torsdag 22 juli 2010

Blå, blå, blå...är burkarna de två!

Har under en tid varit så sugen på att få gå på loppis och göra fynd! Var ett bra tag sedan jag fick chansen till det och loppisutbudet här omkring är inte alltför rikt och chanserna ganska lätträknade.

Så åkte vi förra veckan till mina kära svärföräldrar i Västergötland och på lördagen (som bjöd på regn) fick jag till min stora lycka chansen att äntligen besöka ett par loppisar! Jag var b la på jakt efter vackra gamla burkar...



Och gissa om jag blev glad när jag på första stället hittade denna vackert blå burk för endast 5 kr!

På nästa ställe hittade jag så denna söta blå burk med små vita blommor och lockmotiv från "Den fula ankungen". Några tior och ännu lyckligare blev jag!


Men vad jag inte tänkte på då, var att dessa två burkar gick i precis samma vackra blå nyans!


Och när jag sen kom hem och placerade dem på en vit byrå, såg jag till min förundran att samma blå nyans även fanns i en annan vacker loppisburk jag hade där och att nyansen även fanns i trasmattan nedanför!

Det kan man kalla loppislycka! Som om detta inte skulle vara nog, insåg jag senare att samma blå faktiskt också finns på min köksduk (du kan se den här). Ser otroligt genomtänkt ut, men det bara blev så utan att jag tänkte alls på det. Och barnsligt glad blev jag när jag såg hur väl allt passade ihop! Detta skulle ju ha varit alldeles nog, men jag hittade dessutom massor av andra bra och vackra saker denna loppisdag och faktum är att jag nog aldrig haft en mer lyckad loppisrunda! Skulle gärna visa alla fynden nu på en gång, men det får bli en annan dag. För nu ska jag baka syltkakor! Mina barn har nämligen plockat en massa hallon och bett mig göra det och då kan man ju inte säga nej. Känner mig alldeles säker på att kakorna sedan kommer att trivas utmärkt i en vacker blå burk...



onsdag 21 juli 2010

Sommarfavorit med smak av medelhav


Med smak av medelhav och salta bad. Och extra gott blir det med mitt nya somriga loppisporslin!

På sommaren vill jag inte äta den gamla vanliga maten, nej då vill jag ha nytt, fräscht och somrigt! Jag letar ständigt på nätet efter ny matinspiration och familjen får prova nya rätter undan för undan. En av dessa riktigt somriga rätter gjorde jag ikväll. Har gjort den en gång förut och eftersom den är så underbart god och enkel att göra tänkte jag dela receptet med er! Eftersom jag gillar svarta oliver skarpt slängde jag även i en riklig näve med sånna.

Tillagningstid max 20 minuter
portioner 4

300 gram pasta
3 paprikor, gärna i olika färger
2 vitlöksklyftor
2msk olivolja
1 dl fryst hackad persilja
salt och peppar
1 pkt halloumi 250 g
1 msk olivolja
(svarta oliver)

Koka pastan.
Kärna ur paprikorna och skär dem i strimlor. Skala och skär vitlök i tunna skivor. Fräs paprika och vitlök i olivolja i ca 5 minuter. Blanda i persiljan mot slutet och salta och peppra.
Skär halloumin i ca 2 cm stora bitar. Stek bitarna i olivolja på hög värme ca 1 minut tills de fått fin färg.
Häll av pastan och blanda med paprikafräset och osten. Blanda sedan även i svarta oliver om du gillar det.

Detta har redan blivit en riktig sommarfavorit, då den uppfyller alla viktiga sommarkrav; Smak av sommar, lätt att laga och barnen gillar det! Vad brukar ni laga för sommarmat? Skriv och berätta så blir jag superglad!

Nu ska jag sätta mig ute i sköna sommarkvällen och läsa en barndomsfavorit; Kulla Gulla

Ha det gott!



måndag 19 juli 2010

Vad är en svärmor egentligen?

Maken ringer till sina föräldrar och berättar för sin svåger som svarar att vi ska komma och att svärmor följer med också. Därefter vill Jojjan prata med sin älskade faster Madeleine....

J:"Hej Madde!"
J:"Vi kommer imorgon och pappa ska ta med sig svärmor!"
M: "Kul!"
M:"Då kommer din mormor också alltså."
J: "Njae...det tror jag inte."
J: "Svärmor kanske är någon rolig grej eller nått som pappa ska visa för Jonte!"
J: "Kanske ett spel ...



torsdag 15 juli 2010

Han räddade dagen

I natt under småtimmarna blev jag störd av en eländig fluga! Viftade bort den, somnade om för att strax vakna igen av att den åter satt sig på mig. Så här höll det på under de där sista dyrbara nattens timmar. Tyvärr var jag allt för trött för att försöka mig på att ta upp jakten på den enerverande fridstöraren. Annars kan jag lova att han gått en bitter död till mötes! Som en liten bonus hade jag så också två små flickor som låg där i sängen och trängdes och sparkades.

Slutligen blev det i alla fall morgon och dax för en ny dag. Men jag kände mig inte alls utsövd och var bara trött, trött, trött och omåttligt oinspirerad. I början försökte jag gilla läget och intala mig själv att jag ju faktiskt har semester och att det är helt okej att att sitta kvar vid frukostbordet och inte göra något vettigt. Läste olika bloggar och såg fina hem och vackra saker. Men när jag fortfarande befann mig i detta miserabla tillstånd vid 12-tiden bröt jag ihop! Skulle nu hela denna min dag bli förstörd bara för att jag inte fått sova som jag behövt? Skulle jag sitta här i mitt stökiga hem och känna mig eländig resten av dagen? Jag ville bara inte acceptera detta och brast ut i förtvivlad gråt där i köket.

