lördag 30 oktober 2010

Lite väl mkt envägskommunikation va?

Men hallå släkt, vänner och cyber vänner! Nu tycker jag allt ni kan bli lite bättre på att kommentera! På alla bloggar man kikar in på står det också en liten rad om att bloggaren skulle uppskatta en kommentar, ett avtryck, en liten rad...Det gäller även mig vill jag bara lite fint berätta :) Den där nollan ser så jättetrist ut ju!

Ha en skön helg alla!

fredag 29 oktober 2010

Rensa i röran vecka 2 - efterbildHär kommer så efterbilden på veckans rensa i röran. Detta gjorde jag faktiskt redan i onsdags och det var tur det, för senare på kvällen blev jag sjuk och har inte orkat någonting! Men faktum är att denna rensning gick ännu fortare än förra veckan. Endast en kvart tog det att hälla ut allt, lägga alla vantar och handskar som hade makar och var hela ihop, lägga allt som skulle slängas i en hög, alla raggsockar i en hög och alla arbetshandskar som hör hemma i förrådet i ytterligare en hög. Sedan dammsuga ur lådan och lägga tillbaka alla brukbara vantar och handskar i prydliga rader. Skräpet slängdes på ett kik och arbetshandskarna fick maken ta hand om. Alla sockarna parade jag ihop och lade tillsammans med mössor i en annan låda. Och då städade jag ju den först också så att sockorna fick hamna i ordning på direkten. Så veckans rensa i röran resulterade i hela två rensade och prydliga lådor i hallen! Och det på mycket mindre tid än jag kunde drömma om! Det är det som är det fina med denna utmaning. Ställen som varit röriga i evigheter och som man dragit sig så för att ordna visar sig nu en efter en vara super lätta att städa. Om man bara tar det en kvart i taget, blir det inte jobbigt.

onsdag 27 oktober 2010

En säng av kartongNu har Barbie fått en säng att sova i också. Den är gjord av kartong och gammalt spilltyg vi hittat här hemma. Kudden på sängen är en gammal nåldyna jag hade sen förut. Ett överkast är under tillverkning. Så länge får Barbie nöja sig med att ha det enkelt bäddat på detta vis :).

En bildserie för hur man gör sängen finns här.

Rensa i röran Vecka 2


Detta inlägg skulle väl kommit i måndags, men bättre sent än aldrig. Veckans projekt blir i allafall en låda i hallen där vantar, handskar och tjocksockar ligger i en salig röra. Det är ju hög tid för att få ordning på detta nu när det börjar bli minusgrader. Senast i morse var en utmaning att hitta handskar till alla barn som skulle iväg....Nu ska det bli ändring på det!

måndag 25 oktober 2010

Ett fönsterEtt stycke fönster till barbiehuset är tillverkat. Busenkelt. Man bara klipper ut en lagom stor bit kartong. Ritar ett kors på den och i korsen ritar man rutona. Sedan skär man ut rutorna och låter sin 5-åring måla. Tyvärr råkade det vara tejp på en del av kartongbiten, så då fastnade ju inte färgen särskilt bra. Vi limmade helt sonika på vitt papper. Inte supersnyggt, men jag tänker att ingen kommer att bry sig om det när fönstret väl sitter uppe.

söndag 24 oktober 2010

Barbiehus av banankartong


Sovrum med tavla målad av Joy (5)

Idag har jag och Liva (3) varit hemma medan resten av familjen var i kyrkan. Vi var lite för förkylda för att åka. Men inte för sjuka för att orka pyssla! Inspirerad av Anki ville jag nu börja göra ett barbiehus av banankartong. Jag insåg ju att det är barbiedockor tjejerna har och då är det ju klart att det är de som ska få ett hus som passar dem.

Så när jag hittat en banankartong på vinden började jag och Liva att inreda den. Tillsammans bestämde vi vilka färger det skulle vara och så klippte jag till bitarna. Tillsammans strök vi sedan ut lim på pappersbitarna och satte fast dem på väggar och tak. Sidoväggarna har tapet av turkost silkespapper. Vi limmade dock först täckande vitt papper för att silkespapperetet ju är så tunt och kartongen lyste igenom. Den bakre väggen fick en fondtapet av blommigt presentpapper. Taket fick vitt papper (baksidan av presentpapperet). Slutligen målade vi golvet i en mörk nyans som vi fick genom att blanda nästan alla flaskfärgerna. Liva gillade att blanda till färgen vill jag lova och även limmandet gick hon in för med liv och lust! Grunden till husets första rum är klar. Innan jag fotade hann också en tavla komma upp på väggen. Sen var orken slut och förkylda jag har vilat och vilat och vilat resten av dan.

