onsdag 17 september 2008

Makenas rutiner

Förut. Innan Makena hade bekantat sig med Flylady. Tycktes det vara en omöjlig uppgift att hålla ett hem (åtminstone hennes eget) i någorlunda städat och trevligt skick. Visst fick hon ibland spader och gick lös på dammråttor och kladdet i badrummet. Men medan hon städade och stod i, kände hon alltid samma misströstan. För hon visste ju så väl att det snart skulle komma att se lika eländigt ut igen. Enstaka sockar och diverse små klädhögar mm skulle åter tampas på golvet med grus och damm. Makena skulle åter skada sina fötter på omkringspridda legobitar och i badrummet skulle det lukta gammalt kiss efter små pojkar som inte lärt sig träffa rätt. Och var så säker. Inte kom det någon oväntad gäst och hälsade på när Makena just hade städat inte. Nej, de kom såklart när det såg ut som vanligt. Makena visste inte att det kunde vara på nått annat sätt.

Men. Så fann hon en dag en kvinna på nätet som kallar sig Flylady. Och allt blev som nytt! Makena fick lära sig, ett steg i taget, att hitta rutiner som kunde hålla hemmet i schack så gott som jämt. Makena slog frivolter på insidan. För hon hade alltid drömt om ett fint och städat hem. Och nu fick hon veta hur drömmen kunde bli sann. Det gick inte på en dag. Inte på en vecka eller en månad. Men efter en längre tid, när hon jobbat på med de s k babystegen, segrat och kraschat och tagit nya tag igen några gånger om. Började rutinerna hitta vägen till ryggmärgen och fungera vecka ut och vecka in. Ibland strålande, ibland mindre bra. Men de fanns där och finns där och hjälper varje dag Makena att hålla stånd mot oredan och smutsen. På begäran från Frida ska hon här kort redogöra för de viktigaste av dessa ovärderliga rutiner.

Morgonrutin

*Sätta på en tvätt.
*Hänga gårkvällens tvätt.
*Bädda alla sängar och plocka ev lösa kläder. Öppnar fönstren lite grann för vädring.
*"Rädda ett rum" Dvs plocka tillbaka saker till sin rätta plats under ett par minuter.
*När hon sen gör i ordning sig i badrummet passar hon på att snabbstäda toa, handfat och golv under 2 minuter (medel och trasor finns lätttillgängligt där inne) Vid behov putsar hon spegeln. Det tar ju bara några sekunder.
*Tömma diskmaskinen

Kvällsrutin

*Göra snyggt i köket. Torka av diskbänken. Sätta på diskmaskinen.
*Plocka undan i huset under 5-10 minuter.
*Dammsuga av snabbt i kök, hall och vardagsrum.
*Sätta på en tvätt.
*Tända levande ljus (en ny rutin som börjat nu i höst)

Där emellan har hon tagit för vana att (nästan) alltid diska undan efter måltider direkt. Lägga saker och ting där det ska vara istället för att bara dumpa det där hon är och lär barnen och maken att göra detsamma. För att underlätta har hon i hallen dels en leksakslåda där alla lösa leksaker snabbt kan stoppas undan i förbifarten, dels en byrålåda avsedd för saker "som-ligger-framme-men-som-man-inte-orkar/hinner-lägga-på-rätt-plats-just-då". (När den är full är det bara att sätta timern på en kvart och springa runt med allt dit det ska.) Hon har också lärt sig att göra veckomatsedel (med tillhörande veckohandling) och planerar då sju rätter/vecka. Varje rätt lagas i dubbel satts och räcker också till lunch dagen efter. Hon slipper därmed slita sitt hår varje kväll när det börjar dra ihop sig till middagsdax. Och vid lunchdax är det bara att värma på gårdagens middag. Superpraktiskt! Hängd och torkad tvätt viks och läggs in någon gång under dagen. Utöver alla dessa små vanor, har hon lärt sig att rensa, rensa, rensa! Inga "kan-va-bra-att-ha-saker" får bo kvar hos Makena. Försmå, eller trasiga kläder rensas bort fortlöpande (eller blir engångstrasor till toaletterna) Om det inte älskas eller används får det flytta!

Dessa är de rutiner som fungerar för Makena. Flylady förespråkar mkt mer som Makena gör mer eller mindre och högst sporadiskt. Det handlar om att städa ett rum i veckan. Och då från topp till tå. Att "välsigna hemmet" med lite dammning, renbäddning och svabbning på måndagar, vattna på tisdagar osv. Men trots att Makena ofta slarvar med detta har hon funnit att hemmet faktiskt hålls riktigt fint och välkommnande om man bara träget håller fast vid morgon och kvällsrutinerna. Allt där utöver räknar hon som ren och skär bonus och är nöjd med det.

tisdag 2 september 2008

På Makenas blogg händer det för tillfället inte så mycket. Av någon anledning har hon helt tappat skrivlusten och bloggsugen. Ja, faktiskt har hela datorn med allt vad den innebär helt tappat sin tidigare dragningskraft (skönt!). Kanske kan det delvis bero på att Makena i dagarna börjat förvärvsarbeta. Hon är numera inte längre per definition hemmamamma utan dagmamma. Men mest beroro det nog på att Makena är en s k periodare. Ibland vill hon bara sy eller sticka. Då gör hon bara det på sina lediga stunder och inget annat. Ibland vill hon bygga dockskåp eller skriva städlistor a la Flylady. Just nu har hon en period av löpning och romanläsning. Hon håller dessutom på att lära sig ryska. Ja, ni hör ju själva. Inte kan Makena hinna blogga under sådana omständigheter. Men till eventuella läsare som fortfarande har en gnista hopp om nya inlägg, vill hon ge mod. Håll ut! Snart kommer säkerligen en ny period av bloggande farande. De olika intressena brukar nämligen återkomma i cykler med ojämna mellanrum. Hur länge det dröjer innan bloggandet återkommer kan hon alltså inte sia om. Men under bloggandets ickeperiod ska hon iallafall försöka uppdatera sin andra blogg så gott det går. Hennes barns pladder går nämligen inte i perioder, utan fortsätter dag efter dag som vanligt. Och tur är väl det. Så en eller annan liten barnkonversation ska väl Makena kunna förevigad på pladderbloggen. Välkomna dit och på återseende här!