söndag 21 december 2008

Potatis i toaletten och en värdefull upptäkt

Makenas hem har den senaste tiden förfallit till oigenkännlighet. Flylady skulle slita sitt hår. Eller möjligen slita av sig sina vingar. Makena tänkte först skriva att det skett sakta, men säkert. Men det skulle vara att fara med osanning. Sanningen är att om man inte håller efter med järnhand (eller håller fast vid ovannämnda ladys principer) förfaller ett hem med en häpnadsväckande hastighet. Iallafall om hemmet (som i detta fall) innehåller fyra barn av följande sammansättning; Två pojkar som stundtals snarare ser ut att höra hemma i vildmarken och på slagfält än i möblerade rum. En flicka som älskar att bygga kojor, klippa i papper och klä ut sig. Samt en 1-åring, som visserligen är minst, men som visat sig ligga i framkant när det gäller att fördärva ordningen i ett hem.I stort sett all hennes vakna tid går nämligen ut på just detta. Att fördärva ordningen i hemmet. Lilla Buset öppnar lådor och tömmer dem systematisk på allt innehåll. Hon slänger saker i toaletterna så fort någon glömt att stänga dörren. Hon river sönder tidningar (och en del barnböcker) som finns i tidningsstället och hon sprider ut allt ifrån grytor och slevar till smutstvätt och leksaker över hela huset. Allt som ligger på bord och bänkar som hon når åker obönhörligen ner på golvet. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att hålla samma takt som henne!

Det hela försvåras sen ytterligare av hennes benägenhet att motarbeta försök från Makenas sida att upprätthålla någon slags ordning. Öppnar Makena t ex diskmaskinen för att fylla den med smutsdisk, är Lilla Buset genast där och slänger ut gafflar och skedar på köksgolvet. Öppnar Makena luckan till soppåsen för att slänga något skräp, är Lilla Buset genast där och vill smaka på soppåsens innehåll. När Makena då hindrar henne från dessa saker, blir hon alldeles förkrossad och Makena blir tvungen att avbryta städandet eller diskandet för att istället trösta det förtvivlade och arga barnet.


Varför har då Makena inte hållit fast vid sin kära Flyladys principer kan man fråga sig. Svaret är att hon p g a envis förkylning med tillhörande halssmärta (näst intill outhärdlig sådan), varit alldeles förbi av trötthet. Hon har nätt och jämt (med stor hjälp av sin make) hållit skeppet familjen flytande. Mat har serverats, kristvättar har tvättats för att förse barnen med strumpor och underkläder och hon har bytt blöjor och tagit hand om sina barn. Ork till städning eller plockande har helt enkelt inte funnits. Därför kan man nu finna en potatis i toaletten, en gryta under soffan och en shampoflaska i skafferiet. Och på golvet ligger för närvarande inte bara mattor och annat som kan tänkas känna sig hemma där, utan även alltmöjligt annat som säkert känner sig mer hemma i lådor och skåp. Eller för all del i tvättkorgar eller sophinkar. Och dessa ting lär trivas än sämre i sin nya belägenhet med tanke på allt damm och all smuts de tvingats bli grannar med.

Igår kände dock Makena att det var dax att försöka rycka upp sig och inleda fighten mot smuts och oreda. Hon kände dock att hon inte skulle klara det ensam i sitt zombiliknande tillstånd. Hon såg därför till att få med sig sin klippa till son, Boppo på städningen. Hans entusiasm kunde komma väl till pass tänkte hon. Makena avtalade med honom att de skulle spela plockepinn i 10 minuter och sedan städa 15 minuter. Spela igen o s v. Som en liten extra morot utlovades dessutom en pepparkaka efter varje städkvart.

När Lilla Buset hade sövts satte de igång. Nonno ville gärna också vara med på plockepinnspel och pepparkaksätning. Städning var han dock inte nämnvärt intresserad av. Så Makena och Boppo fick klara den biten på egen hand. Makena hade inte väntat sig något annat. De städade enligt metoden rum för rum. Först skulle det plockas undan. Sen skulle det dammas och dammsugas. Rum nummer ett, köket, var dock så illa tilltygat att Makena även våttorkade golvet. Hon kan intyga att det på intet sätt var att överdriva. Golvet var i stort behov av såpa och vatten!