Fortsättning följer...

lördag 23 oktober 2010

Vem behöver dyra dockskåp?


Tjejerna leker med huset och den skarpsynte
ser att en av dem kikar in genom fönstret.

På fredagkvällar är jag alltid hemma själv med barnen. Och då ska det ju vara fredagsmyyys! Men att sitta framför TV:n och stoppa i sig chips är inte jag. Inte alls! Och dessutom tycker jag inte det blir sådär jättemycket gemenskap på det sättet. Jag har därför velat styra fredagsmys-grejen ifrån TV-tittande och få barnen att upptäcka att man kan ha jätteroligt ihop på andra sätt en fredagkväll. Vi har spelat spel, nån gång har vi bara varit. Gjort lite olika saker, men ändå i samma rum och haft gemenskap. Men inget av detta har varit riktigt optimalt. Pojkarna vill oftast inte spela samma spel, och vill de det tycker kanske jag inte att det är det roligaste spelet. Och på sista tiden har även småtjejerna ofta varit vakna. Då funkar det ju inte alls med ett spel. Det har varit lite svårt med andra ord att hitta något riktigt bra att göra tillsammans.

Men så igår kom det bara till mig en en så underbar tanke. Jag låg i badet och alla barnen satt och la pärlplattor och åt popcorn. Plötsligt stod det helt klart vad vi kan göra på fredagkvällar! Vi kan ju pyssla!! Detta är något som vi alla gillar och alla kan vara med på sin nivå. Pysselinspiration hade jag redan eftersom jag i veckan läst flitigt på bloggen Kids Craft Weekly. Jag hoppade raskt upp ur badet och föreslog att vi skulle pyssla. Drog några av mina pysselförslag och barnen fastnade för att göra ett hus av kartong.

Sagt och gjort! Snart var alla i full gång med skapandet. Det klipptes ut möbler ur IKEA-kataloger, det limmades fast presentpapper på kartonginsidan. Det limmades och pysslades och då och då kom ett utrop om en ny idé för huset. Kreativiteten flödade och man såg i barnens ögon hur härligt de tyckte detta var! Minsta som inte fyllt 3 gjorde tavlor genom att klippa småbitar av färgade papper och limma fast på ett papper jag klippt till åt henne. Min 5-åring riktigt skuttade fram i sin lycka att få pyssla på detta sätt tillsammans och min 10-åring (som brukar vara den som vill se på TV) höll med om att detta var mycket roligare än att se på TV! Jag sa att detta hus kan vi ju ha som vårt fredagsprojekt framöver och det tyckte alla var en strålande idé.

Idag på förmiddagen har det byggts lite mer på huset. 5-åringen har gjort gubbar (det är vi i familen) av toarullar och flörtkulor. Det har kommit till en repstege och lite mer IKEA-möbler. Och mina två tjejer har lekt och lekt med detta simpla kartonghus. Och jag insåg att de hade precis lika kul med detta hemgjorda kartonghus, som de skulle ha haft med ett dyrt dockskåp köpt i affär. Och detta växer ju hela tiden. Fler "gubbar" ska tillverkas, husfasaden ska målas, fler rum ska göras av ytterligare kartonger osv osv. Jag tror vi har att göra ett antal fredagar framöver! :)fredag 22 oktober 2010

Sortera lego


Inspirerad av bloggen Förskoläraren har barnen idag fått sortera. Vi gjorde det väldigt enkelt. Hällde ut alla duplolegobitarna på golvet och så fick barnen sortera dem efter färg på de färgglada sittunderlagen vi b la använder vid sångstunder. Det gick lätt och var roligt. När sorteringen var klar byggde de fyra olika torn i respektive färg. Nästa gång hittar jag nog på något lite mer utmanande :)

torsdag 21 oktober 2010

Hösttavlor


Beklagar att bilden blev felvänd. Min kamera har gått sönder
och alla bilder är numera tagna med mobilen

Under några veckor har vi i omgångar jobbat med att göra hösttavlor. Det har varit en process som innehållit många olika typer av moment.

