tisdag 30 mars 2010

Dagens roligaste kommentar...

A:"Tjuvar är så dumma!"
A: "För dom brukar stjälas så mycket..."
A: "Pengar och krukor och sånt...."
A: "Och tandkräm!"

onsdag 24 mars 2010

Snöhäst!


Igår kom den äntligen. Den efterlängtade kramsnön! Ja, jag vet att de flesta av er tycker att "våren" hade passat bra mycket bättre efter ordet "efterlängtade", men nu är det en dagmamma med barnasinnet kvar som skriver och då är även kramsnö ett glädjeämne!

Hur som helst. När vi kom tillbaka efter vår gemensamma dag med de andra dagmammorna och barnen i vår grupp brydde vi oss inte om att gå in alls, utan kastade oss direkt över den härliga kramsnön. En kollega hade tidigare berättat om hur hon brukade göra snöhästar i sin barndom, på vilka hennes kompisar sedan fick rida medan hon själv höll ridlektioner! Hur kul som helst! Så idag fick jag så äntligen chansen att försöka bygga en snöhäst tillsamman med mina goa dagbarn. Vi rullade bollar och satte ihop. Klappade in mängder av snö här och där. Jag försökte så gott det gick att få till ett huvud. Vi formade och skapade. Och så roligt vi hade!! Slutresultatet blev väl inte precis lysande. Men alla med lite fantasi kan ändå se att det är en häst vi nu har mitt på gården. Och barnen var så ivriga att få rida, så vidare försköningar bara var att glömma. De red och red. Förbipasserande grannar log och beundrade hästen. Grannbarn strömmade till och ville leka de med. Hästen har fått arbeta för högtryck även idag och har på kuppen tappat huvudet. Men det bryr sig barnen föga om och ännu i skrivandes stund rider två barn förfullt på vår vita pålle! :)

torsdag 18 mars 2010

Måla regnbåge


Idag på förmiddagen var jag och dagbarnen på en teaterföreställning. Det var en enmans show och killen både trollade, spelade på fyra instrument samtidigt, buktalade med papegoja, bytte kostym och ridå och mer därtill. Hela föreställningen handlade om en färd till "Regnbågslandet". Väl framme (efter att barnen både fått cykla, åka flygplan, åka tåg mm) fick vi träffa "Regnbågs Rut" som sjöng, dansade omkull micken och såg rolig ut. Mer eller mindre hela tiden tjöt alla barnen av skratt och fick på samma gång lära sig om regnbågen och hur man blandar till dess färger. I slutkläms sången rundades det hela av med att lika mycket som regnbågen behöver alla sina färger, behöver vi alla varandra! Härligt färgstark, lärorik och omväxlande föreställning denna grå förmiddag i mars.

Nu på eftermiddagen målade vi så egna regnbågar. Barnen fick vita papper och sen en liten klick färg i taget. Vi började med gul som solen precis som i föreställningen. Sedan blå. Sen fick de en röd och en vit klick att blanda ihop och se vad det skulle bli för färg. Fler färgflaskor behövde vi inte. För i teatern hade vi ju fått lära oss att resten kan man blanda ihop. Så i tur och ordning fick de nu två klickar av blå/gul, röd/gul och slutligen blå/röd. Så härligt att höra barnen utropa: "Det blev grönt!""Oj, det blev orange!" och glatt måla ytterligare en färg i sin regnbåge.

Slutresultatet blev fin fina regnbågstavlor. Ett litet minne från teaterföreställningen att ta hem. Och lite lättare att komma ihåg vad man varit med om så man kan berätta för mamma och pappa! :)

onsdag 17 mars 2010

Nu har du massor av kärlek!

Så sa min goa 5-åring till mig idag precis efter att hon levererat en stor blöt puss på min kind.

"Nu har du massor av kärlek!"

Tyckte det var en så härlig mening och väl värd att minnas, så den blir förevigad här :)

fredag 12 mars 2010

Matte-rörelse ramsa!

Bläddrade i min gamla musikpärm från min lärarutbildning och hittade en rolig matte/rörelse ramsa som (om jag inte minns fel) några kursare till mig hittat på. Den var så rolig och användbar så jag vill dela den med er:

Först så kommer ett
då böjer vi oss snett
och böjer och böjer och böjer

Sen så kommer två
då börjar vi att gå
och gå och gå och gå

Sen så kommer tre
vi smyger ska ni se
och smyger och smyger och smyger

Sen så kommer fyra
vi kryper som en myra
och kryper och kryper och kryper

Sen så kommer fem
Oj handen kom i kläm
och klämmer och klämmer och klämmer

Sen så kommer sex
res dig upp och väx
och väx och väx och väx

Sen så kommer sju
vi ser en känguru
och hoppar och hoppar och hoppar

Sen så kommer åtta
vi springer i en åtta
och springer och springer och springer

Sen så kommer nio
vi skriker iioo-iioo
Varför då?
För det kom en orm
som ålar och ålar och ålar

Sen så var det tio
nu får vi gå på bio
och vila och vila och vila