Köket blev klart. Hallen likaså. Och när de så var i slutfasen av korridoren började Boppo se vilken skillnad deras möda gjort. Och han utbrast: "Man får ju en belöning bara av att det blir så fint i huset!" Vilken upptäkt! Makena tror inte hennes make gjorde denna upptäkt innan han var åtminstone 20. Och hon själv var säker minst 12 iallafall. Att Boppo redan har kommit till denna värdefulla insikt ger Makena gott hopp om framtiden. Hon känner nu att hon fått en allierad i kampen mot smutsen och oredan. Och mot Lilla-Busets framfart. Inte att förglömma. Kan hända att det fortfarande kommer att behövas en och annan peppakaka. Men Boppos inre motivation kommer att vara den avgörande faktorn. Han och ingen annan kommer att ingjuta mod i Makena de trötta dagarna med sina glada tillrop och smittande entusiasm. Skeppet familjen kommer inte bara att flyta. Det kommer att skina också. Nåja. Kanske inte riktigt då. Men med Boppo vid sin sida kommer Makena överleva tills Lilla-Buset inte längre är fullt så busig.

Och Makena börjar se ljuset i tunneln. Boppo har nämligen hjälpt henne idag med. Kanske hinner de få det så fint innan kvällen att det blir idé att ta ner Julkrubban. Kanske lägga en ny julduk på köksbordet och sen tända alla ljusen. Då kanske, kanske det åter kan infinna sig lite julefrid i den Makenska stugan igen. Så sent som igår hade Makena ingen förhoppning om att något sådant skulle kunna ske. Nu är hon full av förväntan. Men det hade inte gått utan Boppo. Den saken är klar.

ps Alla ni som har döttrar i Boppos ålder. Lägg hans namn på minnet. Makena är säker på att han kommer att bli en mycket god man och äkta hälf när den tiden kommer. Han kan ju redan söva bebisar också som ni vet ds ;-)

lördag 13 december 2008

Ljuslykta av barnmatsburk


Här kommer ytterligare ett juligt pyssel. Makena älskar att tända ljus överallt så här års. De finns på borden, på köksbänkarna, på spiselkanten, på byråer, runt badkaret. Ja till och med lilla toan har fått ett ljus. Vad kan då passa bättre än att göra egna ljuslyktor!


Du behöver:


*Tom barnmatsburk (eller annan glasburk)
*Ett ägg
*c:a 1 msk strösocker
*Ett värmeljus
*ev glitterlim och paljetter till dekoration

Gör så här:


*Knäck ett ägg och skilj vitan från gulan. Har du ingen äggskiljare (som Makena faktiskt har!) lär det gå bra att sila mellan fingrarna. (Men det lär bli kladdigt)
*Häll vitan i burken, skruva på locket och SKAKA!

*Öppna locket, häll i sockret, skruva på locket och SKAKA igen!

*Häll bort (eller ät upp) överflödig äggtoddy. Ska du göra fler än en lykta kan resterna förstås återanvändas till fler lyktor.


Nu ska det förhoppningsvis se ut som snö inuti glasburken. Den första lyktan Makena och barnen gjorde blev dock inte så snöig som de önskat. Det hela påminde mer om snöblandat regn som rinner nerför fönsterrutorna i ett 0-gradigt vintersverige. Men de lät sig inte nedslås, utan fortsatte glatt att göra fler lyktor. Då märkte de att "snön" tog sig mer och mer ju fler gånger ägget och sockret blivit skakat. Hemligheten ligger nämligen i att skaka ORDENTLIGT så att det skummar rejält. (Vill man kan man ju vispa ägg och socker först i en bunke och sedan häll i burken och skaka.)


Nåväl. Snöblandat regn eller inte. När lyktan är färdigskakad är det dax att dekorera! Här låter man fantasin flöda och gör snirkliga mönster med glitterlim, duttar fast paljetter eller vad man nu vill. Sedan låter man det hela torka (glitterlimmet) och stelna (äggsockret) och lägger sedan slutligen i värmeljuset och beundrar sitt mästerverk!


Detta pyssel passar bra även för mycket små barn. Man behöver inte vara särskilt gammal för att kunna skaka burken och små barn finner ju stort nöje i sådana enkla uppgifter. Dekorerandet anpassar man sedan efter barnets ålder. Är det 2 år kan det få dutta glitterlim med hjälp av någon större. Är de i skolåldern kan de ju både skriva sitt namn och göra de mest fantasifulla mönster med glitterlim och paljetter. Jojjan som snart ska fylla 4, fyllde sin lykta med glitterlimsränder i alla regnbågens färger och njöt av detta i fulla drag! :).