När detta mindre charmiga känsloutbrott lagt sig lite försökte jag tänka på något att vara tacksam för. Något jag faktiskt kunde glädja mig åt mitt i allt elände. Och då kom jag på att jag ju har jordgubbar! Denna lilla enkla sak att jag faktiskt hade färska jordgubbar i kylen gjorde mig faktiskt lite gladare mitt i all bedrövelse. Ja, så barnslig är jag. När jag så kommit över på detta lite mer positiva spår kom jag på en annan sak som jag verkligen har att vara tacksam för! Jag kom på att Jesus ju alltid finns vid min sida. Att han var där just då och förstod hur jag kände mig. Jag upplevde att han tog mig i handen mitt i all disken och försäkrade att han skulle vara med mig hela dagen! O vilken tröst! Jag började sjunga på en enkel sång till min Frälsare och den bar mig sedan genom alla sysslor jag hade att göra.

För att liksom ytterligare bryta med morgonens deppighet bytte jag så ut mina vardagliga avklippta jeans mot en färgglad klänning.




Jag knöt sedan på mig ett ännu färggladare förkläde och tog tag i disk och lunch med stigande humör.

Ropade till barnen att de skulle få pannkaka om de plockade bort allt smålego från vardagsrummet. Inom ett par minuter var det klart och jag började röra till smeten.

För att sätta ytterligare guldkant på denna dag, la jag så upp pannkakorna på silverfat(!)...


...och dukade med vackraste Gröna Anna.

Sen mixade jag jordgubbar med lite syltsocker att ha till och la jordgubbsmixet i en liten skål som jag tycker om.


Jag skar upp mitt hembakade bröd och måltiden var klar!



Och med sången fortfarande ringande i mina öron insåg jag att dagen var helt ny! En glad mamma satt omgiven av glada barn och kraft och inspiration för resten av dagen hade hittat sin väg till mitt hjärta.

Efter lunchen diskade jag undan med en sällsam frid. Och allteftersom har sedan sysslorna liksom gått av sig själva. Tvätt har blivit hängd, leksaker har blivit bortplockade, mattor har skakats, golven har blivit dammsugade och köksgolvet torkat. Och lagom tills maken kom hem från jobbet stod middagen och puttrade på spisen. Hur kunde detta ske?

Jo det kunde ske för att jag kom ihåg att när jag är svag, är han min Herre stark! Jag lät honom se min svaghet och han tog mig vid handen och räddade dagen!

"Du omsluter mig, på alla sidor
och du håller mig, i din hand
Du omsluter mig, på alla sidor
och du håller mig, i din hand"

fredag 2 juli 2010

Årtiondets billek

Det är högsommar och semestertider! Det innebär också ofta många timmar i bil med familjen. Själv är jag just hemkommen från en sådan resa med fyra barn i baksätena. Trots att jag var ensam vuxen och resan gick nonstopp i drygt fyra timmar flöt det på fantastiskt bra och barnen var nöjda och glada nästan hela tiden. En av nycklarna till denna lyckade resa är en fantastisk billek som vi brukar köra. Den är helt suverän i all sin enkelhet och jag ska nu dela den med er.

Vi kallar den "Pipleken" och till den behöver man endast ett tidtagarur/timer (som finns i var mans mobil) och barn som kan räkna. Leken går ut på att kunna gissa när en viss tid har gått. Alla som är med turas om att välja hur många sekunder man ska gissa på, t ex 300 sek (5 minuter). Den som tar tid säger: "Klara, färdiga, gå!" och sätter igång tiden. Deltagarna ska då räkna tyst för sig själva och ropa: "Pip!" när de tror att den angivna tiden gått. Den som kommer närmast har vunnit. Men gissar man för sent åker man i stället ut.

Denna lek funkar klockrent med mina barn! Alla utom Liva kan vara med. Jojjan som är 5 år kan visserligen bara räkna till 69, men då får hon dela upp tiden i 50 sekunders delar så går det ändå. Är tiden 300 sekunder säger vi åt henne att räkna till 50 sex gånger och hålla koll på hur många gånger hon räknat med hjälp av fingrarna. Enkelt!

Idag när vi bilade hemåt och jag tyckte ljudnivån passerat behagligt läge föreslog jag glatt att vi skulle leka "Pip-leken"! Alla (utom Liva såklart) nappade och ville vara med! Vi började med att Boppo fick välja tid och så körde vi igång. Som genom ett trollslag blev det alldeles knäpptyst i bilen och jag kunde bara njuta och fortsätta färden i den underbara tystnade som lade sig. Underbart! Visserligen fick jag ju hålla på och ställa timern, men det är ett litet pris att betala för tysta barn i en bil. Jag lovar! När Jojjan sen senare valde 1002 sekunder, blev det tyst i över en kvart i sträck!! Kan ni fatta! Och när syskonen bara var tysta och räknade och inte svarade på Livas pladder, så somnade hon istället. Perfekt!

Så denna lek kan jag å det varmaste rekommendera till alla som reser med barn. Den funkar ju även på tåg, flyg eller båt eller vad man nu reser med i sommar. Och den passar alla från ca 4-99 år! Jag skulle nog vilja ge leken högsta poäng alla kategorier och utnämna den till "Årtiondets Billek!" Den kommer naturligtvis att funka utmärkt även under nästa årtionde som ju infaller redan nästa år, men tills dess kanske någon ännu smartare lek kommit, vad vet jag och att utnämna den till "Århundradets billek" skulle kanske vara att ta i överkant. Så var så god! "Årtiondets billek" levererad här till dig! Enjoy!