Allra först samlade vi in några stora härliga lönnlöv. Dessa fick sedan barnen måla på med flaskfärg och trycka på papper. Det finaste valde vi ut till tavlorna.

Sedan var det dax att måla ramarna. Barnen fick måla med höstens färger; gul och röd.

Nästa moment var att samla in olika saker från skogen (som vi även ska ha till annat). Lite av vad vi hittade kan ni se här.

Så till sist fick barnen idag välja vilka av dessa saker de ville dekorera sin ram med. De valde en sak i taget, pekade var den skulle sitta och så limmade jag fast med limpistol. För varje sak pratade vi ju då också om vad allt heter. En del nya ord som; ekollon, granbarr, eklöv, mossa osv förvärvades där. När tavlorna sedan var monterade och klara var barnen så stolta för sitt mästerverk! Tavlorna döptes till: "Höst 2010". De blir ett fint minne att ha från denna helt fantastiska höst som bjudit på så mycket sol, hög himmel och färgsprakande landskap tänker jag.

onsdag 20 oktober 2010

En liten tekanna

Jag är lite svag för engelska barnsånger. Jag och mina flickor tittar på youtube, sjunger med och lär oss. En och annan engelsk sång kommer också med på sångsamlingarna bland dagbarnen. Och de älskar det!

Ikväll snubblande jag över ännu en liten mysig engelsk barnvisa om en liten tekanna. Vi gillar att dricka te mina tjejer och jag och nu på hösten passar det ju bättre än nånsin med en kopp te eller hur! Så varför då inte också passa på att sjunga denna lilla söta visa tänkte jag. Visan heter "I´m a little teapot" och jag inte kan vänta på att få lära mina tjejer den imorgon när de vaknar. Av bara farten gjorde jag också en svensk översättning som jag tror mina barn och dagbarn kommer gilla.

Jag är en liten tekanna
kort och tjock
här är mitt handtag
här är min pip
När jag börjar koka
hör mitt tjut
Vippa på mig
ditt te rinner ut

Den engelska versionen kan du se och höra här.

Naturmaterial


Idag har vi varit i skogen och samlat material till vårt naturalfabet (vi ska göra ett liknande det här). Lek i koja hann vi också med och som en liten bonus såg vi två ekorrar busa i en ek :)

tisdag 19 oktober 2010

Rensa i röran vecka 1-efterbild!


Här kommer efterbilden! Lådan som jag trodde var ett stort hopplöst projekt, tog inte ens två kvartar att rensa och få i ordning. Detta gav verkligen mersmak! Imorgon startar jag med nästa låda i byrån!

måndag 18 oktober 2010

Rensa i röran! Vecka 1


Före bild på lådan, efterbild kommer!!

Inspirerad av Cayenne hakade jag idag på en utmaning på Ulrika Gabriels blogg. Den går ut på att ha ett rensarprojekt varje vecka. Man kan rensa en pärm, en låda eller kanske en hel garderob. Storleken på projektet väljer man själv. Eftersom jag även jobbar efter Flyladys principer och veckans "zon" är sovrummet valde jag att samköra och rensa en låda i just sovrummet. Ställde timern på 10 minuter och hann rensa halva lådan! Kändes så bra och befriande! Nu ska här rensas!!!

fredag 15 oktober 2010

Bokstavs pyssel


Bokstäver är roligt och det finns massor man kan hitta på med dem! Den här idén fick jag från Kids Craft Weekly och allt du behöver är: papper, vitt lim och något småplock från skafferiet. Vi använde små makaroner och koncentrationen var på topp när barnen byggde sina E som ni kan se.

E är för närvarande veckans bokstav. Jag har ändrat mig och i stället för att följa alfabetets ordning tar jag nu först barnen begynnelsebokstäver. Det har visat sig vara en hit! De kallar sin begynnelseboksav: "Min bokstav!" och är så stolta och det blir sen spännande och att prata om "din bokstav" och "pappas bokstav", "mammas bokstav" osv. En flicka som inte ännu fyllt 3 har t ex koll på vem i gruppen som börjar på A, att hennes pappa börjar på A och att hennes stora systers kompis börjar på A! :)

torsdag 14 oktober 2010

Idag en gyllene lövkrona


Idag fick jag tips från min underbara kollega Ylva på en bättre teknik för att få fina lövkronor. Igår såg de ju i ärlighetens namn mest ut som yviga midsommarkransar haha. Men idag med gula löv och gjorda med rätt teknik blev det en riktig kunga krona! Min egen helt underbara goa prins här hemma ställde glatt upp som kronmodell idag med.onsdag 13 oktober 2010

Färgsprakande kronor av lönnlöv!