Lycka till!

torsdag 11 december 2008

Julgranskotte


I adventstider passar det ovanligt bra att pyssla och den här lilla "julgranen" är både fin och lätt att göra för stora och små. Det hela kräver dock minst ett dygns framförhållning, då kottarna bör plockas in i förväg för att hinna torka och öppna sig lite.
Du behöver:
*Kotte
*Grön vattenfärg/hobbyfärg
*Liten träbit, t ex trärondell
*Hobbylim eller spik eller båda ;-)
*Paljetter, glitterlim mm (Använd fantasin!)
*Guldpapper till stjärna (eller stjärnpaljett)
*ev bomull för snö
Gör så här:
* Måla den torra kotten med grön färg (vattenfärg går bra) Låt torka.
*Sätt fast granen på något så att den kan stå.
Här tänkte Makena först limma fast kotten på en liten rund pappbit med trälim...det gick inge bra. Hon tog då istället en träbit och försökte limma fast kotten på den istället. Gick halvbra, men var inte lätt att få stabilt. Slutligen kom hon så på den briljanta idén att spika en liten spik igenom träbiten och sedan liksom trä på kotten på spiken. Det blev både stabilt och bra! :)
*Klä granen!
Makena och barnen använde glitterlim och limmade med det fast runda paljetter på granen (kulorna). Jojjan klippte även ut små hjärtan från ett glittrigt presentpapper och limmade fast. Makena limmade ihop en litenbit guldpapper så det blev guld på båda sidorna och ritade på fri hand en toppstjäna. Även den limmades fast med glitterlim. Slutligen sattes glittret på genom att sätta en smal sträng glitterlim några varv runt granen.
*Låt snön falla! (Limma fast lite bomull på träbiten som granen står på)
Klart!
Detta pyssel passar bra även för små barn. Makenas knappa 4-åring klarade det galant och att sitta och limma fast paljetter var roligt och självgående en bra stund. Ett tacksamt pyssel som blir fint utan massa dyrt material.

måndag 8 december 2008

Hulkensoppa

Makena fick en kväll för sig att prova att göra en potatis och purjolöksoppa. Hon kände sig dock en aning tveksam till om barnen skulle äta det, men bestämde sig i allafall för att ge det en chans. Makena kokade så soppan efter konstens alla regler (vilka är väldigt få när det gäller just denna soppa) och kom slutligen till momentet att mixa ihop soppan så att den blir helt slät. Då såg hon (hon har faktiskt aldrig gjort denna soppa tidigare) att soppan blev alldeles knallgrön! Plötsligt visste hon precis hur hon skulle få barnen att äta soppan.

Hon ställde den rykande soppan mitt på bordet och hojtade: "Kom så får ni Hulkensoppa!" Barnen kom rusande för att se vad mamma menade. Vad då Hulkensoppa? Var den grön eller? De slängde sig upp på stolarna och kikade över grytkanten och gjorde stora ögon när de såg att den faktiskt var det! "Wow... fett coolt!" sa Boppo och blev exalterad på sitt speciella vis. Nonno tittade förundrat på soppan och började undra hur det kom sig att mamma kunde bjuda på Hulkensoppa bara sådär? Hade Hulken kanske varit där och lämnat den? Och var var han i så fall nu? Makena svarade bara svävande och hemlighetsfullt på alla frågor och vägrade att nämna något om ingredienserna medan hon öste upp åt var och en. Barnen började smaka på den mystiska soppan och hon såg på deras miner att smaken kanske inte var en tiopoängare. Men de fortsatte ändå att äta och såg ut att tänka: "Det smakar inte gott precis, men det måste ju vara gott eftersom Hulken gillar det här." Nonno sa att det bara var liiite äckligt och gaaanska gott. Lilla Buset som brukar vara en rätt kräsen sak, slukade hela sin tallrik och ville till och med ha mer! Makena kände sig mycket nöjd. Hon är nämligen tämligen säker på att inget av de tre största barnen skulle ha ätit över huvudtaget om hon sagt att det var potatis/purjolöksoppa. Purjolök har nämligen inte ätits i hennes hus på flera år av just den anledningen att barnen tokvägrat! Nu åt de med (ganska) god aptit. En mycket lättlagad och billig rätt var det också. Och dessutom nyttig! Här kommer receptet:

Hulkensoppa

Skala en massa potatisar (Makena tog c:a 6 stora), skär i bitar och lägg i en stor gryta. Skölj och skär en purjo i ganska stora bitar (ett par, tre cm långa) och lägg även dem i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker. Tillsätt buljong och/eller salt och peppar och låt koka tills allt är mjukt. Mixa sen soppan så att den blir helt slät och G R Ö N! Servera med kokta ägghalvor och ett gott bröd. Njuut! :)