbetet är avmaskat. Blir en lös och härlig avmaskning som jag bara har kunnat drömma om tidigare. Nu kan jag! Och hoppas du förstod så att du nu också kan.

Ha en trevlig fredag!


onsdag 6 april 2011

Det bidde ingen mössa, men det bidde en kjol!


Nu har jag bestämt mig!! Jag ska lära mig sticka på riktigt. Bli lika duktig som min svärmor som kan sticka sockor och koftor på löpande band eftersom barnbarnen beställer. Kunna sticka mig en kofta eller två om jag känner för det och själv kunna fylla på i raggsockslådan när de små barnafossingarna blivit förstora. Visst. Jag  kan sticka. Det vill säga. Jag vet hur man lägger upp, stickar räta och aviga maskor och det där grundläggande. Visst har jag stickat en och annan halsduk i mina dar och när Jojjan var liten stickade jag faktiskt blöjbyxor till hennes tygblöjor. Men nu vill jag bli en skicklig stickare. Så det så! Jag vill komma vidare och våga ge mig på lite mer avancerade stickmönster.

För att liksom komma igång på min nya bana som superstickare har jag till att börja med använt mig av den här fina stickbloggen. Där kan man steg för steg repetera grunderna, eller lära sig för första gången, och sedan gå vidare och lära sig nya saker. Så när jag repeterat grunderna gick jag vidare och lärde mig flätstickning vilket var helt nytt för mig. På bloggen finns en mössa som stickas i mosstickning och just flätstickning, så jag tyckte det var ett bra första projekt. Jag provstickade en liten lapp för att kolla stickfastheten och allt. Men ändå gick något fel. För jag insåg att mössa skulle bli ungefär 17 storlekar för stor eller så. Insåg senare att jag använt för tjocka tickor och för tjockt garn. Misströstade lite där ett tag, då den så kallade mössan inte skulle gå att använda. Men då slängde min make ur sig att det ju kunde bli en kjol till Lilla L istället. Smart!! Uppmuntrad av detta började jag så tänka kjol istället för mössa och stickade på. Dessvärre insåg jag när jag skulle börja minska att rundstickorna var för långa. Blev lite knivgt att sticka när det knappt räckte till. Men jag slutade helt sonika att minska och stickade några varv resårstickning istället som avslutning på kjolen. Nu i eftermiddag när jag var med barnen i skogen satt jag på en sten och avmaskade kjolen och fäste alla trådar. Dessvärre blev avmaskningen alldeles för hård så det blev inte den elastiska midja jag tänkt mig. Är det någon stickkunnig ibland mina läsare som vet om man kan rätta till det nu i efterhand? Vore i såfall tacksam. För kjolen går i nuvarande tillstånd precis över lilla rumpan på Lilla L.


Jaja. Många misstag blev det på mitt första nystartsprojekt. Men det är ju faktiskt mitt livs första klädesplagg (bortsett från halsdukar då)! Och Lilla L är supernöjd med sin nya kjol och då får väl jag vara det med. Jag har ju faktiskt lärt mig ett och annat under denna stickresas gång:

tisdag 5 april 2011

Så att sipporna ska känna sig riktigt välkomna


Idag blev det en loppisrunda. Inte så ofta jag lyckas komma iväg, men idag gick det och jag hittade flera finfina saker. Bland annat hittade jag de här små söta glasen som ska få husera de första vårblommorna. Det mindre blir bra till tussilago och i det större tänker jag mig att blåsipporna vi brukar hitta i skogsbacken kommer att trivas alldeles utmärkt. Fler fynd visar jag en annan dag. För nu kallar sängen. Har hört det ryktas om sol imorgon. Ska sätta min förhoppning på det och drömma söta drömmar.

En God natt önskar jag även er!

måndag 4 april 2011

Regnmaraccas!

Här kommer ett pyssel som jag varmt vill rekommendera! Det var nämligen otroligt uppskattat av barnen. Både själva produktionen och det färdiga resultatet. Jag talar om s k "regnmaraccas"! En maraccas som man inte bara kan spela med på vanligt vis, utan som också kan låta som regn.

Till detta pyssel behövs:

*En rulle av lite kraftigare slag. 
(Vi använde rullar från gladpack, ugnsfolie och pringelschips.)
*En massa spikar i lagom längd och tjocklek.
*hammare
*tejp
*skrammelmaterial (t ex makaroner, fågelfrön, ärtor o dyl)
*aluminiumfolie
*lim
*dekorationsmaterial (vi använde silkespapper, glitter och fjädrar)



Steg ett är att spika en massa spikar i röret. Är detta för svårt för barnet kan man antingen spika i spikarna lite grann åt dem och sedan låta dem spika i dem helt, eller förspika hål som barnen sedan sätter i spikarna i och spikar. Jag gjorde både och för olika barn och vilket som så var detta jätteroligt! Barnen gick in med liv och lust för sitt spikande och var superfokuserade och förnöjda med detta arbete läääänge! Detta moment är ju också väldigt bra för finmotoriken och koncetrationsförmågan.


Ju tätare spikarna sitter, ju längre stund kommer det att "regna" sedan eftersom småplocket har svårare att ta sig igenom spikarna.


När man spikat klart, tejpar man igen ena sidan av röret och sätter även på folie från det hållet. Krama åt ordentligt så att det sitter. Sedan kommer nästa roliga moment för barnen; att hälla i småplocket!!
Även här krävs stor koncentrations förmåga och det rasslar ju så jättekul när man häller i! Barnen ville aldrig sluta, utan jag fick stoppa dem för att inte rören skulle bli för fulla. Det måste ju finnas plats för "regnet"att falla på. Man kan välja om man bara häller i en sorts småplock eller om man vill blanda pyttesmått med lite större, t ex makaroner och linfrön. Effekterna blir lite olika. Med bara pyttesmå blir det ett stilla sorl, medan det med lite större blir mer smatter. 


När man hällt i lagom mycket "rassel" tejpar man igen även den andra sidan och täcker även den sidan med folie så att hela röret blir täkt. Sen börjar det roliga dekorerandet! Låt barnen släppa loss med lim, silkespapper, glitter och allt vad du kan hitta på!!


Tada! 

När maraccaserna (eh finns det ordet i plural bestämd form??) var klara vändes det fram och åter på dem om och om igen. Som sagt ett mycket roligt och uppskattat pyssel som barnet får användning av så fort det vill spela och sjunga. Vilket barn (iaf mina) verkar vilja i princip hela tiden.