De soliga härliga höstdagarna avlöser varandra. Löven sprakar i de vackraste färger och jag bara njuter och fascineras av allt det underbara i vår natur så här års! Man vill på något sätt omfamna hela skapelsen och ta med alla färgerna in! Ett sätt att göra något fint av de stora vackra lönnlöven är att göra "Kungakronor". Denna idé fick jag igår från Ebba och jag var naturligtvis tvungen att prova! Så idag på eftermiddagen har vi gjort kungakronor. Lilla E cyklade omkring stolt som en tupp när han fick sin på huvudet och barnen såg så härliga ut där de for omkring med sina kronor.

Här finns en tydlig beskrivning på hur du gör kronorna. Mitt tips är att använda stora löv med långa stjälkar (eller vad heter det på löv?). Det blir betydligt lättare att få kronorna att hålla ihop då. "Sy" upp och ner genom löven så långt det går och försök gärna fästa lövstjälken i en av de andra stjälkarna. Våra lönnlöv var ganska gröna fortfarande, så för att få mer färg dekorerade vi dem sen med små röda blad från några buskar. Bege dig ut i färgprakten och låt kreativiteten flöda!!

tisdag 12 oktober 2010

Svampskogen here I come!!!

Blek taggsvamp plockad igår

Jag har nyligen börjat intressera mig för svamp! Jag älskar ju skogen och är en sådan som vill lära mig om allt jag ser. Så nu lagom till hösten när svamparna började ploppa upp överallt bestämde jag mig för att bli en svampplockare! Har tidigare aldrig vågat mig på detta, då jag haft uppfattningen att alla giftsvampar där ute bara väntar på att sätta klorna i mig. Men i år övervann jag min rädsla och började sakta och trevande försöka lära mig svamparnas mysterium. Lånade svampböcker på biblioteket (min man tyckte nog jag var en smula knäpp där i början, då svampböcker blev den stående kvällslektyren) och började gå på små svampplockar färder. Den första längre turen tog jag med min äldste son och resulterade blott i att vi gick vilse och tillslut kom hem hungriga och trötta med en tom korg. Vår (ja min son har blivit lika biten som jag) brinnande lust att lära om svamp hade dock inte försvunnit och sedan dess har jag gjort stora framsteg om jag får säga det själv. På en weekend uppe i Rättvik för några veckor gjorde jag mitt första fynd; gul kantarell! Lyckan var total! Någon vecka senare hittade jag efter tips av en svampplockare i skogen ett ställe med trattkantareller. Hurra! Så bara någon dag senare hittade jag ytterligare ett trattkantarellställe när jag var ute i skogen med dagbarnen. Jag känner mig vid det här laget som värsta trattkantarellexperten som ni säkert förstår.

Igår kom så nästa stora genombrott! Jag och ett par av barnen var vid ett av våra trattkantarellställen och då hittade vi också blek taggsvamp som jag nyss lärt mig om i en svampbok. Det var min 8-årige son som hittade den första och sedan gick han lyckligt och sa att han har blick för taggsvamp resten av eftermiddagen. Då jag genom boken lärt mig att blek taggsvamp hör till en av de bästa nybörjarsvamparna vågade jag mig på att plocka denna nya sort. Den ska enligt experterna helt sakna giftiga förväxlingssvampar, vara lätt att känna igen och dessutom smaka nästa lika bra som gul kantarell. Låter ju nästan för bra för att vara sant!

Första skörden av blek taggsvamp är nu rensad, skuren i bitar, sjuden i liten vatten och infryst i påse. Ska bli spännande att tillaga den någon dag och se om den är så god som utlovat.

Svampplockning är jätteroligt. Det är lite som att gå på en loppis och leta efter ett fynd tycker jag. Tjusningen är den samma och till på köpet får man en härlig naturupplevelse och får med sig mat hem alldeles gratis. Jag är lyrisk!

lördag 9 oktober 2010

Kalas!!


Gissa temat på Noahs 8 års kalas!;-)